Från brokig loppmarknad till följsam galleria

DSCF1846

Asfalt under fötterna och ett nostalgiskt återblickande sammanfattar dagens maskrosjogg från Hornstull till Skärholmen. Med lite gråmulet väder, två plusgrader och några regndroppar hängande i luften joggade vi längs asfalterade och väl skyltade vägar förbi Liljeholmen, Midsommarkransen, Västertorp, genom Sätra och efter drygt tio km nådde vi Skärholmens centrum.

DSCF1844

Angående nostalgin som jag nämnde inledningsvis så minns jag den gigantiska loppmarknad som Skärholmen blev kända för när den startade 1978. Jag minns tydligt hur jag som barn åkte dit och förundrat tittade på alla prylar som fanns till försäljning på en, för mig, oändlig yta. Vid dagens besök i Skärholmen kunde vi konstatera att inomhuscentrumet omfattar de vanliga, välkända, kedjorna av klädesbutiker och fik/matställen.

Mångfalden lyser med sin närvaro

20150228_124725

Ute på torget kunde vi hitta en större variation av butiker som erbjuder livsmedel, godis och heminredning med en betydligt större mångfald än inne i centrumet. Det var en skön, avslappnad stämning i Skärholmen centrum och inne i fiket, Billströms, som vi besökte speglades samma mångfald som utanför.  Billströms konditori och café erbjuder en blandning av pajer, wraps, falafel, bakelser, kakor och smörgåsar. Mycket trevligt bemötande och service och bra kvalitet på de smörgåsar vi åt. En trevlig tur med intryck från mainstream till mångfald.

20150228_123230

Skärholmens gård blir Skärholmens centrum

Skärholmen är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Av Skärholmens befolkning, totalt 7 961 personer, har 81,6 procent utländsk bakgrund (2007) och stadsdelen anses vara en av Stockholms mer mångkulturella. I Skärholmen finns talrika fornlämningar. En av dessa är Domarringen i Skärholmen, ett större gravfält från bronsåldern och järnåldern. Namnet kommer från den gård, Skärholmens gård, som ännu finns kvar vid Mälaren. Gården var ett torp som tillhörde Vårby gård.

En generalplan fastställdes 1963 och tanken var att Skärholmen skulle bli ett områdescentrum för de angränsande stadsdelarna i sydvästra Stockholm och planeringen följde principerna för ABC-staden.  Stadsplanerna dominerades av viljan av att Skärholmen skulle bli en stadsdel för bilisterna. Man beräknade att invånarna i flerbostadshusen skulle ha tillgång till minst 1 ½ bil per hushåll, medan de i eget hus skulle ha tillgång till minst två bilar. I centrum byggdes för alla shoppande ett stort parkeringshus i fyra plan för 4 000 bilar. Anläggningen blev norra Europas största parkeringshus. Så många bilar blev det aldrig i Skärholmen, och en del av parkeringshuset har tidigare använts av Skärholmens loppmarknad. Senare har olika affärslokaler uppförts inom olika delar av parkeringshuset. Skärholmens centrum invigdes den 8 september 1968 och är uppbyggt kring ett system av gågator och två torg. Under dessa går lastgator och tunnelbanan.

Skärholmens centrum byggdes ut och om mellan år 2004 till 2008. Det nya centrumet, som nu fick namnet SKHLM, invigdes hösten 2008.

Skärholmen är en tunnelbanestation inom Stockholms tunnelbana. Den trafikeras av röda linjen och stationen öppnades den 1 mars 1967.

Fika bland duvor

DSCF1829

Med en härlig vårkänsla i luften, solen som vågade sig fram bakom molnen och torrt underlag joggade vi idag från Hornstull till Duvbo. En färd på cirka 10 km, över Västerbron, förbi Fridhemsplan, St Eriksplan och vidare Torsplan och Karolinska Institutet. Lite längre fram passerade vi Solna Centrum, upp via Stråket, svängde vänster in på Råsundavägen mot Sundbyberg och slutligen joggade vi längs Tulegatan för att nå Duvbo.

