Shoppingmecka i Solna

DSCF2737

Att jogga längs Stockholms gator på juldagens förmiddag kan beskrivas som folktomt, blåsigt, molnigt, 6 plusgrader och barmark. Ungefär lika folktomma gator som när vi gjorde maskrosjoggen på påskdagen och midsommardagen. Och faktum är att vädret nästan varit likadant vid dessa tre tillfällen.

Från välgörenhet till shopping

Julen sägs vara en tid för att ge gåvor, kärlek och att vara generös. I samband med julen brukar vi här i Sverige också slå alla shoppingrekord varje år. Förra veckan spanade vi på Stadsmissionens café i Gamla stan och denna vecka gör vi en helt annan spaning. Vi har besökt det nya shoppingmeckat: Mall of Scandinavia.

DSCF2734

Vi joggade från Hornstull, över Västerbron, via Fridhemsplan, förbi St Eriksplan, passerade Karolinska Institutet, joggade vidare över Norra Kyrkogården, fortsatte längs Råsundavägen och ner på Dalvägen för att efter ca 8 km nå dagens mål.

Shoppingsugna i stängd galleria

Denna shoppinggalleria är precis så gigantisk och USA-inspirerad som alla pratar om. Den är stor, lyxig, har alla butiker och matställen man kan önska sig, inklusive biograf. Det enda felet så här på juldagen var att allt var stängt, utom livsmedelsbutiker och Starbucks. Och om det var folktomt längs gatorna när vi joggade så var det inte tomt i gallerian. Det fanns shoppingsugna människor på plats även denna dag.

Vi brukar alltid fika i samband med våra maskrosjoggingturer men den här gången valde vi att hoppa över det. Starbucks har vi ju redan utvärdet, vid vår joggingtur på midsommardagen. Det fick bli en kaffe med vörtbrödsmacka på hemmaplan.

Solna station

Solna är en station i Stockholms pendeltågsnät, belägen i stadsdelen Hagalund inom Solna kommun. Stationen ligger cirka 800 meter gångavstånd från tunnelbanestationen Solna centrum.

Stationen har en mittplattform med två uppgångar, den södra mot Råsundavägen och den norra mot Målbron (en gångbro som förbinder Frösunda med Arenastaden). Den uppgången togs i bruk den 9 oktober 2013 inför landskampen Sverige-Österrike dagen efter. Den ersatte en tidigare stängd entré för att minska gångavståndet till Friends Arena. Plattformen har två konstverk i form av fiskvarelser gjorda av konstnären Olle Brand.

DSCF2740

Stationen öppnades år 1911 då med namnet Hagalund, och ersatte då en tidigare station med det namnet i samband med en linjeomläggning. Namnändring till ”Solna” skedde år 1955.

I samband med byggandet av Friends Arena med omkringliggande stadsområden, Arenastaden, flyttades den norra stationsentrén ett hundratal meter norrut för att minska gångavståndet till arenan och dess omgivning. Spårvägen Tvärbanan från Alvik och södra Stockholm går sedan augusti 2014 hit.

DSCF2736

Tipp tapp, tipp tapp…

DSCF2730

tippe-tippe tipp tapp
Veckans blogginlägg inleds med delar ur refrängen från Tomtarnas julnatt av Alfred Smedberg. Och varför inte, vi går in i julveckan och maskrosjoggarna har denna lördag, på lätta fötter, joggat längs Söder Mälarstrand till Gamla stan och en julfika. Milt väder, 9 plusgrader i luften och torrt underlag gjorde dagens tur till en riktigt trivsam sådan.

Julmarknad och beväpnade poliser

DSCF2725DSCF2721

Vår spaning började med en rundvandring vid Stortorgets julmarknad och sedan fikade vi vid Stadsmissionens café i Grillska huset på Stortorget 3. Lite extra spännande blev besöket eftersom Stefan Löfven lite senare samma dag skulle hålla sitt jultal på Stortorget. Det myllrade av turister, julshoppare och starkt beväpnade poliser.

Gott fika och välgörenhet

DSCF2705DSCF2708

DSCF2714DSCF2713

Fikat var riktigt trevligt. Stadsmissionen har lyckats skapa ett café med stort och brett sortiment, en rymlig lokal, trevligt bemötande och rimliga priser. Det gör inte saken sämre att vi som fikar bidrar till en god sak. Vi provade smörgås med leverpastej respektive julskinka och kanelbulle respektive saffransbulle. Hög kvalitet och god smak! Nästa gång du är i Gamla stan och funderar på fik så kan vi rekommendera Stadsmissionens café.

Grillska huset har anor från medeltiden, men en genomgripande ombyggnad skedde 1649. Huset har sedan byggts om och förändrats 1750 och 1914. Från 1600-talsombyggnaden härrör de stora och ovanligt mjukt formade barockgavlarna samt några dekorativt målade bjälklag. Namnet Grillska huset kommer från 1600-talet då släkten Grill köpte huset, familjen ägde huset i mer än tvåhundra år.  År 1912 övertog Stadsmissionen huset.

