59 spaningar senare – några reflektioner

dandelion-16656__180

Vi startade projekt maskrosjoggarna med syfte att under ett års tid jogga runt i Stockholm (inom SL-kortsavstånd) för att se nya miljöer och prova fik eller matställe på det ställe vi joggat till. Idén växte fram när vi funderade på hur vi skulle få ihop våra två intressen: att jogga och att njuta av en god fika. Vi ville gärna också dela med oss av våra upptäckter av Stockholms fantastiska miljöer som man kanske inte annars besöker. Sagt och gjort, vi startade bloggen Maskrosjoggarna i januari 2015 och har under året genomfört 59 spaningar. Nu är projektet, precis som vi planerat, avslutat och här kommer några nedslag från året och våra joggingturer.

DSCF2135

Bästa kanelbullen

Vi har under året smakat på ett flertal kanelbullar och den som var absolut bäst var den vi smakade hos Bakgården vid Skogskyrkogården. Ett litet fik med en stor samling muggar och fantastiska kanelbullar, dessutom i olika storlekar. Läs gärna mer om den spaning vi gjorde där.

Största överraskningen

Vårt besök i Norsborg blev vår största överraskning, åt det positiva hållet.  Efter att ha joggat ca 20 km från Hornstull till Norsborg möttes vi av en sorgligt nedsliten förort med ytterst få mat- eller fikaställen. Precis när vi tänkte ge upp och ta tunnelbanan tillbaka in mot stan tittade vi runt hörnet på det lilla slitna centrumet och där hittade vi en pärla till matställe som är väl värd ett besök: Forno Emilio. Där serverades orientalisk mat med hög kvalitet, riktigt smarrigt! Vill du läsa mer om vårt besök i Norsborg, du hittar det här.

2015-03-28_14.18.35

Mest udda joggintgur

Av årets alla joggingturer måste den på Birka Cruises joggingdäck klassas som den mest udda joggingturen. Uppe på denna Finlandsfärjas däck sprang vi runt en bana på 193 meter. Det var blåsigt och lite småruggigt och vi kände oss lite udda i sammanhanget där de flesta på båten ägnade sig åt drinkar, party, smörgåsbord och tax free. Läs gärna hela blogginlägget här.

2015-06-06_13.56.23

Den mest trendiga salladen

Vi har under året både fikat och lunchat och utbudet har varierat från smörgåsar till bullar till riktigt matiga luncher. Ett ställe som vi vill lyfta fram som mycket trevligt, väl genomtänkt, fin miljö och där de hade de absolut trendigaste salladerna var Koloni i Saltsjö Duvnäs. Det var oerhört goda sallader med en blandning som ingen av oss själva skulle ha kommit på. Riktigt bra! Hela blogginläget hittar du här.

Tre fantastiska sommarfik

Vi har besökt så många trevliga ställen under året och flera av dem är öppna året runt. Några av dem är dock enbart öppna på sommaren och Stockholm bjuder på flera höjdare när det gäller sommarcaféer. Våra favoriter är Café Harpaviljongen, Blockhusporten och Stora Henriksvik.

DSCF2179

20150704_132339

20150621_131206

De två mest personliga fiken

De två caféer som vi vill lyfta fram som haft absolut mest personlighet är Lilla Bagis och Delikatessingen. Båda fiken strålar av engagemang, trivsel och ett genuint intresse av att förmedla mer än bara god mat och fika.

DSCF2036

20150801_120706

Den bästa räkmackan

Och den absolut bästa räkmackan åt vi hos Konditori Lyran. Magnifik utsikt från ett riktigt läckert hus och ett utbud av godsaker och smörgåsar som får snålvattnet att rinna och man har lust att smaka av allt.

DSCF2328

Tack alla läsare

Stort tack till alla våra läsare som gett uppskattande kommentarer, tipsat om fik som kan besöka och som följt oss under året med projekt Maskrosjoggarna. Det har varit ett sant nöje att få dela med oss av våra upptäckter.

DSCF2574

Eleonore o Gunnar

Cirkeln är sluten – vi slutar där vi började

Dags för Maskrosjoggarnas sista blogginlägg och spaning. Vi hade från början bestämt att köra projektet under ett års tid och vi startade med en joggingtur lördagen den 17 januari 2015 med ett besök i Midsommarkransen och en lunch på Nalle och kroppkakan. Det var en så trevlig start på projektet så vi valde helt enkelt att avsluta på samma ställe som vi började. Men den här gången besökte vi stället efter jobbet, en riktigt kylig fredag eftermiddag med flera minusgrader och nyfallen snö på marken. Joggingturen var en utmaning och inte helt angenäm med tanke på kyla, snö och mörker men det var desto trevligare att komma fram till det neonupplysta matstället med kroppkakor.

