Med träningskläder i lyxgalleria

20150830_123455Söndagens maskrosjogg blev lite mer improviserad än vi tänkt. Avsikten var att jogga en längre sträcka till någon av Stockholms närförorter. Men eftersom en av del av maskrosjoggarna dragit på sig en förkylning fick det bli en kortare, men ack så trevlig tur, genom Stockholms innerstad.

Vi joggade i sakta mak från Hornstull, ned till Söder Mälarstrand och följde den vackra sträckan längs Riddarfjärden mot Slussen. Längs vattnet finns en mängd fartyg att betrakta medan fötterna trampar på. Det är en blandning av privata flytande bostäder, fritidsbåtar och fartyg som erbjuder såväl hotell som restauranger och nattklubbar. Vid Slussen svängde vi av mot Gamla Stan och följde Skeppsbron med ett myller av turister och olika turistbåtar. Vi fortsatte över Strömbron, genom Kungsträdgården och in på Hamngatan upp till Sveavägen och joggade de sista metrarna fram till Hötorget. En sträcka på ca sju kilometer.

Stort utbud…svårt att välja!

Hötorget har vi, precis som de flesta Stockholmare, besökt många gånger och att göra en fikaspaning här var inte helt enkelt för oss. Runt Hötorgets tunnelbanestation finns en mängd olika matställen, inklusive saluhallar, internetcafé, hamburgerkedjor och caféer. Vi valde till slut det lyxiga alternativet att fika i gallerian Mood Stockholm. Det visade sig vara ett bra val så här på söndagen vid lunchtid.

Det är inne att bära träningskläder

Vi kände oss något udda när vi gick omkring med våra träningskläder i denna fashionabla galleria där stilen andas lyx och flärd och butikerna avlöser varandra med olika exklusiva märken. Men som flera av er läsare säkert sett så är det högst ordinärt att Stockholmare går omkring med träningskläder, oavsett om de ska träna eller inte. Så vi kanske inte var så udda…snarare tvärtom.

Själva gallerian är trevlig och lugn och riktigt skön att flanera i. Den följer sin stil och det känns lite som att vandra genom ett levande livsstilsmagasin som riktar sig till kvinnor och män som vill vara inne och där val av märke är en viktig del av livet.  Miljöerna är inbjudande, avslappnade och matställena erbjuder allt från smörrebröd till tapas, såväl asiatiskt som hamburgare, juicebar och champagnebar och välsorterade caféer. Mood beskrivs på gallerians hemsida som en plats för njutning och det kan vi nog hålla med om. Det var njutningsfullt att sitta och fika i denna miljö en stilla söndag i slutet av augusti.

20150830_121606

Vad valde vi att fika då? Valet föll på det kombinerade bageriet och fiket Bröd & Salt. Bröd & Salt har ett stort sortiment med matbröd, smörgåsar och fikabröd. Vi testade danskt rågbröd med ägg och kaviar respektive fralla med ost och skinka och så delade vi på en underbart smakrik och fyllig mandelbulle. Smarrigt,  bra service och ett extra plus i kanten för att man själv kunde fylla på kaffekoppen.

20150830_115454

Hötorget var från början en by

Hötorget är ett torg på Norrmalm i Stockholms innerstad, vid Kungsgatan, mellan Drottninggatan och Sveavägen. Vid Hötorget finns Konserthuset uppfört mellan 1923 och 1926. Torgets södra sida förändrades kraftigt genom Norrmalmsregleringen, när Hötorgscity byggdes under 1960-talet.

