Maskrosjoggarna i pressen

Inspiration, tips och historia

Vi får en hel del återkoppling från våra läsare. Det är en blandning av tips på fikaställen, att vi inspirerar och att vi bjuder på korta historielektioner. Det är riktigt roligt och uppskattas. Tack för det och fortsätt gärna höra av er!

20150312_065157

Reportage i lokaltidningen

Nu i veckan fick vi också uppmärksamhet genom ett fint skrivet reportage i lokaltidningen ”Mitt i”. Läs gärna artikeln som finns på sidan 6 i pdf-versionen av tidningen.

Varför namnet Maskrosjoggarna?

Ibland får vi frågan om varför det blev namnet Maskrosjoggarna. Det började sommaren 2014 när vi var ute och joggade och började diskutera idén att jogga till olika delar av stan och utvärdera miljön och fikaställena. Och då insåg vi att vi också måste ha ett bra namn på projektet.
Vi diskuterade olika idéer, alla grundade i att spegla stad, fika och glädje. Till slut landade vi i Maskrosjoggarna eftersom att maskrosen brukar nämnas som en stadsblomma (asfaltsblomma) som kan växa var som helst, är uthållig och har styrka. Maskrosor kan också tillagas på olika sätt och både ätas och drickas. Läs gärna artikeln ”10 saker du inte visste om Maskrosor”.

dandelion-16656__180

 

Solen sken på förmiddagen… dags för strandhäng

DSCF2249Väderberoendet är slående när vi utvärderar vart vi ska jogga, särskilt så här i sommartid när vi gärna vill besöka utomhuscaféer. Så denna lördag, den 25 juli, visste vi att ett kraftigt nederbördsområde skulle komma in över Stockholm senare under dagen och hålla i sig under stora delar av söndagen. Så vi tänkte att det gäller att passa på att springa och att fika medan solen är framme. Vilket den också var denna lördag förmiddag. En fantastiskt skön löptur med start i Hornstull, över Västerbron, ned mot Stadshuset längs Norr Mälarstrand och sedan följde vi Kungsholms strand bort till dagens mål Hornsbergs strand.

Denna uppfräschade stadsdel som är långt ifrån den mörka och ensliga industri som jag minns från slutet av 1990-talet när jag (Eleonore) bodde på Kungsholmen och ofta joggade runt Kungsholmen. Varje gång jag joggade förbi Hornsbergs strand, vanligtvis på kvällstid, ökade jag på stegen för att fort komma ifrån den mörka och ensliga platsen. Det var i princip ett grustag och industrier på den tiden och på kvällstid helt folktomma kvarter. I dag är det svårt att tänka sig att denna fantastiska strandmiljö med pontoner, bänkar och badstegar som kan användas av solande och badande människor tidigare varit ett industriområde. Här finns nu en mängd nybyggda bostadshus, kontor och med det en mängd lunchställen och fik som erbjuder en blandning av pizzaställen, asiatiskt, japanskt, hälsoinriktat, grillat, lokalt bageri och mer ordinära cafékedjor med standardutbud.

20150725_113311

Vi ville känna på sol- och badkänslan när vi nu besökte Hornsbergs strand med strålande sol på himlen och vi fastnade för det enkla men trevliga fiket Josefins glass & café. Här kan man välja mellan varmkorv, dricka, kaffe, mjukglass, kulglass, pinnglass, kanelbullar eller muffins. Och idag passade det perfekt med en kaffe och kanelbulle vid vattnet. Ett café som är 100% väderberoende och hur trevligt som helst när det är varmt och solen skiner.

20150725_113408

Strandgatan blev Hornsbergs strand

Hornsbergs strand är ett bostadsområde som ligger på nordvästra Kungsholmen, belägen i stadsdelen Stadshagen utmed Ulvsundasjön. Gatan Hornsbergs strand fick sitt namn 1888, innan dess hette den Strandgatan vid Ulvsundasjön. Namnet kommer från egendomen Stora Hornsberg vid Ulvsundasjön, vars ägare var riksrådet Gustaf Horn. Horn lät uppföra en ståtlig byggnad och en renässansträdgård. Upp till gården ledde en lång allé som sträckte sig i nord-sydlig riktning strax sydväst om dagens Lindhagensgatan.

