Gärdet o burgaren

DSC00586

Ljus och några plusgrader ger lätta steg

Halvklart väder, solen spricker fram lite här och där, två plusgrader och trottoarerna är i princip snöfria. Helt enkelt en perfekt dag för löpning och inga dubbade skor behövdes. Dagsformen var fin och stegen lätta!

Efter lite utvärdering och fundering på vart dagens tur skulle gå så valde vi att jogga från Hornstull, följa Hornsgatan mot Slussen, jogga vidare längs Skeppsbron, genom Kungsträdgården, Strandvägen, Styrmansgatan, förbi Karlaplan uppför Värtavägen och fram till dagens mål: Gärdet.

En burgare på menyn

DSC00573

Vi tittade runt omkring Gärdets tunnelbanestation en stund och kunde snabbt konstatera att det inte fanns mycket att välja på avseende fik som var öppet en lördag. Men med det sagt så var det matställe som vi valde att äta lunch hos var en höjdare; Phil´s Burger (http://www.philsburger.se/). Vi åt burgare med hembakat bröd, dubbelfriterade pommes och coleslaw. Riktigt gott och ett trevligt ställe som vi varmt kan rekommendera för alla som gillar en vällagad burgare!

DSC00566

Lite kuriosa om hamburgare. Hamburgaren kom till USA med tyska immigranter från Hamburg i slutet av 1800-talet. Först var det en hackad biff, Hamburg Steak, senare tillkom även brödet, Hamburger (Sandwich). Sveriges första hamburgerbar var Burger-Grill i Helsingborg. Hamburgerbaren invigdes 1957 av prins Bertil. Med Burger-Grill startade en trend av snabbmatsrestauranger efter amerikanskt mönster, som sedan snabbt spred sig över landet. Sveriges första kedja av hamburgerbarer var Max, som startades i Gällivare 1968.

Grönområden, museer och funktionalism

Trots sitt centrala läge inger Gärdet lite av känslan av en tystlåten och försiktig men väletablerad förort med sina tättbebyggda områden med bostadshus och det stora gräsbevuxna området med inslag av skog, som är en del av Nationalstadsparken. Stadsdelen bildades 1926 genom en delning av stadsdelen Östermalm.

Inom stadsdelen finns ett flertal offentliga byggnader och institutioner, bland annat Kaknästornet, Kungliga Musikhögskolan, Sjöhistoriska museet, Tekniska Museet och Etnografiska museet.

Gärdet bebyggdes till större del under 1930-talet och den dominerande byggnadsstilen är tidig funktionalism. Området användes som förebild för bostadsområden i hela världen. Det nyskapande ifråga om stadsdelens planering var framför allt att kvarteren inte är slutna utan husen ligger fristående från varandra. Det finns också många grönområden mellan husen.

Under 1990-talet byggdes stadsdelen ut i nordvästlig riktning då gamla militära övningsfält ersattes med bostadsområdet Starrbäcksängen. Utbyggnadens sista etapp i hörnet av Valhallavägen och Lidingövägen avslutades år 2007 med Svea torn.

Gärdets tunnelbanestation togs i bruk den 2 september 1967.