Jamaica möter Gullmarsplan

DSCF1822

Fredag kväll och vi springer vidare…

Den här veckans joggingtur blev en sträcka mellan Hornstull, via Årstaviken till Gullmarsplan, cirka fem kilometer. En lagom tur för oss denna vecka med sen fredagseftermiddag, mörker och 2 grader i luften. Helt ok väder och underlag och Gullmarsplan bjöd på en, för oss, ny och smakrik matupplevelse.

Mat för själen från Karibien

Väl framme vid Gullmarsplan gick vi runt och spanade på mat- och fikaställena. Sammanfattningsvis kunde vi konstatera att det finns ett flertal pizzerior, kebabställen, lokal pub, några sallads- och hamburgerställen och ett fåtal fik. Och inte att förglömma Seveneleven och Pressbyrån. Men vi lyckades hitta det härliga gatuköket Yardie (https://yardiegullmarsplan.wordpress.com/).

DSCF1811

Här serveras mat från Jamaica, allt från vegetariskt till get, oxsvans, fisk och kyckling. Vi testade en blandning av flera rätter och fick en ny upplevelse av gatuköksmat.

 

DSCF1824

Smakrikt, kryddstarkt, en känsla av Karibien och besöket gav oss mersmak.

Gullmarsfjorden blev Gullmarsplan

Gullmarsplan är ett torg i stadsdelen Johanneshov i Söderort inom Stockholms kommun. Torget byggdes i början av 1940-talet, i samband med att stadsdelen Johanneshov växte fram. Affärscentret kring torget invigdes i november 1946. Namnet kommer från Gullmarsfjorden i Bohuslän. Mellan 2001 och 2003 genomfördes en större upprustning av torget, då torget bland annat fick ny beläggning, och man ordnade separering av bilar och gående.

Stationen Gullmarsplan öppnades samtidigt som Skanstullsbron invigdes den 3 september 1946. Den hette då Johanneshov och trafikerades av spårvagnar fram till den 1 oktober 1950, då den blev en del av Stockholms tunnelbana. Eftersom Johanneshov ansågs som ett för vidsträckt namn (bland annat postadress för en stor del av Söderort) ändrades stationsnamnet 1958 till Gullmarsplan. Stationen kompletterades den 20 augusti 1990 med en stor bussterminal för Haninge/Tyresö-bussarna. En plattform för Tvärbanan anlades väster om tunnelbanespåren och togs i bruk den 8 januari 2000.

Station Gullmarsplan är en av tunnelbanans mest belastade stationer och den absolut största i Söderort.