DSCF2248

Från industri till moderna bostäder

Omkring 1750 började området industrialiseras. Den första industrin på platsen var en bomullsfabrik som efterträddes av ett sockerbruk, det kallades under 1800-talet Hornsbergs sockerbruk. I slutet av 1800-talet revs de flesta byggnader för att bereda plats för Stora Bryggeriet som invigdes 1892, brygghuset i rött tegel finns kvar än idag. Sedan dess har många industrier varit etablerade här, bland annat läkemedelsföretag, sand- och grusupplägg samt ett av de sista; Hornsbergs asfaltverk som flyttade till Västberga hösten 2008.

Hornsbergs villastad var ett område som skapades 1887 av Tomt AB Hornsberg, men blev aldrig någon större framgång. För området upprättades en ny stadsplan och den nya villastaden gavs romantiska kvartersnamn som Tillflykten, Lyckan, Kojan, Paradiset och Lustgården. Vägarna hade namn som Rosenstigen, Jagarstigen, Ulvstigen och Lärkstigen. På en idealiserad reklamillustration syns trädgårdsstaden från Ulvsundasjön. Mot stranden ligger en bred kajskodd promenad och området visas som en grönskande kulle med stadens gråa hyreskaserner i bakgrunden. Ändå var det inte många som nappade och bara några få hus byggdes. Idag finns bara några av kvartersnamnen kvar.

Strandliv, bostäder och kontor

Projektet Hornsbergs strand/Kojan är ett bostadsområde som planlades i början på 2000 och ingick i stadsutvecklingsprojekt Nordvästra Kungsholmen. Tidigare kvarteret Kojan omvandlades från industriområde till ett bostadsområde och en strandpark på en utfyllnad i Ulvsundasjön. Byggstarten fördröjdes i flera år på grund av problemet med bullerstörningar från Essingeleden som ligger öster om området. År 2007 började byggnadsarbeten och år 2012 var området vara helt färdigt.

För att ta sig till Hornsbergs strand kan man åka tunnelbana till Stadshagen eller ta buss (om man inte föredrar att cykla, jogga eller gå).

Magnifik utsikt med fåfäng skönhet

DSCF2243Den svenska sommaren fortsätter med en väderlek som bjuder på växlande molnighet, en del regnskurar, möjligen med åska och sedan kan det hända att molnen gluggar upp (uttryck hämtat från SMHI). Så var det även denna dag när vi gav oss ut på ytterligare en maskrosjogg för att hitta pärlorna bland fiken i Stockholm med omnejd. Allt inom SL-kortsavstånd.

Backträning för att nå målet

Uppåt, uppåt, uppåt…ja, den här joggingturen började vid Hornstull, fortsatte längs Årstaviken, förbi Skanstull, vidare längs Norra Hammarbyhamnen och avslutade med backträning uppför Klockstapelsbacken där vi (efter drygt fem km) nådde dagens mål Fåfängan. En fantastisk plats med en vy över Stockholm som är svår att slå.

Fåfängan ligger på en höjd med två vägar upp. Den ena vägen är trappor och börjar vid Londonviadukten.  Den kan du välja om du promenerar eller åker kommunalt. Den andra vägen är Klockstapelsbacken där man kan ta sig upp gåendes, springandes, cyklandes eller bilåkandes. Det finns parkeringsplatser vid vägens början, sista biten upp till restaurangen går man – handikapplatser finns längst upp.

DSCF2239Fåfängan är en utsiktsplats med restaurang och kafé som ligger på berget nära Danviken så långt österut man kan komma på Södermalm i Stockholm. Med sin trädinramning av tuktade lindar, som syns från långt håll, är det ett karaktäristiskt inslag i Stockholms stadslandskap. När restaurangen är öppen så hissas de fyra flaggorna på toppen av berget. Fåfängan är ett fik- och matställe med en helt ok men ganska ordinär meny med kaffebröd och lagad mat eller smörgåsar. Trevlig service och en riktigt härlig Stockholmsmiljö och, som sagt, oslagbar utsikt.
Fåfängan erbjuder också brunch på helgerna, musik och underhållning på kvällstid och framåt hösten kommer skaldjursbufféer att dukas upp.

DSCF2236DSCF2238

Lusthus på berg med vidsträckt utsikt

På 1650-talet byggdes ett försvarsverk, en skans här uppe på berget. Tillsammans med Djurgårdens skans (idag Skansen) skulle dessa bevaka Stockholms inlopp. Rester av en kanontransportväg, som byggdes av ryska krigsfångar år 1720, är ännu synlig i sluttningen mot öster.

