Grönt är skönt

IMG_0013

Att jogga, upptäcka Stockholm med omnejd och kombinera detta med en fika eller mat är Maskrosjoggarnas upplägg. Den här spaningen blev en trevlig tur i novembermörkret med vegetariskt tema.

Joggingtur genom City

Vår joggingtur blev lite delad denna gång och vi sammanstrålade vid Slussen. Den ena halvan av Maskrosjoggarna (Eleonore) tog sig joggande från Haga Norra, joggade längs Hagaparken (bredvid E4), fortsatte via Norrtull, in på Norrtullsgatan, passerade Odenplan, in på Drottninggatan och följde den hela vägen till Riksbron, över Riksgatan, Stallbron, genom Gamla stan, förbi Slussen, upp för Katarinavägen och in på Fjällgatan för att slutligen, efter ca 7 km, landa vid dagens mål: Hermans på Fjällgatan 23B. Att springa genom centrala Stockholm en novembereftermiddag är en blandning av intervallöpning, att med tålamod kryssa mellan alla sorters människor och dofter från korvförsäljning, brända mandlar och kaffe.

Vegetarisk buffé med tema

IMG_0001

Hermans erbjuder ett fantastiskt utbud av vegetariska och veganska rätter i form av lunch- eller middagsbuffé. Extra kul är det att de har olika teman för sina bufféer. Just den här veckan som vi besökte restaurangen var temat multikulti.IMG_0009

Maten var en blandning av vegetarisk pizza, mexikansk lasagne med röda linser och cheddarostsås, mango salsa, chilifärsgryta, BBQ wedges, asiatisk gryta, och ytterligare rätter ur andra teman.

Vi testade både varmrätter, sallader och bröd och vår bedömning är att det var smakrikt, välkomponerat, bra blandning av rätter och genomtänkt och balanserad kryddning, helt enkelt ett positivt helhetsintryck. Efterrätter ingår inte i buffén (kan vara bra att veta). Ett minus är att det var riktigt kallt i lokalen.

IMG_0007

IMG_0008

Fjällgatan, en gata med utsikt

Fjällgatan är en gata på Södermalm i Stockholm. Gatan ligger 27,8 meter över Saltsjöns yta. Gatan är känd för den vackra vyn över Saltsjön, och man har även fin utsikt över Stockholms mest centrala delar.

År 1885 fick Fjällgatan sitt nuvarande namn, innan dess hette den Katarina östra kyrkogata och var då en lång sammanhängande gatusträckning tillsammans med nuvarande Mäster Mikaels gata. Gatuavsnitten delades från varandra i och med Renstiernas gatans nedsprängning på 1930-talet.

Vid Fjällgatan 34 finns ett litet levande museum, “Borgarrummen”, som hedrar Anna Lindhagen. “Borgarrummen” visar hur en borgarfamilj bodde under mitten av 1800-talet och består av 6 rum och kök, möblerade av Anna Lindhagen, delvis med saker från hennes eget hem. De sista åren av sitt liv bodde hon i två av museets rum.

Till Hermans kan man bland annat åka buss till Tjärhovsplan. Tjärhovsplan är ett torg och en tidigare bussterminal på Södermalm i centrala Stockholm, beläget mellan Renstiernas gata och Borgmästargatan. Torget namngavs 1968.