Gränslöst, avgränsat, begränsat eller gränsöverskridande…hur lever du?

Välkommen till vår 22:a poddinspelning! Den här gången resonerar vi kring att leva gränslöst, vad betyder det? Vågar du passera gränser? Till vilken grad? Blir man mer levande av att göra saker som är på gränsen till det förbjudna? Temat är kickar. Varför vi behöver kickar och vad gör man om man blir beroende av kickar (till exempel likes på internet, missbruk av något slag, bekräftelse, etc). Hur leder man sig själv och andra för att balansera sin vardag, som kanske kan upplevas som tråkig och slentrianmässig, med kickar?

Nu närmar vi oss kanelbullens dag och en kanelbulle kanske är en kick för någon medan problemlösning, shoppa och få saker gjorda ger en annan form av tillfredsställelse och kick som är viktig för oss människor. Men kicken är kortvarig och om vi har för stort fokus på egennyttiga behov finns risken att vi gör oss beroende av just kicken. Att göra andra stolta, glädjas med andras framgång, känna samhörighet, vilja bidra till ett gemensamt syfte och värdeskapande synes ge en mer hållbar känsla av tillfredsställelse.  God lyssning!

Själviska signalsubstanser är viktiga utifrån hur vi biokemiskt fungerar som människor. Osjälviska signalsubstanser är förutsättning för ett långsiktigt, meningsfullt liv. Vi behöver dem båda. Det viktiga är att säkerställa en god balans dem emellan. Lägger vi mycket energi på att tillgodose de själviska, kommer vi per automatik lägga mindre energi på de osjälviska. Det är så det fungerar – det är alltid balans. Ha en skön start på hösten!

Vi hörs om två veckor igen!
Hälsningar Andreas & Eleonore

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.