I Victorias och Daniels fotspår

Kungligt och naturskönt

DSCF2015

Lördag förmiddag den 25 april och Maskrosjoggarna har återigen besökt en av Stockholms stadsdelar. Den här gången har vi rört oss i kungliga miljöer med mycket historia och vacker natur.

Vädermässigt var det ca 12 plusgrader i luften. Med moln och sol om vartannat och en skön känsla av vår på väg mot sommar med en natur i full färd att byta färg och vi kunde se många ljusgröna knoppar på träden vi passerade.

Vi tog utgångspunkten från Hornstull och joggade längs Hornsgatan mot Slussen, vidare förbi Gamla stan, över Regeringsgatan, Sveavägen ut mot Norrtull, passerade Stallmästaregården , in i Hagaparken, fortsatte längs Brunnsviken, passerade  Haga slott där kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor och strax intill nådde vi dagens mål Frösundavik. En joggingtur på knappt 10 km som bjöd på en mix av stadskänsla och natur.

Väl framme vid Frösundavik testade vi Sturebadet Haga som erbjuder såväl träning och SPA-tjänster som lunch och/eller kaffe. Gymmet är snyggt och prydligt och alla tänkbara träningsmaskiner och lösa vikter finns att tillgå.

2015-03-19_13.04.40

När det gäller fika-/lunchmöjligheter är det inte mycket att välja på i Frösundavik så här på en lördag, antingen Sturebadet Haga eller Radisson Blu Royal Park Hotel. Bägge alternativen erbjuder trevliga lunchalternativ med inriktning på hälsotallrik hos Sturebadet Haga och mer husmanskostinriktad meny i hotellet.

Frösundavik ligger både bild- och naturskönt med utsikt mot Brunnsviken och med Hagaparken som en fantastisk miljö runt omkring. Geografiskt ligger platsen lite avsides och ska man åka kollektivt hit så får man vara beredd på en busstur (buss 70) som slingrar runt halva Solna innan man når Frösundavik.

Från sommarboställe till regemente

Frösundavik är ett område i Solna kommun. Frösundavik var ursprungligen torpet Snåltäppan och lydde under Lilla Frösunda. På 1700-talet förvandlades det till sommarboställe och på 1780-talet bebyggdes det mera ståndsmässigt. År 1917 köpte svenska staten området Frösundavik för att etablera en ny förläggning för Svea ingenjör-regemente. Armén byggde sedan en stor militäranläggningen med bland annat bataljonskasern, kanslihus, matsal, sjukhus, marketenteri, stallar och förråd.  Byggnaderna uppfördes i klassicistisk stil och var alla slätputsade i gulbrunt kulör med röda snickerier. År 1970 flyttade Svea Ingenjörregemente från ”Frösunda östra” till Södertälje, och därefter avvecklades successivt den militära verksamheten. År 1985 förvärvade Solna kommun Frösundaviksområdet av staten, därigenom gjordes området tillgängligt för allmänheten. Samma år köptes stora områden av SAS som uppförde sitt nya huvudkontor här. De kvarvarande militärbyggnaderna bevarades och upprustades samt tillbyggdes.

 

 

Maskrosjoggarna ute i skogen

Varv på varv på varv – Täby Extreme

Den här veckan har Maskrosjoggarna gjort en annorlunda tur jämfört med tidigare veckor. Vi har deltagit i loppet Täby Extreme Challenge. Ett lopp för ultralöpare med tre sträckor att välja mellan: 50 miles (80,47 km), 100 miles (160,93 km) eller 200 miles!

Denna strålande lördag, den 18 april och med runt 12 plusgrader i luften var vi ca 200 glada ultralöpare som stod startklara kl.10.00 på morgonen vid Ensta krog i Täby.
Medan vi stod där och väntade på starten kom det några löpare och sprang förbi oss och alla började applådera. Det visade sig att de som sprang förbi var delar av det gäng som sprang sträckan 200 miles (ca 320 km). De hade startat redan på fredag morgon kl.10.00 och nu 24 timmar senare sprang de på lätta steg förbi oss som väntade. De hade sprungit i ett dygn och såg hur pigga ut som helst.  Helt galet imponerande. I jämförelse kändes våra personliga mål som korta sträckor i det här sammanhanget.

