Främling, vad döljer du för mig

DSCF1917Inledningen till låten Främling som Carola vann melodifestivalen med 1983 finns i mitt (Eleonores) huvud när vi idag joggade till Norsborg. Norsborg var Carolas uppväxtort och jag minns ett reportage i tv som sändes efter melodifestivalvinsten då TV-teamet besökte Carola hemma i trädgården vid huset i Norsborg. Det var strålande sol och grön gräsmatta och den då 17-åriga Carola satt där och fikade med mamma och pappa vid sin sida, hon strålade efter vinsten och berättade entusiastiskt om sin tro som en viktig del i livet. Nu 32 år senare funderar jag på hur det ser ut i den ort som jag själv inte tidigare besökt men som jag förknippar med 70-talets miljonprogram och uppenbarligen också till Carola.

Den här lördagen, den 28 mars, är vindstilla och solen kikar fram lite då och då i det annars mulna vädret. Några plusgrader och sammanfattningsvis en skön dag för en joggingtur på ca 17 km. Vi tog oss från Hornstull, över Liljeholmsbron, passerade Västberga, Skärholmen, Vårby, Slagsta, Hallunda och till slut nådde vi Norsborg. På vägen dit passerade vi en mängd olika miljöer: villaområden, nybyggda flerfamiljshus, 70-talets miljonprogram och diverse köpcentrum.

Fast food med orientalisk inriktning

Det första intrycket av Norsborg är att det är ett sorgligt slitet centrum och miljö runt omkring.   I det lilla centrumet hittar vi en livsmedelsbutik, tobaks- och godisaffär, några matställen som erbjuder pizza, kebab och annan snabbmat. Vi gick genom centrumet och ut på andra sidan och där hittade vi ett matställe i vår smak: orientalisk libanesisk fast food.  Det lät som något för Maskrosjoggarna! Och det var det!

DSCF1909
Stället heter Forno Emilio (https://www.facebook.com/FornoEmilio?fref=ts)  och där åt vi en gedigen lunch med en blandning av små piroger, Falafel, kyckling, Rekakat, Kibbe och de obligatoriska rörorna (Hommous, Baba ghannouge, Labne,osv.). Vi avslutade med en, enligt ägaren, svenskinspirerad Baklava (vaniljkräm som fyllning). Mycket gott och väl värt ett besök i Norsborg.

2015-03-28_14.18.35

Ägaren, Emil, berättade entusiastiskt om att de bakar och tillagar all mat från grunden på plats och att stället är populärt även bland några kända skådespelare. Som exempel på stamkunder kan Stefan Sauk och Johannes Brost nämnas. Orsaken till kändisnärvaron är, förutom den goda maten förstås;), att Riksteatern (www.riksteatern.se) har sitt kontor och en av sina scener i Hallunda/Norsborg.

Från lantegendom till miljonprogram

Hallunda-Norsborg är en del av tätorten Stockholm och en kommundel i nordligaste delen av Botkyrka kommun i södra Stockholms län. Hallunda-Norsborg består av bostadsområdena Hallunda, Norsborg, Eriksberg och Slagsta och totalt bor här ca 16 500 personer, varav 78,8% med utländsk bakgrund. Bebyggelsen består till stor del av höghusområden byggda under miljonprogrammet, belägna i nära anslutning till motorvägen E4/E20. I Hallunda finns även Botkyrka kommuns största centrumanläggning (Hallunda centrum) samt två syrisk-ortodoxa kyrkor med bara ett par hundra meters mellanrum (Sankt Petrus och Paulus kyrka, Hallunda).

Norsborg var tidigast en lantegendom i Botkyrka socken, belägen vid en vik av Vårbyfjärden. Egendomen, som från början hette Borg och var en del av byn Hundhamra, men i slutet av 1700-talet fick namnet Norsborg efter ägaren greve Johan Liljencrants fru Eleonora Stjernstedt.

