Bland LP-skivor och kravmärkt mat

DSCF2678Vecka 49 och Maskrosjoggarna har även denna helg gett sig ut i regn och blåst för en joggingtur i närområdet. Plusgrader, grått, regnigt och blåsigt men juldekorationer och adventsljusstakar i varenda fönster lyste upp vår joggingtur. Vi tog idag en tur runt holmarna Reimersholme och Långholmen och avslutade på Varvsgatan 29 med lunch hos Seyhmus Vegetariska Restaurang.

DSCF2675

Samhällsengagemang och medmänsklighet

Att besöka Seyhmus Vegetariska Restaurang (Hemma hos Seyhmus) ger inte bara en god vegetarisk buffé med en mängd olika böngrytor, sallader, röror och soppor. Lokalen och miljön speglar också ett intresse för samhälle och politik genom att tydlig signalera vikten av miljötänk, kravodlat och omtänksamhet. Riktigt kul var det att studera den mängd av LP-skivor från 1970-1980-talet som utgör en del av dekorationen i lokalen. Ett extra plus för baklavan till kaffet.

DSCF2664DSCF2661

Mälarvarvet har gett namn till gatan

Varvsgatan är en 410 meter lång gata på Södermalm i Stockholm.  Varvsgatan fick sitt namn (Varfsgatan) i samband med namnrevisionen 1885 inför nyregleringen av stadsplanen på västra Södermalm. Namnet syftar på Mälarvarvet på Långholmens östra udde.

Det ursprungliga namnet på gatan var Pipbruksgränden. Pipbruket som avsågs låg vid malmgården Heleneborg vid Pålsundet. Från 1739 drev Olof Forsberg där ”Tobaks Pipe Bruket”. Produktionen av kritpipor pågick till 1766. Pipbruksverksamheten avspeglas idag endast i ett enda gatunamn i staden, Pipmakartrappan (namngiven 1990), som går från Hornsgatan ner till Tantoområdet mittemot Kristinehovsgatan.

Kvarteret Plankan vid gatans södra del mellan Hornsgatan och Lundagatan representerar det storskaliga bostadsbyggande som tog form under miljonprogrammet under 1960- och 1970-talen.  I kvarteret Plankan har bebyggelsen placerats kring en stor gård med måtten 115×75 meter, den största moderna slutna innergården i Stockholm.

Till Varvsgatan kan man till exempel åka buss.