Plask och risgrynsgröt

DSC00564Så var det dags igen, en joggingtur genom en del av Stockholm, inom SL-kortsavstånd (som ju är Maskrosjoggarnas filosofi).

Plask, plask runt Kungsholmen

Dagens väder kan beskrivas som mysgrå himmel, snöblandat regn i luften, 2 grader och riktigt blött på marken.  Vi började dagens tur i Hornstull, joggade över Västerbron, svängde av till höger ned på Norr Mälarstrand, fortsatte förbi Stadshuset, in på Kungsholms strand, passerade Hornsberg och vidare upp mot dagens mål: Fredhäll.

Historiens vingslag från 30-talet möter nutid

20150131_125535I Fredhäll hittade vi det trevliga fiket Bageriet 1935 (http://www.bageriet1935.se). Bageriet 1935 speglar en historia som ligger bakom lokalen och dess verksamhet. Där serveras frukost, lunch och fika i ett smakfullt utbud. För vår del blev det en kombination av ägg på knäckebröd, risgrynsgröt och leverpastejsmörgås, en kanel-/äpplemuffin och kaffe. Smakfullt, gott och mycket trevligt bemötande.

20150131_123532

Badklippor och funkis

Fredhäll är en stadsdel i Kungsholmens stadsdelsområde i Stockholms innerstad. Den ligger på ön Kungsholmens sydvästra del och är bland annat känt för sina badklippor. Där finns även ett friluftsbad förvinterbadande. Området bebyggdes i början på 1930-talet och är i funkisstil. Mottot då området byggdes var ”stad i park”. I Fredhällsparken finns bland annat en plaskdamm som sedan 1930-talet varit en populär badplats för de mindre barnen.

Gatorna i Fredhäll är uppkallade efter svenska författare såsom
Johan RuniusFrödingStagneliusOrvar OddViktor RydbergAtterbomSnoilskyErnst Ahlgren, m.fl.
Buss nummer 62 går hela vägen till Fredhäll.

Snö och soppa

DSC00527 (1)

Vinterunderlag kräver dubbar

I ett vinterlikt Stockholm med en gråmulen himmel, nollgradig temperatur och med dubbskorna på genomförde vi dagens joggingtur. Vi startade i Hornstull, joggade vidare över Västerbron, förbi Fridhemsplan, ST Eriksplan, Norrtull och vidare längs Brunnsviken genom Bergianska trädgården och in i Bergshamraområdet för att nå dagens mål: Kafé Sjöstugan (http://www.kafesjostugan.se/).

Kultur, miljömedvetet och riktigt smarrigt

DSC00525

Kafé Sjöstugan ligger bildskönt vid Brunnsviken i Solna. Kortfattat kan det beskrivas som ett härligt kafé med stort och genomtänkt sortiment i en vacker miljö! Vi började med soppa och avslutade med några sötsaker. Alltigenom mycket gott och trevligt bemötande!

DSC00477

20150124_124026Intressant att veta om Kafé Sjöstugan: En februaridag 2004 brann gamla Sjöstugan ner. Kommunens försäkringar täckte inte kostnaderna för att bygga upp Sjöstugan igen så arbetet med att få tillbaka Kafé Sjöstugan fick ta sig andra former. I dag drivs verksamheten i ett antal byggbaracker som Skanska skänkt.

Betong, koloniträdgårdar och stjärnhus

Bergshamra är en stadsdel i Solna kommunStockholms län. Området speglar en blandning av olika tidsepoker. Det finns flerbostadshus, några äldre villor i södra Bergshamra och ett villaområde i Stocksundstorp. De nuvarande flerbostadshusen i Bergshamra har byggts i ett flertal etapper från 1950-talet till 1990-talet, vilket innebär att stadsdelen utgör en exempelkarta på bostadsarkitektur från andra halvan av 1900-talet.

Området Bergshamra räknar sin historia från Bergshamra gård, som omnämns i Gustav Vasas jordeböcker på 1530-talet men under reformationen drogs in till Kronan. Efter att ha donerats till en privatperson drogs gården än en gång in till staten under reduktionen på 1680-talet. Bergshamra kom att höra till Ulriksdals kungsgård, men uppläts till hovrådet Samuel Bark av änkedrottningen Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp år 1707 som arrendefideikommiss.