Namnet Fåfängan kommer från grosshandlare Fredrik Lundins fåfänga, lusthuset på toppen, byggt på 1770-talet, sedan grosshandlaren hade köpt större delen av berget. Ordet fåfänga har i Sverige använts om ofruktbar mark där det är ”fåfängt” att odla. I Stockholm har ordet fått en speciell innebörd och betecknar ”lusthus på berg med vidsträckt utsikt, där ägarna stundom samlade sina vänner och kalasade med dem”.

En regelrätt fåfänga bör vara prålig och kostsam samt ha drag av onyttighet. Själva berget heter idag Fåfängan, men fram till 1965 var namnet Danviksberget. Berget har också haft andra namn tidigare, Södra skansberget och Danviksskans. Vägen upp hit heter Klockstapelsbacken efter den klockstapel som Danvikens hospitals kyrka hade här. Stieg Trenters roman Farlig fåfänga utspelar sig runt Fåfängan.

Mellan juli 1893 och april 1906 hade Saltsjöbanan en station med namnet Fåfängan. Den låg dock på Åsöberget, ungefär vid Kvastmakarbacken. Från Folkungagatan förde trappor (73 trappsteg) upp till stationen, där det även fanns biljettkur och telegraf.

Londonbor gästade den nya bron

För att komma till Fåfängan kan man åka buss till hållplats Londonviadukten. Londonviadukten är en vägförbindelse från Stadsgårdsledens östra ände och Tegelvikshamnen till Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. Vägförbindelsens längd är 120 meter. Förbindelsen var ursprungligen en viadukt med verkstads- och lagerlokaler inunder. I och med Tegelvikens utfyllnad under åren 1898–1910 och Stadsgårdens färdigställande invigdes denna bro den 2 augusti 1910 i närvaro av några kommunalmän från London, som gästade Stockholm. Man föreslog då att byggnadsverket skulle heta Londonviadukten, namnet fastställdes år 1911.

Efter att nuvarande motortrafikled tillkom i slutet av 1970-talet ändrades den ursprungliga sträckningen och viadukten blev en vanlig vägbank. Namnet Londonviadukten behölls dock, men anknytningen till staden London är inte särskilt stor. Hela Londonviadukten är utformad som en svag kurva som rundar Viking Lines terminal och parkeringsplats.

Släpp fångarna loss…

DSCF2228Torsdag den 16 juli och vi fortsätter att upptäcka sommarcaféerna runt om i Stockholm. Den här dagen lyckades vi fånga solskenet på eftermiddagen mellan regnskurarna. En joggingrunda runt Långholmen (ca tre km) på Södermalm avslutades med ett besök hos Café Rastgården.

DSCF2223

En fängslande fika

Att jogga eller promenera runt Långholmen ger en naturupplevelse med vatten, bad, båtklubbar, kolonistugor och så inte minst det gamla fängelset Långholmen. Så här i sommartid finns flera fikamöjligheter på ön och vi valde Café Rastgården som ligger i anslutning till det forna fängelset Långholmen.

DSCF2225

De historiska vingslagen känns och syns i miljön där vi sitter och dricker kaffe och tar en eftermiddagsfika med kanelbulle och cheesecake. Vi kan se de nio rastgårdarna med sina galler och tårtbitsformade, avlånga utrymmen där fångarna rastats genom årens lopp. Numera används rastgårdarna exempelvis till boule.

DSCF2219

Bergsunds strand – en strand med arbetarhistoria

Till Långholmen kan man ta sig till exempel med buss och gå av på hållplatsen Bergsunds strand. Bergsund är ett informellt område på västra Södermalm i Stockholms innerstad vid bron över till Reimersholme. Det omfattar det område som fram till 1929 var platsen för Bergsunds Mekaniska Verkstad. Sedan verksamheten på fabriksområdet avvecklats bebyggdes det med bostäder. 1902 hade Bergsunds Mekaniska Verkstad 1075 anställda och invid fabriken fanns en mängd bostäder för tjänstemän och arbetare. Företaget fick på 1920-talet problem med lönsamheten och lade efter en konkurs och en rekonstruktion slutligen ner sin verksamhet 1929, då hela verkstadsområdet började rivas. 1928 levererade man den nya Liljeholmsbron. En av de sista leveranserna var isbrytaren Västervik i december 1929. Det stora tomtområdet såldes och man började bygga flerfamiljshus i Bergsundsområdet. Många gator i området påminner om den gamla verksamheten i området, såsom Bergsunds strand, Slipgatan, Lindvallsplan och huvudgatan i området Verkstadsgatan.