Norsborg är en tunnelbanestation längs Stockholms tunnelbana som ligger i kommundelen Norsborg i Botkyrka kommun. Den är ändstation på tunnelbanans röda linje och ligger efter station Hallunda. Stationen togs i bruk den 12 januari 1975.

Till Grekland i solskenet


DSCF1908

Så blev jag gräsänkling. Eleonore bortrest och jag kan göra vad jag vill. Planen var att göra årets första långpass. Men sen ringde Niclas och bad mig hjälpa vikariera på 2:a fagott ihop med Täljesymfonikerna. Träning hemma på de erkänt svåra passagerna i Sibelius 2:a symfoni,  repetition lördag förmiddag och konsert söndag spräckte planen innan den ens börjat.

Lördag eftermiddag, snabbt på med kläderna och ut i det något kyliga vädret. Ett tillfälligt bakslag i våren med nån centimeter snö kan ju vara tråkigt, trist och kallt men visar sig vara helt underbart. Från en blå himmel med antydan till cumulsmoln strålar helt plötsligt solen från himmeln. Det blåser lite snålt, men inte allvarligt. Jag låter fötterna styra, tankarna är fortfarande i musikens värld. Längs Årstavikens västra strand ligger snön här och och där men det är inte halt. Runt Hammarbybacken, förbi  Hammarbyhöjden och Björkhagen. Äntligen hittar kroppen rytmen på grusvägen som utgör början av Sörmlandsleden. Det blir lite intervaller och löpskolning. Kroppen är inte helt med efter vinterns slarvande. Förbi golfbanan och mot målet.

Hellasgården

DSCF1906

Hellasgården  är nog välkänd för de flesta stockholmare. Här finns ett stort område av stigar och spår som passar för löpning och cykling. På vintern är det skridskor och skidor.

DSCF1905DSCF1901

Mina fötter tar mig till Storstugan som restaurangen kallas. Det är ett timrat hus med känsla från äldre tider. Jag belönar mig med pannkakor med sylt och grädde. Återigen slås jag av att här är personalen alltid så trevlig och positiv.

DSCF1907

Pastorns gossar

Föreningen Hellas startades av pastorn Ernst Klefbeck 1899.  Föreningen namn antogs under Olympiaåret 1912. Dagens ”nya Hellasgården” blev klar 1945 och drivs fortfarande av Sim- och Idrottsklubben Hellas. 

Maskrosjoggarna på turné, Klövsjö

Maskrosjoggarnas idé går ut på att jogga till olika delar av Stockholm, inom SL-kortsavstånd, och fika eller äta lunch på ett lokalt matställe. Den här maskrosjoggen blir ett undantag från SL-kortsprincipen. Men trevligt fika finns det absolut med även i denna spaning.

20150320_101948 (1)

Jag (Eleonore) har den här gången besökt landsbygden och joggat längs landsvägen kring Klövsjö. Dagen bjöd på ca två minusgrader, vindstilla och med en solförmörkelse vid 11-tiden på förmiddagen. Ovanligt lite snö så här mitt i mars men desto lättare för mig att ta mig fram längs landsvägen. Omgivningen kan beskrivas som lugnt och stilla, en och annan skällande hund, några bilar som passerar. Steg för steg tog jag mig upp och ned längs en ganska traditionell svensk landsbygdsmiljö i den jämtländska delen av landet. Här finns en vidunderlig utsikt och, som i så många andra mindre orter, finns den lokala livsmedelsbutiken på plats i kombination med att vara ombud för Svenska Spel, ATG, Apoteket och Systembolaget.

Nu till fikat! 

I Klövsjö finns ett helt fantastiskt stenugnsbageri som kort och gott heter Klövsjö stenugnsbageri (http://www.klovsjostenugnsbageri.se/wp/).