20160108_172139 (1)

Stekta kroppkakor med brynt smör = himmelriket

Det var lika trevligt den här gången hos Nalle o kroppkakan. Vi började med förrätt, och vad kan väl vara mer rätt än Kroppas,  friterad kroppkaka med olika innehåll. Mycket smarrigt.

DSCF2785

Den här gången testade vi stekta klassiska kroppkakor med brynt smör och månadens special med kalkon och fläsk. Mycket gott, väl genomtänkt meny och bra service. Vi kan varmt rekommendera Nalle o kroppkakan även denna gång, ett år senare!

DSCF2789

Hemtrevligt med vintage

Att se Midsommarkransen i vinterskrud på kvällstid gav en gemytlig småstadskänsla.  Vi passerade flera upplysta skyltfönster som speglade trenden med vintage och blandningen av gammalt och nytt, dåtid och nutid, som är lite av ett kännetecken för Midsommarkransens arkitektur, bebyggelse och miljö.

 

Strömmingsvagnen Slussen – näst sista bloggen

DSCF2757

Vi börjar närma oss slutet av projekt Maskrosjoggarna. Den här veckan är vår näst sista spaning och det är ett ställe vi haft på önskelistan sedan vi startade projektet för ett år sedan: Strömmingsvagnen Slussen på Södermalmstorg.

DSCF2744

Den här lördagen, den 2 januari med snöflingor i luften, några minusgrader, blåst och ett oregelbundet underlag att jogga på var som gjort för en kortare joggingtur längs Hornsgatan mot Slussen och äta en lunchmacka med strömming.

Knäckis, Skåning eller lösvikt

Mitt i kylan och snöfallet värmde det gott inombords med en rejäl knäckemacka med strömming och inlagd gurka. På menyn hos Strömmingsvagnen Slussen finns såväl knäckis (strömming på knäckebröd) som skåning (strömming på kavring) och strömmingsburgare eller strömming med potatistmos. Allt efter tycke och smak. Man kan också köpa nystekt strömming i lösvikt om man hellre önskar det.

DSCF2749

Med tanke på utvecklingen av Slussen kanske det är läge att passa på att ta sig en strömmingsmacka då och då och njuta av denna historiska plats i sin nuvarande form. Förändringen pågår med ombyggnation och det ska vara helt klart om ca sju år (2022).

DSCF2759

En knutpunkt i ständig förändring

Slussen är en trafikplats och knutpunkt för kollektivtrafik uppförd 1935 i funktionalistisk stil på Södermalm i Stockholm vid passagen till Gamla stan över Söderström. Slussen med tunnelbanestation, Saltsjöbanans ändhållplats och bussterminalen samt vattenslussen Karl Johansslussen.

DSCF2760

Utanför tunnelbanestationen Slussen ligger Ryssgården, ett torg skapat 1967 med ett historiskt namn. Norr om Ryssgården ligger Södermalmstorg. Vid torget återfinns Stockholms stadsmuseum och Katarinahissen. Vid Stadsgården och i direkt anslutning till tunnelbanestationen ligger Saltsjöbanans ändstation. Stationen invigdes den 22 december 1936 under namnet Stockholm Saltsjöbanan.

Byggnadsarbetena med nya slussanläggningen var inte avslutade vid invigningen i oktober 1935 utan fortsatte några år till. År 1936 öppnades bland annat Slussgaraget med bilservice och bilverkstad, som drevs i privat regi. Verksamheten lades ner år 2013 och den ursprungliga neonskylten ”SLUSSGARAGET” togs ner.

I slutet av år 1936 stod Saltsjöbanans station färdig och mellan 1936 och 1938 inreddes de utrymmen för olika verksamheter som ligger under Slussens gator och ramper. Öster om slussenanläggningen färdigställdes 1936 den nya Katarinahissen och KF-huset. Under 1950-talet uppfördes Kolingsborg (klart 1954) och tunnelbanans slutstation försvann då banans sammanbindningslinje mellan Slussen och T-centralen skapades (klart 1957). I mitten av 1960-talet däckades den gamla tunnelbanestationen över.

En stor förändring av ”slussenkarusellen” var Högertrafikomläggningen 1967. Även om Slussen redan från början i viss mån var förberedd för högertrafik fick några gator och deras körbanor byggas om. Exempelvis dubbelviadukten där Katarinavägen går under Skeppsbron.

Den senaste större ombyggnaden genomfördes för Slussens bussterminal som invigdes 1971 på platsen för en rangerbangård längst ner i anläggningen. Här börjar och slutar all busstrafik från Stockholm ut till Nacka och Värmdö. Bussarna fick därmed en centralt belägen terminal med anslutning till Slussens tunnelbanestation och Saltsjöbanan. Åren 1985 till 1987 genomgick terminalen en större ombyggnad.