Bysättningshäkte och körsbärsblommor

DSCF2657Vårt motto under det här projektet är att njuta av såväl löpning som fika. Våra turer under året har varit korta och långa beroende på väder, vind, dagsform och vad vi har lust på. Vart vi joggar bestäms ofta samma dag. Den här lördagen med regn, blåst och blyertsgrå himmel bestämde vi oss för en kort joggingtur och den skulle kunna gå under rubriken grönt är skönt del tre. För tredje veckan i rad testar vi ett vegetariskt matställe. Vi har besökt Legumés vegetariska café på Hornsgatan 80 vid Bysistorget.

DSCF2651Legumés vegetariska matcafé bjuder på en vegetarisk buffé med böngrytor, kalla röror, sallader, lasagne, bröd och grönsaksgrytor. Det är ett litet och mysigt matställe med möjlighet att sitta ute på Bysistorget på sommaren. Vi testade provade lite av varje rätt och det smakade rakt igenom bra. Ett extra plus för den saftiga falafeln. Kan varmt rekommenderas!

DSCF2652

Historiska vingslag och personliga butiker

Bysistorget och den intilliggande Bysistäppan har fått sina namn efter det bysättningshäkte som låg på Hornsgatan 82B mellan 1782 och 1872. Häktet kallades Bysis eller Gamla Bysis.
Carl Mikael Bellman var i ekonomiskt trångmål på 1770-talet och sägs ha suttit i perioder på Bysättningshäktet.

Under senvåren blommar de fantastiska körsbärsblommorna på Bysistorget och torget har förutom det vegetariska caféet också konstnärshandeln Jordi och den lokala bokhandeln Bysis Bok & Papper. Lokala, personliga och unika butiker långt ifrån de stora kedjorna.

Till Bysistorget kan man åka buss till hållplats Hornsgatan/Rosenlundsgatan.

Grönt är skönt, del 2

20151122_104035 (1)Med minusgrader i luften och solen skinande på himlen gav vi oss ut på veckans maskrosjogg. Vår färd började vid Hornstull, över Västerbron och sedan svängde vi av vänster förbi Marieberg och Fredhäll längs Rålambsvägen. Vi fortsatte förbi Kristineberg och de fina nybyggda delarna av Hornsberg strand. Vi avslutade joggingturen efter ca 6 km, vid Fridhemsgatan. Denna kyliga lördagsförmiddag mötte vi andra joggare ute, barnfamiljer och hundägare.

Vid Fridhemsplan finns en mängd olika mats- och fikaställen. Det är en blandning av större matkedjor och mindre caféer. Vi fastande denna lördag för ytterligare ett vegetariskt alternativ: Govindas vegetariska restaurang på Fridhemsgatan 22.

DSCF2647

En tallrik ”karma-fri” mat

Govindas restaurang är en del av en global restaurangkedja som drivs av Internationella Sällskapet för Krishnamedvetande (ISKCON, även kallad Krishnarörelsen). Här finns olika vegetariska maträtter och man kan välja en rätt eller en tallrik med alla sorter. Vi valde att testa Govindas tallrik med bland annat grönsaksgryta, basmatiris, sallad, papadam, hembakat bröd, chutney och dryck. Riktigt gott och för oss flera nya smakupplevelser. I Govindas lokal finns även en butik och en del som är avsedd för olika meditationsövningar. Miljön är fridfull, avslappnad och inbjudande.

DSCF2644

Vad betyder karma-fri mat?  Vi citerar här ett utdrag ur text från Govindas egen sid om karma: ”Karma-fri mat innebär helt enkelt att man både väljer matens råvaror och lagar till den på det fredligaste sättet, men också att man gör det medveten om och tacksam gentemot den maten ytterst sett kommer ifrån.”