2015-03-20_11.06.10

Här finns allt du kan önska dig i form av matbröd, tunnbröd, bakelser, kaffebröd, te, smörgåsar och kaffe. Lokal anda, trevligt bemötande och en skön miljö. Det är värt ett (eller flera) besök! Två lokala specialiteter från menyn kan nämnas: Börtnanfiskmacka och Klövsjödrottning(tårta).

Skidor och Klövsjöfår

Klövsjö är en tätort i Bergs kommun och kyrkbyn i Klövsjö socken i Jämtland, vid Ljungan.

Klövsjö finns omnämnd sedan medeltiden och bestod ursprungligen av 14 gårdar. En av dessa gamla gårdar är Tomtangården med i fyrkant kringbyggda hus från 1600- och 1700-talet. Gården är numera kulturminnesmärkt och hembygdsgård. Från Klövsjö härstammar Klövsjöfåret, en av de gamla svenska allmogeraserna som man hann ta till vara och nu håller i genbank. I Klövsjö finns Klövsjö kyrka, post, livsmedelsaffär, skola åk 1-6, byggvaruhandel och en del annan service. Ett mejeri, Kullens gårdsmejeri, finns sedan några år tillbaka och i december 2009 öppnades Klövsjö Stenugnsbageri med café och ekohandel. Klövsjö Gårdsbryggeri levererar lokalproducerat öl till serveringsställen.

I Klövsjö och Klövsjöfjällen ligger Klövsjö/Storhogna skidanläggning som ingår i Vemdalens liftsystem.

 

Bland betong och lyxvillor

DSCF1900 Söndag förmiddag den 15 mars, solen skiner, det är runt 8 plusgrader i luften och vi har varit iväg på en ca 12 km lång joggingtur, från Hornstull till Mörby Centrum. En förort till Stockholm som bjuder på en blandning av exklusivitet och 70-talsbetong. Vår startpunkt var, även idag, Hornstull, vi fortsatte över Västerbron, via Fridhemsplan, St Eriksplan, förbi Norrtull och Roslagstull, längs Roslagsvägen och E18, passerade Danderyds sjukhus och efter en lång uppförsbacke nådde vi dagens mål: Mörby centrum.

Vem minns Mörbyligan och ”Ensamma Sussie”?

Jag (Eleonore) som är uppväxt på 70-talet kan inte låta bli att tänka på en grupp som var oerhört populär i slutet av 1970-talet och som gick under namnet Mörbyligan. De hade bland annat en framgång med låten ”Ensamma Sussie”. För mig var Mörby Centrum under många år ihopkopplad med den stackars ensamma Sussie som i låten får göra både det ena och andra för en chokladbit. Mörbyligan var en musikgrupp från Danderyd och gruppen spelade en säregen blandning av snabb punk och melodiös anarkistprogg. Mörbyligan hette från början Chilly Chimes och bildades 1974 av Åke Bylund och några år senare bytte de medlemmar och namn till just Mörbyligan. Mörbyligans första uppsättning bestod av tre tjejer och tre killar. Förutom sin egen musik hade Mörbyligan på sin repertoar låtar från så vitt skilda grupper som Dave Clark Five och Gudibrallan. Gruppens största hit var ”Snälla pappa” men även ”Ensamma Sussie”.

Pålitliga fikaställen och standardutbud

2015-03-15_12.32.38

Mörby Centrum är ett ganska litet centrum men bra optimerat med det som behövs. Där finns några olika klädesbutiker, livsmedel, apotek, systembolag, träningsanläggningar, sjukvård, optiker, djuraffär, bokhandel och det som förr kallades tobaksaffär men numera är mer av karaktären spelombud. Vårt koncept går ju ut på att besöka olika stadsdelar och också fika eller äta lunch på de platser vi besöker. Så även denna gång. Mörby Centrum erbjuder några mat- och fikaställen med olika inriktning: taco, korvkiosk, sushi/asiatiskt, Espresso house, Thelins konditori och pizzerian Forno Romano. En solig dag som denna och för att få lite variation i våra reportage så valde vi sushistället Sushi Bar Kirin. Ett bra ställe med pålitlig standard för såväl sushi som varma rätter. Vårt besök i Mörby Centrum kan sammanfattas som en solig söndag i en välmående och ganska trevlig centrummiljö.