Fika i Duvbo – not

Vid Duvbos tunnelbanestation traskade vi runt på de olika gatorna i närheten och tittade efter möjliga fik. Inom en radie på ca 300 m hittade vi inte mycket att erbjuda om man vill ha en redig fika, däremot såg vi några pizzerior och en trevlig fiskrestaurang precis i närheten. Barnfamiljerna verkade finnas i simhallens fik, som inte riktigt talade till oss.

Men inte att förglömma alla dessa fantastiska små livsmedelsbutiker som finns i de flesta kvarter och som numera i princip alltid har kaffebröd som är gräddat i butiken och någon typ av kaffemaskin. Så även i det här fallet. Efter vår lilla rundvandring landade vi i den lokala närlivsbutiken intill tunnelbanan och tog en stående fika på plats. Helt ok standardutbud med kanelbullar, wienerbröd, morotskaka etc. och kaffe från en kaffemaskin.

20150221_121402 20150221_121426

Lugnet själv – Duvbo

Duvbo är ett lugnt och stilla område i Sundbyberg med en stil som påminner om en etablerad och välmående stadsdel med både villaområde och flerbostadshus. Duvbo är en stadsdel i Sundbybergs kommun dominerad av cirka 300 äldre villor och en mindre andel flerbostadshus.

Duvbo byggdes innan privatbilismens genombrott och många gator är både smala och slingrande. Gatuplanen och placeringen av villorna på respektive tomt följer ofta de topografiska och geologiska förutsättningarna. Man har i möjligaste mån försökt undvika arbetskrävande markarbeten. Ursprungligen saknades såväl el, telefon, vatten och avloppssystem. Några villatomter har fortfarande ursprungliga brunnar och pumpar kvar. Nästan samtliga villor har omfattande tillbyggnader och i vissa fall har det ursprungliga huset rivits och lämnat plats åt ett nytt hus. I vissa fall har ursprungliga tomter styckats. I det stora hela är området välbevarat. Området kännetecknas av den individuella arkitekturen med till stor del äldre byggnader samt gatuplanen som anpassats efter de naturliga förutsättningarna.

Duvbos tunnelbanestation togs i bruk den 19 augusti 1985. Stationen har fått sitt namn efter den närliggande stadsdelen Duvbo men trots namnet finns ingen uppgång där. Från början var det meningen att en entré skulle finnas i Duvbo, men det visade sig finnas sankmark där stationen skulle byggas. Stationens enda uppgång ligger därför på Tulegatan i centrala Sundbyberg.

Jamaica möter Gullmarsplan

DSCF1822

Fredag kväll och vi springer vidare…

Den här veckans joggingtur blev en sträcka mellan Hornstull, via Årstaviken till Gullmarsplan, cirka fem kilometer. En lagom tur för oss denna vecka med sen fredagseftermiddag, mörker och 2 grader i luften. Helt ok väder och underlag och Gullmarsplan bjöd på en, för oss, ny och smakrik matupplevelse.

Mat för själen från Karibien

Väl framme vid Gullmarsplan gick vi runt och spanade på mat- och fikaställena. Sammanfattningsvis kunde vi konstatera att det finns ett flertal pizzerior, kebabställen, lokal pub, några sallads- och hamburgerställen och ett fåtal fik. Och inte att förglömma Seveneleven och Pressbyrån. Men vi lyckades hitta det härliga gatuköket Yardie (https://yardiegullmarsplan.wordpress.com/).

DSCF1811

Här serveras mat från Jamaica, allt från vegetariskt till get, oxsvans, fisk och kyckling. Vi testade en blandning av flera rätter och fick en ny upplevelse av gatuköksmat.

 

DSCF1824

Smakrikt, kryddstarkt, en känsla av Karibien och besöket gav oss mersmak.

Gullmarsfjorden blev Gullmarsplan

Gullmarsplan är ett torg i stadsdelen Johanneshov i Söderort inom Stockholms kommun. Torget byggdes i början av 1940-talet, i samband med att stadsdelen Johanneshov växte fram. Affärscentret kring torget invigdes i november 1946. Namnet kommer från Gullmarsfjorden i Bohuslän. Mellan 2001 och 2003 genomfördes en större upprustning av torget, då torget bland annat fick ny beläggning, och man ordnade separering av bilar och gående.