Staten övertog senare marken och hade planer på att anlägga en villastad för statstjänstemän i Bergshamra. Planerna övergavs dock. Bergshamra gård revs 1930 och byggnader för Statens centrala frökontrollanstalt och Institutet för husdjursförädling uppfördes. År 1947 köpte Solna mark av staten i syfte att bygga en ny stadsdel i Bergshamra. De första husen som uppfördes var de så kallade stjärnhus som byggdes 1953–55. Bergshamra centrum uppfördes 1961–62. År 1967, i samband med högertrafikomläggningen, öppnades Bergshamraleden. Södra Bergshamra köptes av Solna 1980 och kolonistugeområdet flyttades längre söderut. Under 1980- och 1990-talet byggdes Södra Bergshamra ut. Där har såväl kontor som bostadshus byggts. Bergshamras tunnelbanestation togs i bruk den 29 januari 1978.

Premiärtur med kroppkakor

DSC00461 - Version 2

Premiärturen för Maskrosjoggarna genomfördes i ett Stockholm med några plusgrader, en blek sol på himlen och ett, ibland lite väl spännande, halt underlag på stora delar av vår tur.

Vi tog utgångspunkten från Hornstull, joggade runt Årstaviken och fortsatte till Midsommarkransen. Om det är någon som undrar varför vi tog omvägen runt Årstaviken i stället för rakt över Liljeholmsbron (som är en betydligt kortare väg) så var det helt enkelt för att vi hade lust att springa lite längre.

Framme vid dagens mål: Midsommarkransen och kroppkakor

Så efter en sträcka på ca 9 km kom vi fram till målen som idag var att besöka Midsommarkransen och det lokala matstället Nalle o kroppkakan (http://www.nalleokroppkakan.se/).

20150117_125229 (1)

Kroppkakorna var perfekt dimensionerade och med brynt smör och lingon till kunde det inte bli mycket bättre. Att det var snabb och trevlig service ska också nämnas i detta sammanhang☺.

Kroppkakor
Kroppkakor

Om det är någon av er läsare som just nu funderar på vad en kroppkaka är så kan det kort beskrivas så här: Kroppkakor är en maträtt som finns i olika varianter längs Smålandskusten, i Blekinge, på Öland samt på Gotland. En kroppkaka har formen av en boll, ungefär i tennisbollstorlek, och består av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök (eller annan fyllning).

Midsommarkransen var från början en krog

Midsommarkransen är en trevlig förstad med välskötta trevåningshus och ett flertal butiker, fik och matställen som speglar ett modernt och levande område med tillväxt och förnyelse som grund.

DSC00462

Midsommarkransen var ursprungligen namnet på en krog som hörde till Hägerstens gård. Marken såldes år 1901 till AB Tellus som anlade ett tegelbruk på platsen. Kring tegelbruket växte ett kåksamhälle upp men leran sinade och bruket gick i konkurs. Konkursboet köptes av Nyborgs AB med syfte att på spekulation uppföra billiga hyreslägenheter utanför stadens trängsel.

DSC00464

En stadsplan utarbetades 1907 med täta, slutna och oregelbundna kvarter som omfattade 30 kvarter med bostadshus med plats i mitten för kyrka och kommunalhus. I dess utkant gjordes plats för villabebyggelse men planen fick ändras eftersom att exploateringsgraden ökades och antalet villor minskats till förmån för fler trevåningshus. 1910 delades marken på respektive sida Vattenledningsvägen upp i två exploateringsområden. Det norra området döptes till Tellusborg efter bolagsnamnen Tellus och Nyborg, och här behölls mycket av den ursprungliga planen. Det södra området fick heta Midsommarkransen. I oktober 1908 uppfördes de första flerfamiljshusen i Tellusborg, de flesta med små lägenheter tänkta för arbetarfamiljer med för tiden god standard med rinnande vatten och wc.

I marknadsföringen för den nya förorten framhävdes dess närhet till stan och Liljeholmsbron som ”endast 15 min promenad till stan”. Någon järnväg fanns inte i närheten. De dåliga kollektiva förbindelserna förblev ett problem tills 1911 då spårvagnsförbindelse drogs fram. Anläggningen såldes 1920 till AB Stockholms Spårvägar, och 1964 ersattes av tunnelbana.