En 70-talare att räkna med

DSCF1898

Mörby centrum är ett centrumområde i Mörby i Danderyds kommun norr om Stockholm. De ursprungliga delarna av Mörby centrum byggdes 1961. Därefter har Mörby centrum byggts ut i flera etapper. År 1977 blev en stor ombyggnad klar, i samband med att tunnelbanan fick sin nya slutstation vid Mörby centrum. Sedan dess är Mörby centrum ett inomhuscentrum med verksamhet på fyra våningar. Mörby centrum innehåller idag både butiker och varuhus, restauranger, läkare, tandläkare, bibliotek, polis och annan service, samt vissa av Danderyds kommuns förvaltningar. Där finns också kommunens informationskontor.

Mörby centrum är en tunnelbanestation i Stockholms tunnelbana. Tunnelbanestationen invigdes den 29 januari 1978 och är ändstation på linje 14. Det fanns tidigt planer på att förlänga tunnelbanan mot Täby centrum, men då Täby kommun ville behålla samt rusta upp Roslagsbanan istället blev dessa planer inställda.

 

Lyckliga gatan, du finns inte mer…

DSCF1887

Sångtexten som Anna-Lena Löfgren sjöng i slutet av 1960-talet är en översättning från det italienska originalet och Britt Lindeborg skrev den svenska texten som fick heta Lyckliga gatan. Lindeborg växte upp i Gamla Hagalund och inspirerades till den svenska texten när kåkstaden i Hagalund revs under 1960-talet och de förändringar som gjordes i Solna under 70-talet med bland annat Blåkulla som växte fram med höghus enligt 70-talets modell. Jag är själv uppvuxen i Solna och minns fortfarande Solna Centrum när det var ett köpcentrum utomhus, och inte som nu, en inbyggd galleria. Så med lite känsla av nostalgi gick dagens joggingtur från Hornstull via Västerbron, Fridhemsplan, St Eriksplan och vidare längs Solnavägen fram till Solna Centrum. En sträcka på ca 7 km och med en strålande härlig sol på himlen.

Multikulti och svennefika i avslappnad galleria

2015-03-08_11.48.07

Solna centrum är ett levande centrum med många olika nationaliteter representerade. Så även på fika- och matfronten. Här kan man botanisera bland ett varierande och mycket smakrikt utbud av smörgåsar, wraps, hamburgare, sushi, pizza, tacos, sallader och ett stort utbud av fikabröd.

Vi hade svårt att välja mellan flera inbjudande caféer. Det som avgjorde var nyfikenheten på att prova en Elvissemla, så vårt val föll på Balders Bröd (www.baldersbrod.se). I en lugn och avslappnad söndagskänsla i Solna Centrum avnjöt vi leverpastejsmörgåsar och delade på bakverket Elvissemlan. Det var en ny och positiv upplevelse bestående av jordnötssmör, banan och grädde mellan två lager lätt rostade vetebröd. Den toppades av färska jordgubbar och tillsammans gifte sig smakerna till en riktigt bra kombination. Sedan kan man såklart fundera på om det verkligen är en ”riktig” semla men det behöver inte Maskrosjoggarna ta ställning till. Vi förstår dock varför detta bakverk vann Allt om Stockholms semmeltest 2015 (http://www.alltomstockholm.se/restaurangbar/article4119837.aos).

Från Råsundastadion till Friends arena

Solna Centrum är ett köpcentrum inom Solna kommun, Stockholms län. Det är ett av Stockholmsregionens största centra med mer än 120 butiker och restauranger. Inglasningen öppnades 1989 och en omfattande renovering av anläggningen 2010-13. Byggnationen av Solna Centrum påbörjades år 1960 och det invigdes 1965. Det var vid den tiden ett av regionens modernaste centrum. Ytterligare ett viktigt årtal är 1975 då HM Konung Carl XVI Gustaf den 21 augusti invigde tunnelbanan och bussterminalen i anslutning till centrum.