Stationen Gullmarsplan öppnades samtidigt som Skanstullsbron invigdes den 3 september 1946. Den hette då Johanneshov och trafikerades av spårvagnar fram till den 1 oktober 1950, då den blev en del av Stockholms tunnelbana. Eftersom Johanneshov ansågs som ett för vidsträckt namn (bland annat postadress för en stor del av Söderort) ändrades stationsnamnet 1958 till Gullmarsplan. Stationen kompletterades den 20 augusti 1990 med en stor bussterminal för Haninge/Tyresö-bussarna. En plattform för Tvärbanan anlades väster om tunnelbanespåren och togs i bruk den 8 januari 2000.

Station Gullmarsplan är en av tunnelbanans mest belastade stationer och den absolut största i Söderort.

Gärdet o burgaren

DSC00586

Ljus och några plusgrader ger lätta steg

Halvklart väder, solen spricker fram lite här och där, två plusgrader och trottoarerna är i princip snöfria. Helt enkelt en perfekt dag för löpning och inga dubbade skor behövdes. Dagsformen var fin och stegen lätta!

Efter lite utvärdering och fundering på vart dagens tur skulle gå så valde vi att jogga från Hornstull, följa Hornsgatan mot Slussen, jogga vidare längs Skeppsbron, genom Kungsträdgården, Strandvägen, Styrmansgatan, förbi Karlaplan uppför Värtavägen och fram till dagens mål: Gärdet.

En burgare på menyn

DSC00573

Vi tittade runt omkring Gärdets tunnelbanestation en stund och kunde snabbt konstatera att det inte fanns mycket att välja på avseende fik som var öppet en lördag. Men med det sagt så var det matställe som vi valde att äta lunch hos var en höjdare; Phil´s Burger (http://www.philsburger.se/). Vi åt burgare med hembakat bröd, dubbelfriterade pommes och coleslaw. Riktigt gott och ett trevligt ställe som vi varmt kan rekommendera för alla som gillar en vällagad burgare!

DSC00566

Lite kuriosa om hamburgare. Hamburgaren kom till USA med tyska immigranter från Hamburg i slutet av 1800-talet. Först var det en hackad biff, Hamburg Steak, senare tillkom även brödet, Hamburger (Sandwich). Sveriges första hamburgerbar var Burger-Grill i Helsingborg. Hamburgerbaren invigdes 1957 av prins Bertil. Med Burger-Grill startade en trend av snabbmatsrestauranger efter amerikanskt mönster, som sedan snabbt spred sig över landet. Sveriges första kedja av hamburgerbarer var Max, som startades i Gällivare 1968.

Grönområden, museer och funktionalism

Trots sitt centrala läge inger Gärdet lite av känslan av en tystlåten och försiktig men väletablerad förort med sina tättbebyggda områden med bostadshus och det stora gräsbevuxna området med inslag av skog, som är en del av Nationalstadsparken. Stadsdelen bildades 1926 genom en delning av stadsdelen Östermalm.

Inom stadsdelen finns ett flertal offentliga byggnader och institutioner, bland annat Kaknästornet, Kungliga Musikhögskolan, Sjöhistoriska museet, Tekniska Museet och Etnografiska museet.

Gärdet bebyggdes till större del under 1930-talet och den dominerande byggnadsstilen är tidig funktionalism. Området användes som förebild för bostadsområden i hela världen. Det nyskapande ifråga om stadsdelens planering var framför allt att kvarteren inte är slutna utan husen ligger fristående från varandra. Det finns också många grönområden mellan husen.

Under 1990-talet byggdes stadsdelen ut i nordvästlig riktning då gamla militära övningsfält ersattes med bostadsområdet Starrbäcksängen. Utbyggnadens sista etapp i hörnet av Valhallavägen och Lidingövägen avslutades år 2007 med Svea torn.

Gärdets tunnelbanestation togs i bruk den 2 september 1967.