Sveriges första och sista avrättning

Långholmen är en ö i centrala Stockholm som också utgör en egen stadsdel, bildad 1906. Långholmen är 1380 meter lång och 405 meter bred och har en areal av 36 hektar.  Långholmen var i många år Stockholms fängelseö, här låg fram till 1975 Långholmens centralfängelse och på 1700-talet och tidigt 1800-tal kvinnofängelset Långholmens spinnhus. Långholmens centralfängelse var ett fängelse i Stockholm, beläget på ön Långholmen. På fängelset ägde Sveriges sista avrättning rum, med giljotin, för första och sista gången. Det var Alfred Ander, rånmördare, som 23 november 1910 blev halshuggen. Centralfängelset hade som mest 500 celler för huvudsakligen manliga fångar. Idag innehåller Långholmens gamla fängelse bland annat hotell, vandrarhem, värdshus, folkhögskola, förskola, bostäder och lokaler för hantverk. Långholmen har ungefär 125 bofasta individer.

Öns namn återfinns första gången i ett bevarat dokument från mitten av 1430-talet och det var förmodligen öns långsmala form som gav upphov till namnet.

Långholmens koloniträdgårdar har sin historiska början i ett odlingsland som anlades 1834 av kommendanten vid fängelset, och 1835 fick fler fängelseanställda möjlighet att odla i egna täppor. År 1983 bildades ”Långholmens koloniträdgårdar” som idag (2009) förfogar över 66 lotter.

Under 1917 skapades två badplatser längs norra stranden, en för män och en för kvinnor. Dagens Långholmsbadet anlades på 1980-talet och längre österut finns Långholmens klippbad som ursprungligen var dam- och barnbad. Sedan fängelseverksamheten upphörde på 1970-talet har även den västra delen av ön blivit tillgänglig för allmänheten. Numera leder en hophängande strandpromenad runt hela ön. Längs Långholmens södra strand ligger flera båtklubbar och fritidsbåtarna har sina liggplatser längs Pålsundet och Långholmskanalen. På sommaren upplåts en del av båtarnas vinterplatser för husvagnscamping. Året runt dras många turister till ön, vilka bor på vandrarhemmet och lågprishotell som inrättats i de gamla fängelsebyggnaderna.

Kuriosa

På Långholmen havererade ett Jas 39 Gripen den 8 augusti 1993 vid en flyguppvisning under Vattenfestivalen. Orsaken var att flygplanet hamnade i ett läge där strömningen runt vingarna inte påverkades av roderutslagen, något man tidigare bara trott var teoretiskt möjligt. Piloten sköt ut sig och klarade sig oskadd. En person på marken fick brännskador. På haveriplatsen, strax nedanför Västerbron, står numera JAS-minnet, ett konstverk av konstnären Thomas Qvarsebo till minne av haveriet. Skulpturen är utförd i rostfritt stål och föreställer en papperssvala med spetsen i marken. Intill fanns ett träd som bar spår av branden och hettan som uppkom i samband med störtningen. Trädet togs ned 2011.

Mellan regn kommer solsken – tre och en halv spaningar i ett

Med pågående semester och svenskt sommarväder, alltså regn, solsken och moln om vartannat har gjort att vi denna vecka haft ett flertal maskrosjoggningar med några helt olika spaningar.

Ett skrovmål vid Skrovet

DSCF2188

Ta en skön promenad eller joggingtur längs Årstaviken (eller runt hela) och inte långt ifrån Eriksdalshallen finns mat- och fikastället Skrovet. Skrovet delar lokal med Årstavikens Segelsällskap. Här sitter man precis vid vattnet och kan njuta av en räksmörgås eller Ceasarsallad, mjukglass eller bara en kaffe eller öl. Riktigt trevligt en fin sommardag. Vi lyckades pricka in en tisdag i juli med blåst, frekventa moln och en blygsam sol på himlen så vi satt på den inglasade verandan och kunde ändå ta del av den sköna marina miljön som omger Skrovet. Har du båt kan du komma hit via vattnet också!