1989 renoverades Solna Centrum och blev ett inomhuscentrum och därmed ett av de första i en lång rad av shoppingcenter i Stockholmsregionen. I slutet av oktober 2005 upphörde Guldhyttan med sin verksamhet och därmed försvann den sista butiken som var med om Solna Centrums invigning.

Solna centrum är en tunnelbanestation inom Stockholms tunnelbana. Stationen öppnades den 31 augusti 1975 i samband med att första etappen av blå linjen invigdes.

Ett besök i bugaboofolkets kvarter

DSCF1855

Vi fortsätter att jogga till olika stadsdelar inom SL-kortsavstånd i Stockholm. Den här veckan hamnade vi i det, relativt sett, nybyggda området Luma, en del av Hammarby Sjöstad. Väderdatat för dagen rapporterade plus 4 grader, delvis molnigt och en vind på 6 m/s. Vi valde att ta turen från Hornstull, längs Årstaviken, förbi Skanstull, via Norra Hammarbyhamnen, över Danviksbron, vidare på Kanalvägen, Lugnets allé och Hammarby allé för att landa i Luma. En tur på ca åtta km. Sträckan bjöd på en trevlig blandning av butiker, bostäder, bryggor och vass. Vi joggade förbi en mängd sushi-, pizza-, kebab- och kinamatställen men ganska få fik.

Bland croissanter och pannkakor

DSCF1853

DSCF1851Väl framme vid Luma hittade vi Finefood Kärlek & Mat (www.finefood.se), en kombinerad deli och café med allt från pannkakor, köttbullar och sallader till en mängd olika smörgåsar och fikabröd. Jag skulle tro att de flesta hittar något de gillar i menyn. Miljön inne kan liknas vid en bistro och speglar kvarterets moderna arkitektur. Fikets besökare består till stor del av föräldrar och barn, vilket följer demografin för invånarna i Sjöstan. Ett helt ok ställe men lite bullrigt och mycket spring, vilket det såklart blir när det är många barn, vuxna och vagnar på samma ställe☺.

Från OS-by till Stockholms största stadsutvecklingsprojekt

Istället för OS-by utvecklades Hammarby Sjöstad till ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt med hög miljöprofil.  Det nya bostadsområdet Hammarby Sjöstad i Stockholm byggdes upp i spillrorna av en krossad OS-dröm – och blev en vinnare. Bostadsområdet har höjt nivån för hållbart boende. De boende producerar till exempel själva hälften av energibehovet. Det finns också en myt om Hammarby sjöstad. En myt som har tjänat vissa syften. Det är att stadsdelen var planerad för pensionärer med nysålda villor. Missförståndet har att göra med de allra första husen som restes. Byggherrarna där förutspådde att man i dessa skulle ta emot många före detta villaägare. Men inom kort visade det sig att stadsdelen snarare lockade till sig 35-åringar med barn (som senare kom att kallas bugaboofolket, efter en populär barnvagn).

Luma är ett område inom Hammarby sjöstad i Stockholms kommun. Området omfattar Luma industriområde samt ett stort antal nyuppförda bostadshus. Namnet kommer från Lumas glödlampsfabrik, som uppfördes här 1929–1930. Fabriken lades ner 1977 men den säregna inglasade överbyggnaden finns kvar nere vid kajen. I överbyggnaden långtidstestades glödlampor, och ljuset spreds över hamnområdet och södra Södermalm. På kajen står Lumakranen, en stor portalkran som bevarats. I hela staden fanns som mest 148 hamnkranar samtidigt (1950).

Centralt i området, vid Lumaparken, finns en spårvagnshållplats, Luma, på Tvärbanan.