Ultralöpare, tussilago och vitsippor

Loppet genomförs genom att löparna springer ett antal varv runt en bana på ca 11,5 km. Jag (Eleonore) hade i förväg bestämt mig för att springa tre varv och vara nöjd med det. Det var trots allt första gången jag provade den här typen av lopp och min utmaning var att inte tröttna utan att faktiskt ha tillräckligt med pannben för att springa tre varv på samma sträcka.

2015-04-18_15.53.48

Gunnar har sprungit det här loppet tidigare och han siktade på sträckan 50 miles (sju varv på ovan nämnd bana). Nu är ju planer en sak, verkligheten en annan,  så det blev bara fem varv. Bansträckningen var en riktigt skön sträcka i det centrala skogspartiet i Täby med start och mål vid motionsgården Ensta krog. I vårlig miljö med både vitsippor och tussilago var vi ett gäng avslappnade och lugna ultralöpare som i varierande tempo avverkade det ena varvet efter det andra. Längs banan möttes vi av boende som var ute för att heja på oss. En familj hade till och med arrangerat en egen liten vätskekontroll, inklusive gräddade våfflor. Ett riktigt trevligt lopp helt enkelt.

Det här med att springa varv på varv på varv har sina utmaningar men också sin charm: som löpare får man springa i mål och bli applåderad varje gång ett varv är avklarat och det känns riktigt bra! Det vanliga är ju annars att man går i mål endast en gång och möjligtvis får applåder då.

Buffé med energipåfyllnad

Sist men inte minst ska vi så klart också skriva några ord om fikat vid denna begivenhet. Ett lopp för ultralöpare som springer i flera dygn kräver sin utfordring. Och uppdukat på bordet som vi passerade vid varje varvning fanns allt man kan behöva fylla på sin kropp med: kaffe, buljong, energidryck, frukt, gelégodis, korv, mos, köttbullar, ostmackor, choklad, russin, nötcréme, etc. Med trevliga funktionärer och ett engagerat team som arrangerat detta så kan jag bara ge högsta betyg till såväl arrangemang som mat och dryck vid varvning och målgång.

Hoppla pållen!

Ensta är ett villaområde (stadsdel) i Täby Kommun, utanför Stockholm.  Ensta Krog öppnades på 1680-talet utefter landsvägen mellan Stockholm och Finland och var under 1700-talet en av de större gästgivargårdarna i landet. Ensta Krog fungerade även som tingsplats för Danderyds skeppslag. Numera utgår ett antal av kommunens motionsleder från Ensta krog och Friluftsfrämjandet har lokaler där.

När vi åkte till TEC åkte vi Roslagsbanan och klev av vid stationen Galoppfältet, vid Täby galopp. Täby Galopp är Skandinaviens största galoppbana och ligger i Täby kommun norr om Stockholm. Banan invigdes den 28 augusti 1960 av kung Gustaf VI Adolf och ersatte den nedlagda banan Ulriksdal i Solna. Vid Täby Galopp finns två hinderbanor, en träningsbana, dirttrackbana och en gräsbana. Banan ägs av galoppsportens gemensamma organisation Svensk Galopp. 2011 tecknades avtal om att sälja marken till JM Bygg och Skanska, som avser att bygga ca 4000 lägenheter på marken. Galoppen kommer senast 2015 att flytta till en ny anläggning i Upplands-Bro kommun.

Genom fyra kommuner

DSCF1956

Vårt joggingprojekt fortsätter och denna soliga lördag har vi besökt shoppingmeckat Täby Centrum.DSCF1959 Med solen i ryggen, ca 11 plusgrader och i princip vindstilla har vi tagit oss från Hornstull, via Hornsgatan, förbi Mariatorget, Slussen, Gamla stan och vidare på Regeringsgatan, Sveavägen, Norrtull, Roslagsvägen förbi Bergshamra, Mörby och in via Djursholms villagator fortsatte vi längs Ösbyvägen och avslutade med Stationsvägen. Efter ca 19 km, och fyra kommuner senare (Stockholm, Solna, Danderyd, Täby), nådde vi Täby Centrum.

