Med vilket perspektiv ser du på världen just idag?

Våra teman hittills (i poddarna) har bland annat belyst hur man sätter upp mål, att hitta sin drivkraft, konflikter, feedback, debriefing, motivation, vikten av att fira, att unna sig, förväntningar och krav. I det här avsnittet har vi valt att väva ihop mycket av våra teman genom att betrakta ett urval av yrken ur olika perspektiv.

Varför är det viktigt att ha en god förmåga att se saker och ting ur olika perspektiv? Jo, genom att sätta sig in i hur andra har det skapar du en större kunskapsbas hos dig själv för hur världen fungerar och hur du själv fungerar i relation till andra. Hur tror du t.ex. en lärare, butiksbiträde, läkare, präst, programmerare, bibliotekarie, busschaufför, skådespelare, banktjänsteman eller lokalvårdare hanterar feedback och konfliker. Vilka yrken är mer eller mindre berörda av dess områden? God lyssning!

Perspektiv kan också betraktas ur ett konstnärligt eller arkitekturellt perspektiv och då handlar det om att bland annat  avbilda tredimensionella objekt på ett tvådimensionellt bildplan.

Så vilket perspektiv har du på tillvaron? Ser du det ur ett grodperspektiv eller helikopterperspektiv? Har du vänt på perspektiven den senaste tiden? Om inte, testa och gör det, notera vad som händer och märk skillnaderna i din betraktelse. Varmt lycka till och välkommen tillbaka till vår podd som nästa gång kommer att handla om målsättning och uppföljning av vad vi sa i början av året och vad fokus ligger på nu när vi närmar oss sommartider.

Del 4: Det krävs benmuskler för att komma framåt!

Dags för fjärde delen (av sju) i vår bloggserie om muskler. Den här gången är det dags att prata om vikten av att ha vältränade muskler i benen.

Dina ben innehåller en mängd stora muskler. På framsidan av låret finns till exempel den fyrhövdade lårmuskeln som är kroppens största muskel. Muskeln har tre huvuden som utgår från lårbenet, och ett som utgår från höftbenet. Hela muskeln fäster genom en sena vid skenbenet. Knäskålsbenet ligger i senan och skyddar därmed knäleden. Muskeln böjer i höftleden och sträcker i knäleden. Och på lårets baksida finns tre muskler som tillsammans sträcker i höftleden och böjer och roterar i knäleden. De utgår från höftbenets sittbensknöl och fäster vid skenbenet eller vadbenet. Muskelgruppen brukar kallas hamstrings. För att inte tala om insidan av låret där det finns en muskelgrupp bestående av fem muskler som alla för benet inåt mot mitten av kroppen. Den största muskeln kallas stora inåtroteraren. Muskelgruppen sträcker sig mellan höftbenet och lårbenet eller skenbenet. Mer respekt till benens muskler alltså!

Varför är benens muskler så viktiga?
Det här är kroppsdelarna som tar dig framåt i livet, som du kan gå, springa och uppleva nya platser med. Du ska vara glad om du har friska ben och ta hand om dem väl. Men vad är fördelarna med att träna benen? Här några punkter som kanske kan motiverar dig till att verkligen satsa på dina fantastiska ben: du blir start och genom att träna dessa stora muskelgrupper påverkar du även andra muskler i kroppen, du får bättre balans och stabilitet i hela kroppen, benstyrka gör dig uthållig och starka muskler minskar risken för olika skador. Om du dessutom jobbar med att få en symmetri i kroppen där där överkroppen passar ihop med underkroppen så krävs det benträning.

Att träna benen kommer också leda till att du förbränner mer kalorier än vad du gör vid träning av andra muskler eftersom benen tar lång tid för återhämtning och det är stora musklergrupper som jobbar.

Hur kan man träna benen?
Vadpress är en viktig och bra övning för dina vader. Vaderna är en viktig del av benen som är stark och uthållig och som ensam bär upp vår kroppstyngd tusentals gånger om dagen när vi går. Vadpress kan du göra i maskin eller utan vikter på ett vanligt golv eller på ett trappsteg. Stå med rak rygg och gå upp på tå, sänk ned långsamt och gör om övningen.

Knäböj är en annan bra benövning som kan varieras på en mängd sätt och som tränar stora delar av benen och även rumpan. Du kan göra övningen med hantlar, med skivstång på axlarna eller på bröstet, i så kallad smith-maskin, smala och breda. Du väljer utifrån vad du vill ha ut av övningen. Stå med fötterna axelbrett, placera skivstången på de nedre, mjuka delarna av nacken. Greppa skivstången med ett bekvämt avstånd mellan händerna. Dra armbågarna bakåt. Ta ett djupt andetag, svanka ryggen lite genom att tippa bäckenet framåt, spänn buken, titta framåt, gå ned på huk genom att luta dig lätt framåt. För att undvika skador ska du utföra rörelsen kontrollerat och aldrig runda ryggen. Knäböj är den främsta övningen inom styrketräning. Den tränar stora delar av muskelstrukturen och är dessutom bra för hjärt- och kärlsystemet. Den öppnar bröstkorgen och bidrar därför till en bra lungkapacitet.

Med detta hoppas vi att du fått inspiration att träna benen mer framöver! Nästa gång är det dags att berätta om varför armarnas muskler är så viktiga för oss människor! Tills dess, träna lugnt och njut av solen och våren!