Under tidig medeltid låg här en by vid namn Väsby som var stor och inflytelserik. När Kungsgatan sprängdes fram genom Brunkeberg hittades flera skelett, rustningar och mynt i sluttningen efter begravda Väsbybor. Namnet Hötorget är känt sedan 1640-talet. Hötorget har i många år varit en torghandelplats, men den 1 januari 1914 förbjöds av sanitära skäl all torghandel på Hötorget med färskt, rått kött av nötkreatur, får, svin eller häst. Senare samma år blev det också förbjudet att på torget sälja färskt och flått vilt, plockat fjäderfä, saltad eller rökt fisk, kokta skaldjur, smör, ost, bröd, mjöl och gryn samt lagad mat. Många av livsmedelsförsäljarna flyttade då till de olika saluhallarna. Kvar fanns dock trädgårdsmästare, grönsaks- och blomsterförsäljare samt några år till även fiskhandlare. Redan 1856 hade man bestämt att handeln med ved och timmer, hö och halm, skulle upphöra på Hötorget och flyttas till Norrmalmstorg.

Bostadsbebyggelse från 1700-talet och 1800-talet med bodar och hantverkslokaler omgav Hötorget ända fram till omkring år 1920. Jernkramhandlaren John Wall öppnade sin första järnhandel här 1856. På 1880- och 1890-talet inrättade Paul U. Bergström butiker i flera hus runt torget och år 1916 byggdes det nuvarande stora PUB-huset.

Konserthuset med sin blå fasad uppfördes 1923-1926. Det är en arkitektonisk tanke att den imponerande klassiska kolonnfasaden förlades mot det folkliga myllrande torget och inte mot den breda Sveavägen. Framför konserthuset, på Hötorgssidan, står Carl Milles staty Orfeusgruppen. Till det första Framtidsmötet som den ideella föreningen Globträdet arrangerade 1986 avsatte Stockholms gatukontor en plats på Hötorget nedanför Stockholms Konserthus där en ask planterades som fick heta Framtidsträdet. Framtidsträdet är en mångkulturell mötesplats som förenar gamla och nya symbolhandlingar.

Hötorgets tunnelbanestation ligger i anslutning till torget. Den trafikeras av gröna linjen och öppnades den 26 oktober 1952, då med namnet Kungsgatan. Den 24 november 1957 fick stationen det nuvarande namnet.

Storslagen trädgård med vacker lyra

DSCF2331Sol, sol, sol… hela veckan har det varit högtryck och så även denna söndag när vi har genomfört den 38:e maskrosjoggen. Denna gång till en före detta sommarbostad som sedan 1960-talet tillhandahåller en naturskön caféverksamhet.

DSCF2315

Vi joggade från Hornstull, över Liljeholmsbron, följde Hägerstensvägen ända fram till Mälarhöjden där vi fortsatte längs Mälarhöjdsvägen och slutligen höger in på Ålgrytevägen. Efter ca sju kilometer var vi framme vid dagens mål: Konditori Lyran.

En blandning av arkitekturer och årtionden

Att upptäcka Stockholms olika delar till fots kan vi verkligen rekommendera. Dagens sträcka reflekterade vi över de olika former av arkitektur och utveckling av stadsdelarna som vi passerade. Vi har sett flerfamiljshus från olika årtionden, villaområden, olika typer av centrum och vi har förflyttats fram och tillbaka mellan miljonprogramsutseende, 30-talsfunkis, lummiga villaområden och 80-talsbyggnader som hämtat inspiration från den traditionella stenstaden och en postmodernistisk arkitekturstil med varierad byggnadshöjd, sadeltak med brant lutning och betongtakpannor och variationsrika fasader av tegel eller puts.

Vem kommer ihåg Gula Tidningen?

Konditori Lyran ligger några minuters promenad från Bredäng centrum. Ingen av hos har någon särskild relation till Bredäng. Men medan vi joggade längs Ålgrytevägen kom jag (Eleonore) på att jag i de yngre tonåren faktiskt besökt en spåkvinna som höll till på Ålgrytevägen. Den här händelsen utspelar sig tidigt på 1980-talet och på den tiden fanns den fantastiska annonstidningen Gula Tidningen som var dåtidens motsvarighet till Blocket. Där fanns alla typer av annonser, såväl seriösa som mindre seriösa. I vilket fall som helst så hittade jag en spåkvinna via Gula Tidningen och hon höll till på Ålgrytevägen. Och vem vill inte veta hur ens framtid ska bli? Särskilt när man är i de yngre tonåren och tror på både astrologi och numerologi. Jag och en kompis samlade mod och åkte iväg till Bredäng för att få veta hur våra liv skulle bli. Det var ett högst mediokert men spännande besök i ett av radhusen på Ålgrytevägen. Och spådomen var på nivån att den lika gärna kunde vara hämtad från ett av de kortfattade horoskopen som dagligen går att läsa i dags- och veckopressen. Ett minne att le åt så här 30 år senare.