På vägen ut, medan vi sprang, pratade vi om vad vi associerade med Täby. Ingen av oss har någon djupare relation till Täby så våra associationer blev en ort med många barnfamiljer, villor, ett halvmåneformat flerfamiljshus, välmående förort, att man måste ha bil för att bo här, att Fredrik Reinfeldt tidigare bodde här med sin familj och att det finns ett gigantiskt shoppingcentrum enligt reklamen.

Sockerchock i shoppingparadis

20150411_132809

Och ja, vi såg både villor och flerfamiljshus, bland annat de 17 våningar höga halvcirkelformade husen i området Grindtorp, på vår väg. Centrumet är gigantiskt och vi irrade runt ett tag och utvärderade olika mat- och fikaställen innan vi hittade något som, än så länge i Sverige, bara finns i Täby Centrum och i Skärholmens Centrum: Dunkin´ Donuts . Mycket socker och fett, javisst, men det är ju lördag idag! Och färska munkar är underskattade om man, som vi, äter munkar ungefär en gång om året☺.  Riktigt smarrigt och en härlig form av lördagsgodis med en blandning av smaker och en rejäl kopp kaffe till det.

DSCF1949Själva centrumet upplevde vi som enormt stort och glädjande kunde vi se en mängd butiker som är sällsynta i andra gallerior och centrum. En eloge för blandningen av stora och mindre kedjor/butiker. Gallerian och miljön känns oerhört modern och trendig och håller en hög och kvalitativ nivå genom sin bredd.

Från by till gigantiskt shoppingcentrum

Täby är en kommungränsöverskridande tätort, huvudsakligen belägen i Täby kommun i Stockholms län men även innefattande Enebyberg i Danderyds kommun liksom en mycket liten del av Sollentuna kommun. Täbydelen av tätorten utgör centralort i Täby kommun. Täby är Sveriges 18:e största tätort med 61 272 invånare (2010).

Täby är byggt på gammal grund. Här har människor verkat och lämnat spår efter sig ända från bronsåldern. Sveriges äldsta skelettfynd som kunnat identifieras upptäcktes 1995 vid Broby bro. Hon heter Estrid Sigfastsdotter och levde på 1000-talet. Boplatserna blev byar, och byarna samhällen. Under en lång tid var Roslags Näsby (tidigare bara ”Näsby”) den centrala platsen i Täby kommun. Detta tack vare att Roslagsbanans två största grenar möttes här, från Österskär via Åkersberga och från Norrtälje via Rimbo och Vallentuna. Man byggde här ett ”stadshus” och både höghus och inomhuscentrum. Roslags Näsby fick dock en mindre ställning när man beslutade att storsatsningen Täby Centrum skulle byggas på gamla Tibble gårds mark och inte i Roslags Näsby som tidigare var tänkt. År 1973 byggdes ett nytt kommunhus och lite som kompensation till Roslags Näsby fick kommunens högkvarter ligga kvar där.

Stommen i kollektivtrafiken är den smalspåriga järnvägen Roslagsbanan som också haft mycket stor betydelse för Täbys utveckling och expansion. Alla tre av Roslagsbanans grenar går genom Täby kommun, även om grenen till Österskär via Täby centrum är den som används av flest trafikanter.

I Täby finns även ett stort antal busslinjer som knyter ihop alla kommunens delar med såväl Roslagsbanan som tunnelbanan.

Bland maskrosor och tussilago

DSCF1921 (1)Långfredag och röd dag i kalendern. En perfekt dag för Maskrosjoggarna att ge sig ut på ytterligare en joggingtur i Stockholmsområdet. Även denna vecka besökte vi en förort, denna gång norr om stan. Dagen speglades av ett lugn ute på gator och vägar med få människor och bilar, gråmulen himmel och några plusgrader i luften.

Vi begav oss från Hornstull, över Västerbron, Fridhemsplan, St Eriksplan, förbi Karolinska Institutet, Solna Centrum, Östervägen, Sjövägen, Hallonbergen, en kort sträcka via Ursviks elljusspår och avslutade med att jogga under Kymlingelänken, in på Järvafältet och vidare till dagens mål: Kista. En sträcka på drygt 14 km.