Centralpunkten i Stockholm

Stortorget är Stockholms äldsta torg, beläget i Gamla stan. Stortorget utgjorde från början den centralpunkt kring vilken staden växte fram. Vid Stortorget fanns sedan 1300- till 1700-talen stadens Rådstuga. Stortorget var platsen för Sveriges första apotek öppnat av apotekaren Anthonius Busenius 1575. På Stortorget arrangeras årligen Stortorgets julmarknad. Sedan 2001 finns Nobelmuseet i Börshuset.

Kebabpizza Slivovitza…

DSCF2703

bomba, cruisa runt i limosine… Så går refrängen i låten Kebabpizza Slivovitza som framfördes i den svenska Melodifestivalen 2008 av gruppen Andra generationen. Refrängen dök upp i huvudet och snurrade på medan vi denna vecka joggade efter jobbet på fredagseftermiddagen från Haga Norra, in mot City, vidare via Gamla Stan och Slussen över till Södermalm och Hornsgatan till dagens mål Folkets Kebab på Hornsgatan 92. Vädret var mörkt och kallt men milt för att vara i december och i princip vindstilla så det var ett riktigt behagligt väder för en löptur.

Kebab på längden och tvären

DSCF2699

Att besöka Folkets Kebab är som att komma till himmelriket om man vill komponera sin egen variant av kebab. Vi valde att testa buffén

DSCF2701

och där fanns en mängd sallader och röror, pommes stripes, pitabröd, olika varianter av kebabkött, friterad fisk, pizzabitar och andra rätter från Mellanöstern. Buffén omfattade också en efterrättsdel.  Miljön

DSCF2694

hos Folkets Kebab präglas mycket av en orientalisk inredning och bland gästerna runt omkring oss kunde vi ta del av språk som svenska, arabiska, finlandssvenska och turkiska. Maten smakade mycket bra och rätterna fylldes på i takt med att de gick åt.

DSCF2689

Om du vill komponera din egen kebabtallrik i en trevlig och välkomnande miljö så kan vi varmt rekommendera Folkets Kebab.

Zinken

Folkets Kebab ligger vid Zinkensdamm på Södermalm. Gården Zinkensdamm är riven sedan länge, men namnet lever kvar i en idrottsplats och en tunnelbanestation. Zinkensdamm  har fått sitt namn efter en man som bodde på gården i endast fem år på 1600-talet (och som formellt sett aldrig ägde den). Det finns också ett koloniområde vid Zinkens väg som har detta namn. Koloniområdet anlades runt år 1900 och omfattar 31 lotter. Basområdet Zinkensdamm hade 2 165 invånare år 2005.

Zinkensdamm är också en tunnelbanestation längs Stockholms tunnelbana. Den är belägen på den röda linjen som invigdes 5 april 1964.

 

Bland LP-skivor och kravmärkt mat

DSCF2678Vecka 49 och Maskrosjoggarna har även denna helg gett sig ut i regn och blåst för en joggingtur i närområdet. Plusgrader, grått, regnigt och blåsigt men juldekorationer och adventsljusstakar i varenda fönster lyste upp vår joggingtur. Vi tog idag en tur runt holmarna Reimersholme och Långholmen och avslutade på Varvsgatan 29 med lunch hos Seyhmus Vegetariska Restaurang.

DSCF2675

Samhällsengagemang och medmänsklighet

Att besöka Seyhmus Vegetariska Restaurang (Hemma hos Seyhmus) ger inte bara en god vegetarisk buffé med en mängd olika böngrytor, sallader, röror och soppor. Lokalen och miljön speglar också ett intresse för samhälle och politik genom att tydlig signalera vikten av miljötänk, kravodlat och omtänksamhet. Riktigt kul var det att studera den mängd av LP-skivor från 1970-1980-talet som utgör en del av dekorationen i lokalen. Ett extra plus för baklavan till kaffet.

DSCF2664DSCF2661

Mälarvarvet har gett namn till gatan

Varvsgatan är en 410 meter lång gata på Södermalm i Stockholm.  Varvsgatan fick sitt namn (Varfsgatan) i samband med namnrevisionen 1885 inför nyregleringen av stadsplanen på västra Södermalm. Namnet syftar på Mälarvarvet på Långholmens östra udde.

Det ursprungliga namnet på gatan var Pipbruksgränden. Pipbruket som avsågs låg vid malmgården Heleneborg vid Pålsundet. Från 1739 drev Olof Forsberg där ”Tobaks Pipe Bruket”. Produktionen av kritpipor pågick till 1766. Pipbruksverksamheten avspeglas idag endast i ett enda gatunamn i staden, Pipmakartrappan (namngiven 1990), som går från Hornsgatan ner till Tantoområdet mittemot Kristinehovsgatan.

Kvarteret Plankan vid gatans södra del mellan Hornsgatan och Lundagatan representerar det storskaliga bostadsbyggande som tog form under miljonprogrammet under 1960- och 1970-talen.  I kvarteret Plankan har bebyggelsen placerats kring en stor gård med måtten 115×75 meter, den största moderna slutna innergården i Stockholm.

Till Varvsgatan kan man till exempel åka buss.