Kebabpizza Slivovitza…

DSCF2703

bomba, cruisa runt i limosine… Så går refrängen i låten Kebabpizza Slivovitza som framfördes i den svenska Melodifestivalen 2008 av gruppen Andra generationen. Refrängen dök upp i huvudet och snurrade på medan vi denna vecka joggade efter jobbet på fredagseftermiddagen från Haga Norra, in mot City, vidare via Gamla Stan och Slussen över till Södermalm och Hornsgatan till dagens mål Folkets Kebab på Hornsgatan 92. Vädret var mörkt och kallt men milt för att vara i december och i princip vindstilla så det var ett riktigt behagligt väder för en löptur.

Kebab på längden och tvären

DSCF2699

Att besöka Folkets Kebab är som att komma till himmelriket om man vill komponera sin egen variant av kebab. Vi valde att testa buffén

DSCF2701

och där fanns en mängd sallader och röror, pommes stripes, pitabröd, olika varianter av kebabkött, friterad fisk, pizzabitar och andra rätter från Mellanöstern. Buffén omfattade också en efterrättsdel.  Miljön

DSCF2694

hos Folkets Kebab präglas mycket av en orientalisk inredning och bland gästerna runt omkring oss kunde vi ta del av språk som svenska, arabiska, finlandssvenska och turkiska. Maten smakade mycket bra och rätterna fylldes på i takt med att de gick åt.

DSCF2689

Om du vill komponera din egen kebabtallrik i en trevlig och välkomnande miljö så kan vi varmt rekommendera Folkets Kebab.

Zinken

Folkets Kebab ligger vid Zinkensdamm på Södermalm. Gården Zinkensdamm är riven sedan länge, men namnet lever kvar i en idrottsplats och en tunnelbanestation. Zinkensdamm  har fått sitt namn efter en man som bodde på gården i endast fem år på 1600-talet (och som formellt sett aldrig ägde den). Det finns också ett koloniområde vid Zinkens väg som har detta namn. Koloniområdet anlades runt år 1900 och omfattar 31 lotter. Basområdet Zinkensdamm hade 2 165 invånare år 2005.

Zinkensdamm är också en tunnelbanestation längs Stockholms tunnelbana. Den är belägen på den röda linjen som invigdes 5 april 1964.