Från spådamer till dagens fikaspaning…

Att vara på Lyran

Lyran byggdes 1867 som sommarbostad åt Carl och Fredrika Limnell vilka hörde till huvudstadens mer kända personligheter. De umgicks med sångare, författare och konstnärer och höll musikfester och litterära salonger i stort format. Uttrycket ”Att vara på Lyran” lär ha sitt ursprung i de fester som Carl anordnade på husets punchveranda.

DSCF2321

Byggnaden i sig är värt ett besök bara det. Ett urläckert hus med gott om utrymme för fikabesökare inomhus inklusive en väl tilltagen punchveranda där man kan ta del av en underbar utsikt över Mälaren. Trädgården är generöst tilltagen och mycket inbjudande en solig sommardag.

Lyran erbjuder såväl smörgåsar som lunchmat och har ett gediget utbud av fikabröd. Vill du ha stort utbud med hög kvalitet och många valmöjligheter så är Lyran stället för dig!

DSCF2328

Sedan sommaren 1997 har Lyran ett eget bageri där allt av konditoriets kaffebröd bakas. Lyran berättar på sin hemsida att deras specialitet är förutom hembakat kaffebröd fortfarande räksmörgåsen. Så vi testade helt enkelt att luncha på varsin räksmörgås och ja, de var lika goda som de såg ut och som utlovats.  Lyran är verkligen ett konditori av hög klass och i en miljö med naturreservat runt omkring och Mälarhöjdsbadet och Mälarhöjdens friluftsteater alldeles intill.

DSCF2326

Bredäng hette tidigare Jakobsberg

Bredäng är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. 2013 bodde 9 981 personer i Bredäng.

Hela området tillhörde en gång i tiden Sätra gård, och namnet Bredäng kommer från ett torp med namnet Bredäng, byggt på 1780-talet men som brann ned 1961. Lantbruk bedrevs här fram till 1949.

Jakobsbergs gård var från början också ett torp under Sätra gård, torpet har legat här sedan 1600-talet. Från början hette torpet Ulvgrytet, men döptes i modern tid om till Ålgryte. Mellan 1926 och 1956 hette stadsdelen Jakobsberg. 1957 uppgick stadsdelen i Sätra, men från 1962 blev den på nytt en egen stadsdel. Man ville då också ha ett nytt namn för att inte förväxlas med Jakobsberg i Järfälla kommun, och namnet Bredäng valdes.

Bygget av det moderna Bredäng påbörjades den 1 september 1962, de första husen uppfördes vid Ålgrytebacken med inflyttning sommaren 1963. Bygget fortsatte sedan fram till 1975. Mellan 1963 och 1965 byggdes 3900 lägenheter, flest treor. Nästan hälften av dessa uppfördes av kommunala fastighetsbolaget Svenska Bostäder. Mellan 1965 och 1967 uppfördes 300 radhus och kedjehus. Bredängs centrum invigdes 1965 med femton butiker, ett EPA-varuhus, två banker, apotek, postkontor och frisör. Bredäng har också en simhall och bibliotek och en campingplats, Bredängs camping, finns i västra delen av Bredäng.

Stora skivhus på 8 till 9 våningar dominerar stadsdelen. Dessa är byggda med femtio meters avstånd med park eller lekplats och parkering mellan husen. Miljön kring den centrala stadsdelen är till stor del bevarad. Bredängs bostadsbestånd har på senare år rustats upp och nya bostäder med annan upplåtelseform än hyresrätter har byggts. Bredäng ingick i den så kallade Storstadssatsningen för att motverka sociala problem som till exempel segregation.

