Bysättningshäkte och körsbärsblommor

DSCF2657Vårt motto under det här projektet är att njuta av såväl löpning som fika. Våra turer under året har varit korta och långa beroende på väder, vind, dagsform och vad vi har lust på. Vart vi joggar bestäms ofta samma dag. Den här lördagen med regn, blåst och blyertsgrå himmel bestämde vi oss för en kort joggingtur och den skulle kunna gå under rubriken grönt är skönt del tre. För tredje veckan i rad testar vi ett vegetariskt matställe. Vi har besökt Legumés vegetariska café på Hornsgatan 80 vid Bysistorget.

DSCF2651Legumés vegetariska matcafé bjuder på en vegetarisk buffé med böngrytor, kalla röror, sallader, lasagne, bröd och grönsaksgrytor. Det är ett litet och mysigt matställe med möjlighet att sitta ute på Bysistorget på sommaren. Vi testade provade lite av varje rätt och det smakade rakt igenom bra. Ett extra plus för den saftiga falafeln. Kan varmt rekommenderas!

DSCF2652

Historiska vingslag och personliga butiker

Bysistorget och den intilliggande Bysistäppan har fått sina namn efter det bysättningshäkte som låg på Hornsgatan 82B mellan 1782 och 1872. Häktet kallades Bysis eller Gamla Bysis.
Carl Mikael Bellman var i ekonomiskt trångmål på 1770-talet och sägs ha suttit i perioder på Bysättningshäktet.

Under senvåren blommar de fantastiska körsbärsblommorna på Bysistorget och torget har förutom det vegetariska caféet också konstnärshandeln Jordi och den lokala bokhandeln Bysis Bok & Papper. Lokala, personliga och unika butiker långt ifrån de stora kedjorna.

Till Bysistorget kan man åka buss till hållplats Hornsgatan/Rosenlundsgatan.