Kista är ett område som jag (Eleonore) har besökt en hel del genom åren, både för shopping och studier. Jag minns invigningen av Kista Centrum (som det hette då) 1977. Jag och en kompis hade planerat att rymma hemifrån just den dagen och planen var att vi skulle bege någonstans tidigt på morgonen. Vart vi skulle bege oss hade vi inte riktigt klart för oss.  Men den där planen med att rymma förstördes av att min kompis hellre ville åka till Kista Centrum på invigning och äta glasstårta. Lite besviken var jag men lät mig övertalas och följde med till Kista. Och vi var imponerade av att få uppleva ett inomhuscentrum, som var en stor skillnad jämfört med alla utomhuscentrum som då fanns. Senare i livet har jag också haft en del i Kista att göra, bland annat när jag pluggade systemvetenskap vid Stockholms universitet.

Arbete, Bostad, Centrum

När Kista byggdes var avsikten att samla arbetskraft, bostäder och centrum på ett ställe. Ett så kallat ABC-område. Och området har utvecklats under årens lopp. Upplevelsen av Kista som bostadsområde är att det är genomtänkt och ett trevligt område med en medveten blandning av radhus, låga flerfamiljshus och en tanke om att konstruktionen och arkitekturen speglar funktion och trivsamhet.

Färska vårrullar och hetta

2015-04-03_13.13.24

Kista Galleria erbjuder allt man kan önska av ett köpcentrum, både när det gäller shopping och mat/fika. Foodcourtens utbud består av mat från världens alla hörn och i andra delar av gallerian finns de stora hamburger- och cafékedjorna. Efter en kort utvärdering enades vi om att idag testa vietnamesisk fastfood. Något som var helt nytt för oss bägge. Sammanfattningsvis åt vi en trevlig och smakrik lunch med färska vårrullar och äggnudelsoppa  från The Viet Nam.

Kiseldalen

Kista är en stadsdel belägen i Västerort inom Stockholms kommun. Kista ligger i Spånga-Kista församling och hade 10 254 invånare år 2008, varav 60 % har utländsk bakgrund.  Den gård som Kista har fått sitt namn efter hette tidigare Norgården och tillhörde byn Ärvinge. Gården började kallas Kista i början av 1700-talet på grund av gemensamma ägoförhållanden med Kista i Sollentuna socken. På 1950-talet låg det en gård med jordbruk här och den fastigheten finns kvar i den östra delen.  Ortnamnet Kista är alltså inte ursprungligen knutet till denna plats utan övertaget från Kista i Sollentuna och sammansatt av de fornsvenska orden kvi = ”kreatursfålla” och sta(d), som betyder plats eller ställe.

Det moderna Kista växte fram i mitten av 1970-talet; 1975 började man uppföra bostadshusen, Kista centrum invigdes 1977 och 1980 stod bostadsområdet i västra Kista färdigt. Arbetsplatsområdena i östra Kista började uppföras i mitten av 1970-talet, men den stora utbyggnaden skedde under 1980-talet. Samtliga gator i Kista bär namn efter platser i Danmark och på Färöarna, Island och Grönland.

Kista är sedan 1980-talet känt som Sveriges största IT-centrum och här finns huvudkontoret för Ericsson samt Sverige-kontoren för bland andra IBM, Samsung och Nokia. Det stora antalet IT-företag som har sina kontor i Kista har givit orten smeknamn som ”Stockholms Silicon Valley”, ”Kiseldalen” och ”Chipsta”. Här finns även filialer till Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet.

Kista är en station inom Stockholms tunnelbana belägen i stadsdelen Kista i Västerort inom Stockholms kommun längs den blå linjen. Den togs i bruk den 31 augusti 1975.

Kuriosa: Vid namnsättningen av stationen förordade namnberedningen i Stockholms stad initialt stationsnamnet Kista med tillägget Gård för att förhindra ”mindre önskvärda missuppfattningar”, i och med att ordet lätt skulle förväxlas med appellativet kista. Tvekan kring uttalet, som skulle kunna uppstå, gjordes också påmint; ”Det genuina uttalet har långt i och grav accent”.