Bredäng är en tunnelbanestation på röda linjen inom Stockholms tunnelbana mellan stationerna Mälarhöjden och Sätra. Stationen öppnades den 16 maj 1965.

Turné till drakstaden

Sundsvall

I veckan var ena halvan av maskrosjoggarna på turné till Sundsvall, eller drakstaden för att arbeta några dagar. Hela centrum visade sig vara fullt av bjärt målade drakar, stadens symbol.  Sedan 2003 kommer drakparaden fram på våren och intar stadens gator och torg, ursprungligen en idé från Julia Hamrin och UF-företaget Xcited. Draken har efter den stora branden mer och mer blivit stadens symbol.

IMG_0037Av en slump lyckades jag (Gunnar) upptäcka att det under onsdagen anordnades ett lopp, Drakloppet . Loppet erbjuder några olika sträckor att välja mellan och för min del blev det Svarta Draken på 10 kilometer.

Svarta Draken beskrivs vara en tuff bana som utmanar såväl motionär som elitlöpare. Och jag är beredd att hålla med om den beskrivningen. Starten gick på torget. Efter en någon kilometer längs med Selångersån vände banan upp mot Norra Berget. En stigning på 120 tuffa höjdmeter gick på breda löpstigar. Efter hand blev det både stock och sten på smala skogiga och en och annan trappa samt både lite upp och lite ner innan den långa nerförslutan tillbaka till målet.

Banprofil

Utsikten uppe på berget vid friluftsmuseet var värd mödan att ta sig upp. Där fick jag ta del av en magnifik utsikt med hela Sundsvalls stadskärna nedanför.

IMG_0066Min vana trogen hamnade jag bland de allra sista i loppet.  Någon särskilt spännande fikaspaning kan jag inte bjuda på i den här bloggen. Längs banan serverades vätska och energtillskott fokuserade på löpare och i mål fanns enbart vatten.

Stenstan

Sundsvall brann 25:e juni 1888, samma dag som Umeå stad brann ner och stora delar av Lilla Edet brann. I Sundsvall blev 9000 människor bostadslösa. Efter branden fick bara stenhus byggas  i stadens centrum, På ett av stenpalatsen som byggdes, Hirschska huset, placerades en vindflöjel i form av en eldsprutande drake som med tiden skulle bli stadens vapen.

 

Lugn och ro och bästa fikabrödet

DSCF2299Lördagen den 15 augusti, solen strålade från en klarblå himmel och i Stockholm varvades kulturfestivalen med årets Zombiewalk och Midnattsloppet. Som maskrosjoggare kunde vi ta del av alla dessa aktiviteter i sina olika skeenden under dagen. Efter att ha utvärderat en kort stund under morgonen enades vi om att ge oss ut längs gröna linjen söderut. Vi joggade via Hornsgatan mot Zinkensdamm, svängde upp på Ringvägen och följde den till Skanstull, sprang över Skansbron, via Gullmarsplan, Globen och följde Nynäsvägen fram till dagens mål: Skogskyrkogården. En lagom lång joggingtur på knappt sju kilometer.

Framme vid Skogskyrkogården vandrade vi runt en sväng på den rofyllda och vackra kyrkogården. Har du inte varit på Skogskyrkogården kan vi varmt rekommendera en promenad mellan gräskullarna, betrakta de olika formerna av begravningsplatser och inte minst den spännande arkitekturen på anläggningen.

Bakgården, litet men naggande gott

DSCF2309

På en bakgård precis bredvid tunnelbanestationen ligger Enskede Bakgård. Ett pyttelitet fik och bageri men med de mest fantastiska hembakade brödet. Av våra fikaspaningar så här långt måste vi nog säga att Bakgården har de bästa kanelbullarna och wienerbröden. Helt grymma! Även mackorna fick klart godkänt. Bakgården är som sagt ett litet krypin med några sittplatser inne men de har också en uteplats som med fördel kan användas för en fika i solen. Missa inte heller urvalet av koppar.

