Fika bland duvor

DSCF1829

Med en härlig vårkänsla i luften, solen som vågade sig fram bakom molnen och torrt underlag joggade vi idag från Hornstull till Duvbo. En färd på cirka 10 km, över Västerbron, förbi Fridhemsplan, St Eriksplan och vidare Torsplan och Karolinska Institutet. Lite längre fram passerade vi Solna Centrum, upp via Stråket, svängde vänster in på Råsundavägen mot Sundbyberg och slutligen joggade vi längs Tulegatan för att nå Duvbo.

Fika i Duvbo – not

Vid Duvbos tunnelbanestation traskade vi runt på de olika gatorna i närheten och tittade efter möjliga fik. Inom en radie på ca 300 m hittade vi inte mycket att erbjuda om man vill ha en redig fika, däremot såg vi några pizzerior och en trevlig fiskrestaurang precis i närheten. Barnfamiljerna verkade finnas i simhallens fik, som inte riktigt talade till oss.

Men inte att förglömma alla dessa fantastiska små livsmedelsbutiker som finns i de flesta kvarter och som numera i princip alltid har kaffebröd som är gräddat i butiken och någon typ av kaffemaskin. Så även i det här fallet. Efter vår lilla rundvandring landade vi i den lokala närlivsbutiken intill tunnelbanan och tog en stående fika på plats. Helt ok standardutbud med kanelbullar, wienerbröd, morotskaka etc. och kaffe från en kaffemaskin.

20150221_121402 20150221_121426

Lugnet själv – Duvbo

Duvbo är ett lugnt och stilla område i Sundbyberg med en stil som påminner om en etablerad och välmående stadsdel med både villaområde och flerbostadshus. Duvbo är en stadsdel i Sundbybergs kommun dominerad av cirka 300 äldre villor och en mindre andel flerbostadshus.

Duvbo byggdes innan privatbilismens genombrott och många gator är både smala och slingrande. Gatuplanen och placeringen av villorna på respektive tomt följer ofta de topografiska och geologiska förutsättningarna. Man har i möjligaste mån försökt undvika arbetskrävande markarbeten. Ursprungligen saknades såväl el, telefon, vatten och avloppssystem. Några villatomter har fortfarande ursprungliga brunnar och pumpar kvar. Nästan samtliga villor har omfattande tillbyggnader och i vissa fall har det ursprungliga huset rivits och lämnat plats åt ett nytt hus. I vissa fall har ursprungliga tomter styckats. I det stora hela är området välbevarat. Området kännetecknas av den individuella arkitekturen med till stor del äldre byggnader samt gatuplanen som anpassats efter de naturliga förutsättningarna.

Duvbos tunnelbanestation togs i bruk den 19 augusti 1985. Stationen har fått sitt namn efter den närliggande stadsdelen Duvbo men trots namnet finns ingen uppgång där. Från början var det meningen att en entré skulle finnas i Duvbo, men det visade sig finnas sankmark där stationen skulle byggas. Stationens enda uppgång ligger därför på Tulegatan i centrala Sundbyberg.