Sol, vind och vatten…

DSCF2583

Ted Gärdestads omtyckta låt med samma namn får sätta rubriken till veckans maskrosjoggar-blogg. Vi är fortfarande på Aruba och veckans joggingtur och fikaspaningen gick till Arubas huvudstad Oranjestad.

DSCF2587

Vädret är inte mycket att orda om, det är runt 30 grader, fläktande vind och sol, precis som rubriken antyder. Att ta sig från vårt hotell till Oranjestad ger en tur på ca 20 minuter längs trottoarer bredvid huvudvägen LG Smith BLV. Längs vägen passerar vi livsmedelsbutiker, caféer och matställen, en gigantisk containerterminal och den obligatoriska lokala marknaden där det säljs allt från kläder till souvenirer. Reggaetonerna från Bob Marley följer våra fotsteg medan vi svettandes tar oss fram. På Aruba spelas Bob Marley överallt.

DSCF2586

Väl inne i Oranjestad finns det en mängd flotta märkesbutiker med alla kända varumärken och lika många smyckesbutiker. Stan präglas mycket av att det regelbundet stannar kryssningsfartyg vid Oranjestad och passagerarna går av för att shoppa, sola och bada.

DSCF2580

Förutom alla butiker finns också olika sorters matställen, det mesta en kombination av enklare snabbmat- och fikaställen. Många amerikanare besöker Aruba och vad hittade vi inne i gallerian Renaissance Mall om inte en Starbucks Coffee. Det blev valet för vår fika denna varma och härliga dag i solen, en riktigt bra kaffe inne i en sval galleria i Oranjestad. Och på sedvanligt Starbucksmaner fick vi våra namn nedskrivna på kaffemuggarna. Ganska ok stavning!

DSCF2574

Maskrosjoggarna på Aruba

DSCF2539Den här veckan har vi gjort ett undantag från vår princip och gett oss utanför SL-kortsavstånd. Vi har kört en maskroslogg i Karibien.

Att jogga på den karibiska ön Aruba, eller för den delen promenera, går alldeles utmärkt. Aruba är en liten ö med drygt 100 000 invånare. Vägarna är fina även om det är en del trafik parallellt med fotgängare. Vädret är ingenting att fundera över, det är ca 30 grader året runt, fläktande vindar och ön ligger utanför orkanbältet. Eftersom kriminaliteten är låg så kan man enkelt och säkert röra sig på egen hand runt hela ön.

En fyr med anor

DSCF2540

Vi valde denna lördag morgon att ta den lokala bussen en bit på vägen och sedan jogga den sista delen upp till California Lighthouse. Det hade blivit drygt 10 km att ta sig till fots från vårt hotell till fyren och hur trevligt det än är med vindar och värme så är det lite väl varmt för att springa hela vägen.

Vi slingrade förbi en mäng hotellkomplex, olika stränder, affärer och restauranger tills vi nådde stranden Arashi, där det finns en liten by med ganska flotta semestervillor. Från Arashi tog vi oss upp längs landsvägen och de karga omgivningarna till California Lighthouse. Vid fyren fann vi en restaurang med tillhörande bar och en mobil smoothiemaskin.

Vår fikastund denna lördag blev en fruktig smoothie serverad från en hippieinspirerad buss fylld av kylda drycker och frukt. Idag var vi långt ifrån kanelbullar och leverpastejsmörgåsar som vi annars brukar skriva om…

DSCF2561

Se Sundbyberg och sedan dö…

DSCF2531

Med Ulf Peder Olrogs trallvänliga melodi i huvudet joggade vi denna soliga lördag den  9 km långa sträckan från Hornstull till Sundbybergs centrum.

Vi startade i Hornstull, joggade över Västerbron, passerade Fridhemsplan, St Eriksplan och fortsatte förbi Torsplan, Karolinska Institutet, följde Solnavägen, passerade Solna centrum in på Virebergsvägen, över Gränsgatan, joggade vidare längs Svetsarvägen och avslutade med en kort bit längs Ekensbergsvägen innan vi slutligen svängde in på Sturegatan i Sundbybergs centrum. Dags för spaning efter ett trevligt café.

