Grönt är skönt, del 2

20151122_104035 (1)Med minusgrader i luften och solen skinande på himlen gav vi oss ut på veckans maskrosjogg. Vår färd började vid Hornstull, över Västerbron och sedan svängde vi av vänster förbi Marieberg och Fredhäll längs Rålambsvägen. Vi fortsatte förbi Kristineberg och de fina nybyggda delarna av Hornsberg strand. Vi avslutade joggingturen efter ca 6 km, vid Fridhemsgatan. Denna kyliga lördagsförmiddag mötte vi andra joggare ute, barnfamiljer och hundägare.

Vid Fridhemsplan finns en mängd olika mats- och fikaställen. Det är en blandning av större matkedjor och mindre caféer. Vi fastande denna lördag för ytterligare ett vegetariskt alternativ: Govindas vegetariska restaurang på Fridhemsgatan 22.

DSCF2647

En tallrik “karma-fri” mat

Govindas restaurang är en del av en global restaurangkedja som drivs av Internationella Sällskapet för Krishnamedvetande (ISKCON, även kallad Krishnarörelsen). Här finns olika vegetariska maträtter och man kan välja en rätt eller en tallrik med alla sorter. Vi valde att testa Govindas tallrik med bland annat grönsaksgryta, basmatiris, sallad, papadam, hembakat bröd, chutney och dryck. Riktigt gott och för oss flera nya smakupplevelser. I Govindas lokal finns även en butik och en del som är avsedd för olika meditationsövningar. Miljön är fridfull, avslappnad och inbjudande.

DSCF2644

Vad betyder karma-fri mat?  Vi citerar här ett utdrag ur text från Govindas egen sid om karma: “Karma-fri mat innebär helt enkelt att man både väljer matens råvaror och lagar till den på det fredligaste sättet, men också att man gör det medveten om och tacksam gentemot den maten ytterst sett kommer ifrån.”

DSCF2648

Fridhemsplan

Fridhemsplan är en plats vid korsningen av Fridhemsgatan och Drottningholmsvägen i stadsdelarna Kungsholmen och Marieberg i Stockholm. Vid Fridhemsplan ligger bland annat Fridhemsplans tunnelstation och busshållplats, Stockholms sjukhem, Sverigefinska skolan i Stockholm och den tidigare biografen Draken. Platsen fick sitt namn 1935.

Till Fridhemsplan kan man ta sig med tunnelbana eller buss. Fridhemsplan är en station inom Stockholms tunnelbana vid Fridhemsplan i stadsdelen Kungsholmen i Stockholms innerstad.  Den består av två sammanbyggda stationsdelar, en för gröna linjen och en för blå linjen. En spårförbindelse finns mellan banorna. Denna består av endast ett spår och används för vagntransporter.