DSCF2648

Fridhemsplan

Fridhemsplan är en plats vid korsningen av Fridhemsgatan och Drottningholmsvägen i stadsdelarna Kungsholmen och Marieberg i Stockholm. Vid Fridhemsplan ligger bland annat Fridhemsplans tunnelstation och busshållplats, Stockholms sjukhem, Sverigefinska skolan i Stockholm och den tidigare biografen Draken. Platsen fick sitt namn 1935.

Till Fridhemsplan kan man ta sig med tunnelbana eller buss. Fridhemsplan är en station inom Stockholms tunnelbana vid Fridhemsplan i stadsdelen Kungsholmen i Stockholms innerstad.  Den består av två sammanbyggda stationsdelar, en för gröna linjen och en för blå linjen. En spårförbindelse finns mellan banorna. Denna består av endast ett spår och används för vagntransporter.

Grönt är skönt

IMG_0013

Att jogga, upptäcka Stockholm med omnejd och kombinera detta med en fika eller mat är Maskrosjoggarnas upplägg. Den här spaningen blev en trevlig tur i novembermörkret med vegetariskt tema.

Joggingtur genom City

Vår joggingtur blev lite delad denna gång och vi sammanstrålade vid Slussen. Den ena halvan av Maskrosjoggarna (Eleonore) tog sig joggande från Haga Norra, joggade längs Hagaparken (bredvid E4), fortsatte via Norrtull, in på Norrtullsgatan, passerade Odenplan, in på Drottninggatan och följde den hela vägen till Riksbron, över Riksgatan, Stallbron, genom Gamla stan, förbi Slussen, upp för Katarinavägen och in på Fjällgatan för att slutligen, efter ca 7 km, landa vid dagens mål: Hermans på Fjällgatan 23B. Att springa genom centrala Stockholm en novembereftermiddag är en blandning av intervallöpning, att med tålamod kryssa mellan alla sorters människor och dofter från korvförsäljning, brända mandlar och kaffe.

Vegetarisk buffé med tema

IMG_0001

Hermans erbjuder ett fantastiskt utbud av vegetariska och veganska rätter i form av lunch- eller middagsbuffé. Extra kul är det att de har olika teman för sina bufféer. Just den här veckan som vi besökte restaurangen var temat multikulti.IMG_0009

Maten var en blandning av vegetarisk pizza, mexikansk lasagne med röda linser och cheddarostsås, mango salsa, chilifärsgryta, BBQ wedges, asiatisk gryta, och ytterligare rätter ur andra teman.

Vi testade både varmrätter, sallader och bröd och vår bedömning är att det var smakrikt, välkomponerat, bra blandning av rätter och genomtänkt och balanserad kryddning, helt enkelt ett positivt helhetsintryck. Efterrätter ingår inte i buffén (kan vara bra att veta). Ett minus är att det var riktigt kallt i lokalen.

IMG_0007

IMG_0008

Fjällgatan, en gata med utsikt

Fjällgatan är en gata på Södermalm i Stockholm. Gatan ligger 27,8 meter över Saltsjöns yta. Gatan är känd för den vackra vyn över Saltsjön, och man har även fin utsikt över Stockholms mest centrala delar.

År 1885 fick Fjällgatan sitt nuvarande namn, innan dess hette den Katarina östra kyrkogata och var då en lång sammanhängande gatusträckning tillsammans med nuvarande Mäster Mikaels gata. Gatuavsnitten delades från varandra i och med Renstiernas gatans nedsprängning på 1930-talet.

Vid Fjällgatan 34 finns ett litet levande museum, ”Borgarrummen”, som hedrar Anna Lindhagen. ”Borgarrummen” visar hur en borgarfamilj bodde under mitten av 1800-talet och består av 6 rum och kök, möblerade av Anna Lindhagen, delvis med saker från hennes eget hem. De sista åren av sitt liv bodde hon i två av museets rum.

Till Hermans kan man bland annat åka buss till Tjärhovsplan. Tjärhovsplan är ett torg och en tidigare bussterminal på Södermalm i centrala Stockholm, beläget mellan Renstiernas gata och Borgmästargatan. Torget namngavs 1968.

