Maskrosjoggarna firar kladdkakans dag

DSCF2624Åter i Sverige, en lördag i november med regn, blåst och 7 grader. Vad kan vara bättre än att ta en kortare joggingtur och passa på att njuta av att kladdkakan har fått sin egen dag?

För att få till en tur på ca åtta kilometer joggade vi denna gång från Hornstull, följde vattnet längs Årstaviken, passerade Skanstull, fortsatte via Norra Hammarbyhamnen fram till Stadsgården, följde Stadsgårdsleden mot Slussen och sedan in i Gamla stan.

DSCF2623DSCF2613DSCF2616I Gamla stans myller bland turister, kullerstenar, bostäder och en hel del kontor med mindre företag passerade vi hur många caféer och matställen som helst. Just den här lördagen gjorde vi bedömningen att café Kladdkakan på Stora Nygatan 32 passade absolut bäst med tanke på kladdkakans bemärkelsedag. Här måste det ju finnas fina kladdkakor!

DSCF2617

Och ja, det fanns både kladdkakor och andra bakverk men också smörgåsar och hälsotallrikar så det var bara att välja beroende på vad som önskades. Vi testade kladdkakorna, den ena med dajmsmak och den andra en helt vanlig kladdkaka. De var riktigt smarriga och precis så kladdiga som en kladdkaka ska vara. Och inte att förglömma: mycket trevlig service!

Gamla stan

Gamla stan, till 1980 officiellt Staden mellan broarna, är Stockholms historiska centrum och uppbyggt på Stadsholmen. Under flera hundra år utgjorde Gamla stan den egentliga staden. Stadsdelen bildades 1926 och hade år 2006 cirka 3 000 invånare. Gamla stan tillhör Södermalms stadsdelsområde och har en yta av 36 hektar. På Gamla stans norra spets återfinns Stockholms slott.

Stockholm grundades på 1200-talet och byggdes i hägnet av den stora borganläggningen som Birger jarl låtit uppföra som “lås” för Mälaren. Vid stadens huvudtorg, Stortorget, byggdes rådhuset och bakom detta bykyrkan – den äldsta delen av Storkyrkan.

På 1700-talet fick många byggnader nya takformer och enhetliga, putsade fasader och under det sena 1800-talet en rikare fasadutformning och stora skyltfönster längs affärsgatorna.

Bakom de synliga fasaderna finns ännu mycket av medeltida murverk kvar. Inne i husen kan man också finna både källarvalv från medeltiden, kalkmålningar gjorda på 1500-talet, rikt bemålade bjälktak från 1600-talet, högklassig rokokoinredning och 1800-talets överdådiga dekorationer.

På 1840-talet lades de första regleringsplaner för Gamla stan fram, där man tog hänsyn till människornas dåliga bostadssituation och till genomgångstrafikens problem. Ingen av dessa planer utfördes dock.

På 1930-talet hade avsky mot Gamla stans slumkvarter förbytts till stor respekt för stadsdelens historiska arv. År 1934 lät Samfundet Sankt Erik på prov sanera huset Kindstugatan 14 i kvarteret Cepheus. Resultatet blev mycket lyckat och ledde till att hela kvarteret sanerades och Gamla stans största grönområde skapades.

Gamla stan som helhet skyddas sedan ett regeringsbeslut (1980-12-23) av en klassning som riksintresse för kulturmiljövård av Riksantikvarieämbetet.

Till Gamla stan kan man ta sig med tunnelbana eller buss. Gamla stan är en station i Stockholms tunnelbanenät. Stationen trafikeras av både T-bana 1 (gröna linjen) och T-bana 2 (röda linjen). Stationen togs i bruk den 24 november 1957 då “sammanbindningsbanan” mellan Slussen och Hötorget invigdes.