Att promenera längs Sturegatan i Sundbyberg ger en del nostalgi och jag (Eleonore) förflyttades direkt tillbaka till 1988 när jag jobbade som postkassör på Sundbybergs största postkontor som då låg på Sturegatan 35. Det var tider det med ett gammalt hederligt postkontor med postkassmaskiner och kunden fick ett gult litet kvitto vid olika transaktioner. Nu ligger Digital Inn i samma lokaler. Många butiker längs Sturegatan har funnits där länge och det är en brokig blandning av utbud: handarbete, heminredning, kläder för såväl män som kvinnor, hälsokost, livsmedel, apotek, tobaksaffär och diverse olika café- och matställen. Butikerna är högst personliga och få av dem tillhör de stora kedjorna.

En boulevard på en esplanad

Vi upplevde en trevlig liten stadskärna att flanera i och när det gäller fik så valde vi mellan två alternativ, det nyöppnade Princesskonditoriet eller Café Boulevard. Både var mycket inbjudande med trevliga miljöer och stort utbud av lunch- eller fikaalternativ. Vi valde till slut att testa det anrika Café Boulevard på Esplanaden 17.

DSCF2529
Café Boulevard är ett café med bageri och cafédel. Utbudet är en blandning av bakverk, fikabröd, sallader, smörgåsar och några varma lunchrätter. Fiket ger ett något blygt och lågmält intryck, både avseende serveringspersonalen och miljön. Det är en lugn och gammeldags stil i inredningen och en avslappnad känsla bland cafégästerna. Vi valde att testa leverpastejsmörgås respektive ost- och kalkonsmörgås. Helt ok smörgåsar och gott kaffe. Ta en tur till Sundbyberg, flanera längs butiksstråken och ta en fika. En skönt avslappnad småstadskänsla.

20151017_121438

DSCF2525

Sundbyberg

Sundbybergs kommun eller Sundbybergs stad är en kommun i Stockholms län. Kommunen är Stockholms läns och Sveriges till ytan minsta. Gårdsnamnet Sundhby omtalas i källor från 1347. Under slutet av 1700-talet lades tre hemman på platsen samman till ett säteri. Dess ägare Z. J. Strandberg ändrade 1775 gårdsnamnet till Sundbyberg. När Sieverts Kabelverk byggdes uppdagades flera intakta vikingagravar i området. Några lämnades kvar. På Sundbybergs museum förvaras en kropp, samt föremål, från en av gravarna.

Sundbyberg växte fram vid slutet av 1800-talet som en förstad till Stockholm. Första stadsplanekartan är daterad 1870.

Från 1965 ingick Sundbyberg i Solna-Sundbybergs kommunblock. Någon sammanläggning genomfördes dock inte utan Sundbybergs stad ombildades vid kommunreformen 1971 till Sundbybergs kommun.

Sundbybergs centrum är en tunnelbanestation inom Stockholms tunnelbana, belägen i stadsdelen Centrala Sundbyberg.  Stationen trafikeras av T-bana 3 (blå linjen) och invigdes den 19 augusti 1985. Till Sundbyberg kan man också åka buss, tvärbana och pendeltåg.

Maskrosjoggarna på spåret

DSCF2498

Den här veckan har vår maskrosjogg tagit oss runt en del av Stockholm och till ett nytt mål. Följ med på en resa med okänt mål i sann ”på spåret”-anda.

En drake att leka med

Vi börjar med första ledtråden. Solen skiner, det är lördag den 10 oktober och vi har gett oss utanför dörren ned till en nyrenoverad park med bland annat en drake att leka med. Var är vi? Kan du gissa rätt redan här så är du tankeläsare eller har läst detta inlägg nedifrån. Helt ok det också!

DSCF2409

Bland höjder och broar

Ledtråd två. Vi fortsätter upp i en terräng där det finns en mängd små kolonilotter med tillhörande hus. I den här miljön finns det också stora möjligheter för lite styrketräning i kombination med joggingen.

DSCF2450DSCF2454 DSCF2443DSCF2433

Planka på en planka

Ledtråd tre. Omgiven av vatten, husbyggnadsprojekt och en staty kallad ”En berättelse om något vi glömt” av Lena Lervik. Och här finns också en fantastisk möjlighet att planka på en planka.

DSCF2468 DSCF2471

Om taket är för lågt för en kristallkrona

… så går det att sänka golvet. Ledtråd fyra. Vår färd fortsätter längs spårade vägar och nu passerar vi en plats med ett hus där den vackra kristallkronan var för hög, så byggaren Olle Engkvist bestämde helt enkelt att golvet skulle sänkas i hans kontor. Kristallkronan kom från en av stadens biografpalats som skulle byggas om till multibio.

