Shoppingmecka i Solna

DSCF2737

Att jogga längs Stockholms gator på juldagens förmiddag kan beskrivas som folktomt, blåsigt, molnigt, 6 plusgrader och barmark. Ungefär lika folktomma gator som när vi gjorde maskrosjoggen på påskdagen och midsommardagen. Och faktum är att vädret nästan varit likadant vid dessa tre tillfällen.

Från välgörenhet till shopping

Julen sägs vara en tid för att ge gåvor, kärlek och att vara generös. I samband med julen brukar vi här i Sverige också slå alla shoppingrekord varje år. Förra veckan spanade vi på Stadsmissionens café i Gamla stan och denna vecka gör vi en helt annan spaning. Vi har besökt det nya shoppingmeckat: Mall of Scandinavia.

DSCF2734

Vi joggade från Hornstull, över Västerbron, via Fridhemsplan, förbi St Eriksplan, passerade Karolinska Institutet, joggade vidare över Norra Kyrkogården, fortsatte längs Råsundavägen och ner på Dalvägen för att efter ca 8 km nå dagens mål.

Shoppingsugna i stängd galleria

Denna shoppinggalleria är precis så gigantisk och USA-inspirerad som alla pratar om. Den är stor, lyxig, har alla butiker och matställen man kan önska sig, inklusive biograf. Det enda felet så här på juldagen var att allt var stängt, utom livsmedelsbutiker och Starbucks. Och om det var folktomt längs gatorna när vi joggade så var det inte tomt i gallerian. Det fanns shoppingsugna människor på plats även denna dag.

Vi brukar alltid fika i samband med våra maskrosjoggingturer men den här gången valde vi att hoppa över det. Starbucks har vi ju redan utvärdet, vid vår joggingtur på midsommardagen. Det fick bli en kaffe med vörtbrödsmacka på hemmaplan.

Solna station

Solna är en station i Stockholms pendeltågsnät, belägen i stadsdelen Hagalund inom Solna kommun. Stationen ligger cirka 800 meter gångavstånd från tunnelbanestationen Solna centrum.

Stationen har en mittplattform med två uppgångar, den södra mot Råsundavägen och den norra mot Målbron (en gångbro som förbinder Frösunda med Arenastaden). Den uppgången togs i bruk den 9 oktober 2013 inför landskampen Sverige-Österrike dagen efter. Den ersatte en tidigare stängd entré för att minska gångavståndet till Friends Arena. Plattformen har två konstverk i form av fiskvarelser gjorda av konstnären Olle Brand.

DSCF2740

Stationen öppnades år 1911 då med namnet Hagalund, och ersatte då en tidigare station med det namnet i samband med en linjeomläggning. Namnändring till ”Solna” skedde år 1955.

I samband med byggandet av Friends Arena med omkringliggande stadsområden, Arenastaden, flyttades den norra stationsentrén ett hundratal meter norrut för att minska gångavståndet till arenan och dess omgivning. Spårvägen Tvärbanan från Alvik och södra Stockholm går sedan augusti 2014 hit.

DSCF2736