DSCF2301

DSCF2307

DSCF2304

Kyrkogård med anor

Skogskyrkogården är Sveriges arkitektoniskt viktigaste begravningsplats, invigd 1920. Den ligger i stadsdelen Gamla Enskede inom Stockholms kommun. Hela anläggningen betraktas som ett av de viktigaste verken inom modern arkitektur och upptogs 1994 på Unescos världsarvslista.

DSCF2294

Begravningsplatsen skapades 1915–1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Området var då ett tallbevuxet rullstensåsområde med några sandtag i norr. Arkitekterna utgick från naturens naturliga förutsättningar och skapade ett landskapsrum med sakral känsla med fem mindre begravningskapell, varav tre finns samlade i den sammanbyggda anläggningen Skogskrematoriet. Själva gravplatserna är till största delen ordnade i kvarter inne i tallskogen. Här finns också en minneslund och en monumental kulle, Meditationslunden, samt en urngård i det fria för placering av gravurnor. Skogskyrkogården förvaltas av kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms kommun. Under sommarhalvåret erbjuds regelbundet guidade turer av Stockholms stadsmuseum.

DSCF2292

Begravningsplatsen är med sina 100 000 gravplatser störst i landet, räknat i antalet gravplatser.

Skogskyrkogården är en station i Stockholms tunnelbana längs gröna linjen mellan Sandsborg och Tallkrogen. Stationen ligger i stadsdelen Gamla Enskede i Söderort inom Stockholms kommun. Den är belägen i anslutning till begravningsplatsen Skogskyrkogården.

Stationen invigdes 1 oktober 1950 och benämndes då Kyrkogården, vilket ändrades till Skogskyrkogården i november 1958.

Från ultralöpning till trädgårdsidyll

IMG_0030

Den här helgens maskrosjogg blev en kombination av loppet Stockholm ultra och ett besök hos ett magnifikt sommarcafé.

Djurgården runt

På lördagen sprang jag (Eleonore) Stockholm Ultra. Loppet går på Djurgården i Stockholm och löparna väljer att springa 50, 75 eller 100 km. Jag hade valt den kortaste sträckan och fick således springa drygt 6 varv runt Djurgården. Vädret var skönt soligt och med lite moln under dagen. Efter ca 6 timmar var jag i mål och kunde ta emot medalj och tröja och cykla hem.

IMG_0020
Under mina timmar av löpning kunde jag njuta av det vackra Djurgården, låta tankarna vandra fritt och fika (eller vad man nu vill kalla det) vid depåerna med russin, olika drycker, nötter, bananer, smörgås, korv med bröd, köttbullar och sist men inte minst buljong. Allt för att hålla socker-, energi- och saltnivåerna i någorlunda balans under denna ansträngning. Det var ett riktigt trevligt lopp med härliga funktionärer, ingen trängsel, god stämning mellan löparna och mycket tid för reflektion och det krävs ett tjockt pannben.

IMG_0025

Trädgård med 1700-talskänsla

Så vad hittar man på som maskrosjoggare efter lördagens långa lopp med en lite stel kropp och något svullna fötter? Kroppen behöver komma igång och röra sig sakta men säkert  så vi bestämde oss för att idag, söndag, ta en kort joggingtur på knappt tre kilometer hemifrån till ett sommarcaféet Stora Henriksvik på Långholmen.

2015-08-09_15.54.21

Stora Henriksvik bjuder på en oas av stor, lummig trädgård och en plats man gärna vill slå sig ned på och att bara njuta av sol och värme och växter. Trädgården är inspirerad av 1700-talet och i cafébyggnaden finns också en utställning om Carl-Michael Bellman.  På menyn finns en blandning smörgåsar, pajer och sallader och en bra blandning av bakverk.  Passa på att landa i en lantlig miljö med anor från 1700-talet och njut av en riktig gofika!

DSCF2272

Långholmen, del 2

Det här är vår andra spaning på Långholmen så läs gärna mer om Långholmen i vår första fikaspaning  där.