DSCF2190

DSCF2187

Joggingturen som vi genomfört innan besöket på Skrovet blev runt Årstaviken, en naturskön bana med skog- och stadskänsla om vartannat.

Hemma hos-fika- med trädgårdshäng i Solna

Efter några regniga dagar och ingen särskild inspiration på att upptäcka nya utomhusfik blev söndagens maskrosjogg en tur från Södermalm till Solna och en hemma-hos-fika med hemmagjord rabarberpaj och syltkakor. Solen sken och vi hade en trevlig fikastund i trädgården hos våra värdar.

Förutom rabarber, kryddväxter, äpple- och plommonträd spanade vi också på den gröna trädgårdstomten som stod vakt i trädgården.

2015-07-12_14.03.57

Karibisk känsla på Loopen

Och slutligen kommer veckans spaning att handla om en solig stund vid den karibiskinspirerade restaurangen Loopen. Loopen ligger vid Hornstulls strand och hit kan du ta dig kommunalt med buss eller tunnelbana (till Hornstull) alternativt med egen båt. Självklart kan du också ta dig hit med bil, cykel, joggande eller gåendes. Oavsett vad så är Loopen grymt trevlig med sina pontoner med sittplatser och influerad av Karibien med känsla och sortiment.

Jag (Eleonore) hade idag joggat ett långpass på 24 km och efter det strålade vi samman vid Loopen för lunch.  Vi valde silltallrik till lunch och den landade som bomull i magen. Med solen strålande från himlen och med utsikten från Loopen över vattnet med passerande båtar, kajaker, svanar med ungar och några personer som provade SUP (Stand Up Paddle board) så kunde vi ha suttit där hela dagen.

DSCF2207DSCF2206DSCF2200DSCF2212

Tisdagen avslutades i Tantolunden med kaffe i termos och medhavd kanelbulle från Fabrique. Det här är sommar!

DSCF2215

Sammanfattningsvis en vecka med spaningar lite utanför våra vanliga ramar när vi joggar runt i stan. Men det är precis vad det handlar om när vi maskrosjoggar, högt och lågt, blandade intryck och allt inom SL-kortsavstånd kan komma med i spaningarna.

Med vågsvalp och utsikt över Saltsjön

DSCF2170

Nu gäller det att passa på medan solen skiner och värmen är här. Maskrosjoggarna har den här dagen hittat till en av Stockholms absoluta fikapärlor. Är du ute på Djurgården och solen skiner ska du inte missa Café Blockhusporten.

DSCF2166

Den här lördagen, den 4 juli, hade vi närmare 30-grader varmt och en blå himmel ovanför hjässorna när vi joggade från Hornstull, längs Hornsgatan mot Slussen, över Skeppsbron, Kungsträdgården, Strandvägen, följde Djurgårdsbrunnsviken och lite längre fram Djurgårdskanalen ända bort till Blockhusudden. En tur på knappt 9 km. Med många turister längs vägarna och båtar på väg eller bara vilande kryssade vi oss fram till en mer folktom del av Djurgården.

Ro för själen och mätt i magen

En rofylld plats på Djurgården i Stockholm. Beläget vid havet där stora kryssningsfartyg och alla slags fritidsbåtar passerar.

Vid Café Blockhusudden kan man fika såväl ostsmörgås som strömming på knäckebröd eller prinsessbakelser eller för all del något mer matigt. Vi provade leverpastejsmörgås och inlagd strömming på knäckebröd. Kaffet serveras i kanna som man tar med till sitt bord. Mycket gulligt och trevligt café med en fantastisk utsikt över Saltsjön med båtar som passerar och Nacka Strand på andra sidan.  Och mitt i Stockholms inlopp syns Gustaf Daléns första fyr med den så kallade solventilen från år 1912. Fyren är numera elektrifierad.

DSCF2161

DSCF2165

Caféet har trevlig service men som cafégäst får man en känsla av nybörjare vid serveringen och i kassan, det går lite långsamt och är något oorganiserat men, som sagt, trevligt bemötande. ​

Caféet är baserat på att man kan sitta utomhus i den lummiga trädgården så vid dåligt väder är det stängt.

Blockhusudden

För att ta sig till Café Blockhusporten kan man åka buss 69 till hållplats Blockhusudden.

