Gallerier

Genom fyra kommuner

DSCF1956

Vårt joggingprojekt fortsätter och denna soliga lördag har vi besökt shoppingmeckat Täby Centrum.DSCF1959 Med solen i ryggen, ca 11 plusgrader och i princip vindstilla har vi tagit oss från Hornstull, via Hornsgatan, förbi Mariatorget, Slussen, Gamla stan och vidare på Regeringsgatan, Sveavägen, Norrtull, Roslagsvägen förbi Bergshamra, Mörby och in via Djursholms villagator fortsatte vi längs Ösbyvägen och avslutade med Stationsvägen. Efter ca 19 km, och fyra kommuner senare (Stockholm, Solna, Danderyd, Täby), nådde vi Täby Centrum.

På vägen ut, medan vi sprang, pratade vi om vad vi associerade med Täby. Ingen av oss har någon djupare relation till Täby så våra associationer blev en ort med många barnfamiljer, villor, ett halvmåneformat flerfamiljshus, välmående förort, att man måste ha bil för att bo här, att Fredrik Reinfeldt tidigare bodde här med sin familj och att det finns ett gigantiskt shoppingcentrum enligt reklamen.

Sockerchock i shoppingparadis

20150411_132809

Och ja, vi såg både villor och flerfamiljshus, bland annat de 17 våningar höga halvcirkelformade husen i området Grindtorp, på vår väg. Centrumet är gigantiskt och vi irrade runt ett tag och utvärderade olika mat- och fikaställen innan vi hittade något som, än så länge i Sverige, bara finns i Täby Centrum och i Skärholmens Centrum: Dunkin´ Donuts . Mycket socker och fett, javisst, men det är ju lördag idag! Och färska munkar är underskattade om man, som vi, äter munkar ungefär en gång om året☺.  Riktigt smarrigt och en härlig form av lördagsgodis med en blandning av smaker och en rejäl kopp kaffe till det.

DSCF1949Själva centrumet upplevde vi som enormt stort och glädjande kunde vi se en mängd butiker som är sällsynta i andra gallerior och centrum. En eloge för blandningen av stora och mindre kedjor/butiker. Gallerian och miljön känns oerhört modern och trendig och håller en hög och kvalitativ nivå genom sin bredd.

Från by till gigantiskt shoppingcentrum

Täby är en kommungränsöverskridande tätort, huvudsakligen belägen i Täby kommun i Stockholms län men även innefattande Enebyberg i Danderyds kommun liksom en mycket liten del av Sollentuna kommun. Täbydelen av tätorten utgör centralort i Täby kommun. Täby är Sveriges 18:e största tätort med 61 272 invånare (2010).

Täby är byggt på gammal grund. Här har människor verkat och lämnat spår efter sig ända från bronsåldern. Sveriges äldsta skelettfynd som kunnat identifieras upptäcktes 1995 vid Broby bro. Hon heter Estrid Sigfastsdotter och levde på 1000-talet. Boplatserna blev byar, och byarna samhällen. Under en lång tid var Roslags Näsby (tidigare bara ”Näsby”) den centrala platsen i Täby kommun. Detta tack vare att Roslagsbanans två största grenar möttes här, från Österskär via Åkersberga och från Norrtälje via Rimbo och Vallentuna. Man byggde här ett ”stadshus” och både höghus och inomhuscentrum. Roslags Näsby fick dock en mindre ställning när man beslutade att storsatsningen Täby Centrum skulle byggas på gamla Tibble gårds mark och inte i Roslags Näsby som tidigare var tänkt. År 1973 byggdes ett nytt kommunhus och lite som kompensation till Roslags Näsby fick kommunens högkvarter ligga kvar där.

Stommen i kollektivtrafiken är den smalspåriga järnvägen Roslagsbanan som också haft mycket stor betydelse för Täbys utveckling och expansion. Alla tre av Roslagsbanans grenar går genom Täby kommun, även om grenen till Österskär via Täby centrum är den som används av flest trafikanter.

I Täby finns även ett stort antal busslinjer som knyter ihop alla kommunens delar med såväl Roslagsbanan som tunnelbanan.