Charmigt, rofyllt och personligt

DSCF2267

Äntligen en lördag med strålande sol och i princip en klarblå himmel. Den här dagen behövde vi inte pricka in joggingturen mellan regnskurar. Det var en underbar sommardag som gjord för att beundra Stockholms vatten och några av Stockholms alla öar. Vi tog en tur från Hornstull, över Västerbron, svängde av vänster förbi Socialstyrelsen via Marieberg och ned längs Mariebergsbron vidare över Lilla Essingen och fortsatte mot Stora Essingen via Essingebron. Den här sträckan kan varmt rekommenderas om du vill njuta av Stockholms vackra vyer med mycket vatten.

DSCF2256
På Stora Essingen följde vi Badstrandsvägen ända fram till en riktig cafépärla som vi hittade i denna lugna, stillsamma del av Stockholm. Stora Essingen ger en känsla av uppvuxen och etablerad stadsmiljö som behållit något av en 50-talscharm. Här är fyllt av bostadshus, såväl flerfamiljshus som villor, och en blandning av mindre och större företag. Flera av byggnaderna har en enastående utsikt över Mälaren.

Glöm Stockholmsvitt och avskalat, här är det retro som gäller

DSCF2258

Nåväl, fiket som vi hittade på Stora Essingen heter Delikatessingen och beskriver sig själv som” ett rofyllt vardagsrum”. Och rofyllt är det. Och trevligt. Och att kliva in i Delikatessingen är som att förflyttas bakåt i tiden, påminner mig om att besöka min mormors vardagsrum där tiden stått stilla.

20150801_120706

Vill du ha Stockholmsvitt och avskalat är det här inget för dig. Här är en blandning av möbler, delikatesser, retroprylar och en lekhörna. Man får kryssa sig fram i denna välfyllda men hemtrevliga och avslappnade miljö. Servicen är personlig och mycket trevlig. Menyn består av några maträtter, smörgåsar där du kan kombinera pålägget själv, glass, chokladpraliner och lite blandat godis.

DSCF2262

Missa inte ett besök hos Delikatessingen och landa i ett fik med hemma hos-känsla.  Sitt inne i caféet eller ute på tillhörande uteplats  och njut av en lugn stund!

DSCF2261

Lokalen var ursprungligen Stora Essingens postkontor.  Som gammal postkassör blir jag (Eleonore) varm i hjärtat när jag tänker på att ett gammalt hederligt postkontor kunnat få nytt liv med detta koncept.

Tre moment

På Essinge torg finns en skulptur i brons som heter ”Tre moment” (Ivan Liljander).

20150801_124537

Skulpturen placerades ursprungligen i Järnvägsparken på Tegelbacken 1971, men där bland asfalt, sten och betong kom den inte till sin rätt. Senare beslutades att ”Tre moment” skulle flyttas till Stora Essingen, där man efterfrågat utsmyckning till det centrala torget.

Stora Essingen

Stora Essingen är en ö och en stadsdel i Stockholm, intill Lilla Essingen i Mälaren. Ön är 73 hektar stor. Den är kraftigt kuperad och ön tillhör Kungsholmens stadsdelsområde. Tidigare namn var Hessingen. Stora Essingen tillhörde tidigare Bromma som inkorporerades med Stockholms stad 1916. Fram till 1955 tillhörde den Bromma församling, därefter den nybildade Essinge församling. Essingeöarna räknades förr till Västerort, men ingår numera i Stockholms innerstad.

Cirka 1870 började man bygga arbetarbostäder och sommarstugor här. 1907 började man sälja tomter, men det var först 1929, när Essingebron (lokalbron) invigdes, som det blev någon fart på försäljningen. I den centrala delen av stadsdelen, kring Essingetorget, finns flerfamiljshus, på den norra sidan flera stora kontorshus men i övrigt bebyggelse mest bestående av villor.

Busstrafik till ön har förekommit sedan den 15 december 1928, först med busslinje 56 från Fridhemsplan. Numera trafikerar innerstadsbusslinjerna 1 och 56 ön. Spårvagnstrafik fick Stora Essingen först år 2000, då Tvärbanan öppnades.