DSCF2168

Blockhusudden är den östligaste udden av Djurgården i Stockholm. Under Gustav Vasas tid låg här ett blockhus till försvar av Stockholms inlopp. På ”Utdrag af Charta år 1791” över Kungliga Djurgården kallas platsen Blåkhusudden. Vid uddens sydsida fanns tullstationen Stora sjötullen från 1600-talet till 1881. Längre upp på udden, på Plommonbacken är det ett myller av välvårdade äldre trähus och högst upp på Blockhusudden byggde Ernest Thiel 1905 en vit villa, konstmuseet Thielska galleriet, efter ritningar av arkitekten Ferdinand Boberg.

Den östra delen av Blockhusudden kallas Plommonbacken med sommarnöjen från 1700-talets slut och 1800-talets början.  Bland de boende på Blockhusudden märks bland andra högermannen Otto Järte under 1900-talets första del.

En skön paviljong i sommarskrud

DSCF2183

SMHI har varnat för att värmen nu ska försvinna ett tag så det gäller att passa på att besöka Stockholms utecaféer när vädret är som bäst. Som till exempel den här söndagen, den 5 juli. Med sol och i princip klart på himlen och med en fläktande och svalkande vind i ryggen begav vi oss ut på en joggingtur även idag. Turen började i Hornstull (som vanligt) och sedan tog vi oss över Västerbron, joggade förbi Fridhemsplan och St Eriksplan, svängde in på Odengatan och följde den hela vägen till Valhallavägen, svängde höger in på Valhallavägen, vid Stockholm Östra svängde vi av vänster  och genade bakom Sophiahemmet och följde Träskportsvägen fram till dagens mål; Harpaviljongen.  En tur på ca 7 km.

Harpaviljongen, naturskönt och personligt

DSCF2179

Harpaviljongen ligger naturskönt med en lummig trädgård fylld med växter och blommor och små fåglar som sitter beredda för ta en tugga på din bulle om du inte är vaksam. Precis som på många andra utecaféer är även hundar välkomna hit.

DSCF2176

Här serveras kladdkaka, efterrättspajer, småkakor, smörgåsar i olika storlekar och med olika pålägg men också varm mat. Vi provade Paltens Club Sandwish, en kanelbulle och två småkakor. Ägarna bakom caféet är noga med att tala om att det mesta som serveras är bakat av dem själva. Allt smakade bra och en extra poäng till mannen i kassan som värmde bullen på eget initiativ några sekunder i mikron. Det gjorde inte upplevelsen eller smaken sämre!

DSCF2171DSCF2175

Restaurang Harpaviljongen byggdes till Olympiska spelen i Stockholm 1912 och då för deltagarna som tillagade sin mat där. Därefter har det varit café och med nuvarande ägare sedan 5 år tillbaka.

DSCF2177

Caféet har inriktat sig på trädgårdsservering men det finns också en inomhusdel om man föredrar det. Trädgården blommar från tidiga våren med mycket vårlökar och sedan med olika sommarblommor genom hela sommaren. Ägarna planterar också mycket blommor under hela säsongen för att gästerna skall kunna njuta av blomsterprakt under hela sommarsäsongen.

Storängsbotten

För att komma till Harpaviljongen kan man åka buss och stiga av vid Tennisstadion eller vid Storängsvägen.

Båda dessa hållplatser ligger i anslutning till de södra delarna av Storängsbotten. Storängsbotten var på 1600-talet fortfarande en vik av Östersjön. På Erland Ströms karta från 1696 finns ”Storängs Lad Wiken” som en sydlig fortsättning av ”Husare Wiken” inritad. Genom landhöjningen har Storängsbotten liksom Lillsjön och Uggleviken blivit torrlagda. Norra delen av området ligger vid södra sidan av Husarviken och rymmer Värtagasverkets gasklockor, och en del äldre industribyggnader, där finns några större grossister bl.a. Martin Olsson, Electrolux och Svanströms, samt ett litet djursjukhus. Södra delen av området är beläget öster om Östermalms IP och väster om Kungliga Tennishallen. S:t Eriks-Mässan bedrevs där från starten 1943 till och med 1970, sedan flyttade mässan till Älvsjö (dagens Stockholmsmässan). Numera används denna öppna plats för evenemang som cirkus och utomhuskonserter. Planområdet för Storängsbotten ligger numera inom Norra Djurgårdsstadens stadsutvecklingsområde och utgör en del av Kungliga Nationalstadsparken.