Maskrosjoggarna firar kladdkakans dag

DSCF2624Åter i Sverige, en lördag i november med regn, blåst och 7 grader. Vad kan vara bättre än att ta en kortare joggingtur och passa på att njuta av att kladdkakan har fått sin egen dag?

För att få till en tur på ca åtta kilometer joggade vi denna gång från Hornstull, följde vattnet längs Årstaviken, passerade Skanstull, fortsatte via Norra Hammarbyhamnen fram till Stadsgården, följde Stadsgårdsleden mot Slussen och sedan in i Gamla stan.

DSCF2623DSCF2613DSCF2616I Gamla stans myller bland turister, kullerstenar, bostäder och en hel del kontor med mindre företag passerade vi hur många caféer och matställen som helst. Just den här lördagen gjorde vi bedömningen att café Kladdkakan på Stora Nygatan 32 passade absolut bäst med tanke på kladdkakans bemärkelsedag. Här måste det ju finnas fina kladdkakor!

DSCF2617

Och ja, det fanns både kladdkakor och andra bakverk men också smörgåsar och hälsotallrikar så det var bara att välja beroende på vad som önskades. Vi testade kladdkakorna, den ena med dajmsmak och den andra en helt vanlig kladdkaka. De var riktigt smarriga och precis så kladdiga som en kladdkaka ska vara. Och inte att förglömma: mycket trevlig service!

Gamla stan

Gamla stan, till 1980 officiellt Staden mellan broarna, är Stockholms historiska centrum och uppbyggt på Stadsholmen. Under flera hundra år utgjorde Gamla stan den egentliga staden. Stadsdelen bildades 1926 och hade år 2006 cirka 3 000 invånare. Gamla stan tillhör Södermalms stadsdelsområde och har en yta av 36 hektar. På Gamla stans norra spets återfinns Stockholms slott.

Stockholm grundades på 1200-talet och byggdes i hägnet av den stora borganläggningen som Birger jarl låtit uppföra som ”lås” för Mälaren. Vid stadens huvudtorg, Stortorget, byggdes rådhuset och bakom detta bykyrkan – den äldsta delen av Storkyrkan.

På 1700-talet fick många byggnader nya takformer och enhetliga, putsade fasader och under det sena 1800-talet en rikare fasadutformning och stora skyltfönster längs affärsgatorna.

Bakom de synliga fasaderna finns ännu mycket av medeltida murverk kvar. Inne i husen kan man också finna både källarvalv från medeltiden, kalkmålningar gjorda på 1500-talet, rikt bemålade bjälktak från 1600-talet, högklassig rokokoinredning och 1800-talets överdådiga dekorationer.

På 1840-talet lades de första regleringsplaner för Gamla stan fram, där man tog hänsyn till människornas dåliga bostadssituation och till genomgångstrafikens problem. Ingen av dessa planer utfördes dock.

På 1930-talet hade avsky mot Gamla stans slumkvarter förbytts till stor respekt för stadsdelens historiska arv. År 1934 lät Samfundet Sankt Erik på prov sanera huset Kindstugatan 14 i kvarteret Cepheus. Resultatet blev mycket lyckat och ledde till att hela kvarteret sanerades och Gamla stans största grönområde skapades.

Gamla stan som helhet skyddas sedan ett regeringsbeslut (1980-12-23) av en klassning som riksintresse för kulturmiljövård av Riksantikvarieämbetet.

Till Gamla stan kan man ta sig med tunnelbana eller buss. Gamla stan är en station i Stockholms tunnelbanenät. Stationen trafikeras av både T-bana 1 (gröna linjen) och T-bana 2 (röda linjen). Stationen togs i bruk den 24 november 1957 då ”sammanbindningsbanan” mellan Slussen och Hötorget invigdes.