DSCF2485

Längs motorvägar och broar

Ledtråd fem. Nu passerar vi en starkt trafikerad väg och fortsätter över en bro igen. Över vattnet kan vi här skymta såväl Fredhäll som Lilla Essingen.

DSCF2488 DSCF2492 DSCF2489

Målet är nått

Efter en slingrig tur där vi till stora delar följt tvärbanans spår kom slutligen fram till Alvik och besökte ett fabulöst café och bistro vid namn Brioche. Här hittar du ett paradis av fikabröd, smörgåsar, sallader och soppor. De har också ett särskilt frukostutbud på mornarna. Mysig lokal med inredning som passar väl ihop med utbudet och den stämning som Brioche vill förmedla. Mycket trevligt bemötande och trots mycket folk i lokalen var ljudnivån låg och stämningen trivsam. Vi provade brioche med smör och äppelkompott och leverpastejsmörgås. Kan varmt rekommenderas!

DSCF2513 DSCF2509 DSCF2512

Tvärbanan, en efterlängtad tvärförbindelse

Att följa längs tvärbanans spår var enkelt och gav en spännande och blandad mix av delar av Stockholm.  Tvärbanan öppnade för trafik år 2000 och är en arton kilometer lång spårväg som binder samman Stockholms pendeltågs- och tunnelbanenät på tvären, därav namnet. Banan går i en halvcirkel söder, väster och norr om Stockholms innerstad, från Sickla udde via Hammarby sjöstad, Gullmarsplan, Årsta, Liljeholmen, Gröndal, Stora Essingen, Alvik, Ulvsunda, Centrala Sundbyberg och Solna centrum till Solna station.

Alvik

DSCF2518

Alvik är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun. Den tillhör Bromma stadsdelsområde. Stadsdelen Alvik motsvarar det område som gården Alvik omfattade vid 1800-talets början och ligger med Mälaren i öster. Stadsdelen gränsar till Traneberg i norr, Ulvsunda i väster och Äppelviken i söder. Alvik fungerar som en av knutpunkterna för kommunikationer i Bromma och Västerort. Tranebergsbrons västra ändpunkt ligger här och här finns en av Tvärbanans ändhållplatser samt en mindre bussterminal och ett litet köpcentrum. I direkt anslutning till Alviks torg, men i grannstadsdelen Traneberg finns Nockebybanans ena ändhållplats samt station Alvik på tunnelbanans gröna linje.

Alvik har fått sitt namn efter torpet Ahlwijken.

Stearinfabriken vid Alviks strand anlades 1864 där ett stort industrikomplex växte fram. Senare tillverkade man även tvål och såpa i fabriken. År 1920 gick Monténs fabrik samman med Barnängens Tekniska Fabrik där sedan hela verksamheten 1929 flyttade till en nybyggd fabrik här. Vita villan, alldeles vid Mälarstranden, byggdes då om till huvudkontor och är nu den historiska kärnan i det nya kontorsområdet i Alvik tillsammans med den tegelröda fabriksbyggnaden från 1918.

År 1881 anlades av Firma Lars Montén ganska nära den nuvarande idrottshallen SALK-hallen ett tunnbinderi, som fram till 1936 tillverkade laggkärl för tvål- och såpafabrikens produkter, men även smördrittlar och snuskaggar. Huset revs 1978.

När Tranebergsbron blev färdig 1934 började man planera för ombyggnad av Alvik-området.

Alvik har också en tunnelbanestation. Stationen trafikeras av tunnelbana 1 (gröna linjen), Nockebybanan och Tvärbanan.  Alviks tunnelbanestation togs i bruk i oktober 1952, då sträckan Hötorget–Vällingby invigdes.

DSCF2517

Kanelbullens dag

Bästa läsare, denna vecka blir ett ett hemma-hos-reportage med fokus på löpning, höst och kanelbullens dag. Vi har varit ute i den underbara höstsolen och joggat runt Södermalm. Vi kombinerade joggingturen med styrketräning i de utegym som numera finns på flera platser runt Årstaviken. Med andra ord ett kombinerat pass av styrka och kondition. Vill ni ta del av detaljerna om upplägg så kontakta oss!

Eftersom det är kanelbullens dag idag så kunde vi inte motstå att utvärdera några olika kanelbullar i vår närhet; 7-elevenIca och Gateau. 

DSCF2406

Utan att gå in på detaljer kan vi sammanfattningsvis säga att kanelbullen från Gateau vann vår lilla jämförelse.