Konflikträdd eller konfliktsökande?

Välkommen till vår tionde poddinspelning!

Den här gången är temat konflikter och konflikthantering. Det är ett ämne som känns extra aktuellt just nu i och med den konflikt som pågår inom Svenska akademin och som rullas upp inför oss alla som följer medierapporteringen. Hur har du det i vardagen? Drabbas du ofta av konflikter? Är du konflikträdd? Eller kanske konfliktsökande? Våga landa i hur du fungerar i konfliktfyllda situationer och träna på att lösa konflikter. Det berikar ditt liv med insikt och kunskap som utvecklar både dig själv och den du har en konflikt med.

I vår podd kan du lyssna på hur vi resonerar kring ämnet och sammanfattningsvis vill vi ge följande råd till våra lyssnare: Var uppriktig när du hanterar en konflikt. Det är viktigt att du är helt ärlig när du uttrycker dina känslor och reaktioner för att kunna nå en positiv lösning.  Fokusera på känslor och inte innehåll när du börja lösa en konflikt. Var lyhörd! Lär dig att kompromissa och undvik att lägga skulden på andra. Och våga be om ursäkt om/när det behövs, det kan vara förlösande för att lösa en konflikt och relationen växer.

Varmt lycka till och god lyssning!

Nästa podd kommer om två veckor och handlar då om att se saker ur olika perspektiv. Välkommen tillbaka för mer lyssning då!

Del 3: Visa råg i ryggen!

Det är dags för den tredje delen (av sju) i vår serie om musklerna och varför vi ska ta hand om våra muskler. Den här gången är det dags för den mycket viktiga ryggen.

Råg i ryggen! Att vara ryggradslös! Visa lite ryggrad! Även ryggen finns med i en mängd talesätt där kroppsdelar få symbolisera en känsla eller ett beteende hos oss människor. Ryggen kopplas ofta ihop med att uppvisa någon typ av styrka och förtreonde eller brist på det samma. Det finns en mängd muskler i ryggen. Några är korta och går bara mellan två angränsande kotors tagg- eller tvärutskott. Andra är långa och sträcker sig längs med hela ryggraden ända från korsbenet och höftbenskammarna till revbenen, bröst- och halskotor eller skallbasen. Alla dessa muskler kallas djupa. De sträcker ryggraden och bidrar därmed till vår hållning. Musklerna böjer även huvudet och bålen bakåt samt vrider kroppen.

Varför är ryggens muskler så viktiga?
Ryggen är kanske viktigast att träna av allt. Det är lätt att fokusera på det du ser i spegeln, men faktum är att baksidan oftast är det viktigaste att träna. Ryggen kan liknas vid kroppens stöttepelare som består av en ganska komplex muskulatur. Med en mer vältränad rygg får du bättre hållning och magmusklerna och ryggmusklerna bidrar tillsammans till en upprätt, snygg hållning och rak rygg. En stark rygg reducerar dessutom skaderisken, såväl i vardagen som inom annan träning. Ett varierat och mångsidigt träningsprogram för ryggen i kombination med god teknik kan leda till en starkare och friskare rygg. Genom att du ökar muskelmassan i ryggen blir belastningen inte lika stor på ditt skelett. Ett viktigt sätt att förebygga stelhet och värk i ryggen är att röra på sig. Och om du känner att du har lite ont är det oftast bättre att hålla i gång i stället för att vila. Behöver du inspiration? Läs gärna krönikan om att träna på semestern som finns publicerad hos  Tyngre.se.

Hur kan man träna ryggen?
Om du tränar på gym så finns det en övning som är bra för hela ryggen  och det är latsdraget. Latsdraget tränar de yttre och nedre delarna av ryggen men också underarmens böjmuskler. Du kan göra latsdraget bakom huvudet eller ned till bröstet, med smalt eller brett grepp. Latsdrag bakom huvudet är en bra övning för nybörjare eftersom den hjälper till att bygga styrka så man sedan kan gå över till chins (att lyfta sig själv med hjälp av armar och rygg). När du utför latsdrag bakom huvudet ska du sitta vänd mot maskinen och kila fast låren. Håll dragstången med en bred överhandsfattning. Andas in och dra ned stången bakom nacken med armbågarna längs kroppen. Andas ut vid slutat av rörelsen.

Bildresultat för bilder på latsdrag bakom huvudet

En annan övning som är bra att ha koll på när det gäller ryggträning är rodd. Du kan utföra rodden i maskin, med hantlar, med T-stång eller med skivstång. Ett exempel är framåtböjd skivstångsrodd. Stå med aningen böjda knän och överkroppen i 45 graders lutning.

Se till att du har rak rygg och håll skivstången med överhandsfattning. Låt avståndet mellan händerna vara bredare än axelbrett och låt armarna hänga rakt ned från axlarna. Andas in, håll andan och spänn magen. Dra upp skivstången till bröstet. Återgå till utgångspositionen och andas ut. Den här övningen bygger upp en mängd delar av ryggen och armens böjmuskel.

Om två veckor publiceras del fyra och då kommer det att handla om benen och varför de ska vara vältränade och muskulösa. Häng med även nästa gång! Tills dess, träna på och må bra varje dag!