Se Sundbyberg och sedan dö…

DSCF2531

Med Ulf Peder Olrogs trallvänliga melodi i huvudet joggade vi denna soliga lördag den  9 km långa sträckan från Hornstull till Sundbybergs centrum.

Vi startade i Hornstull, joggade över Västerbron, passerade Fridhemsplan, St Eriksplan och fortsatte förbi Torsplan, Karolinska Institutet, följde Solnavägen, passerade Solna centrum in på Virebergsvägen, över Gränsgatan, joggade vidare längs Svetsarvägen och avslutade med en kort bit längs Ekensbergsvägen innan vi slutligen svängde in på Sturegatan i Sundbybergs centrum. Dags för spaning efter ett trevligt café.

Att promenera längs Sturegatan i Sundbyberg ger en del nostalgi och jag (Eleonore) förflyttades direkt tillbaka till 1988 när jag jobbade som postkassör på Sundbybergs största postkontor som då låg på Sturegatan 35. Det var tider det med ett gammalt hederligt postkontor med postkassmaskiner och kunden fick ett gult litet kvitto vid olika transaktioner. Nu ligger Digital Inn i samma lokaler. Många butiker längs Sturegatan har funnits där länge och det är en brokig blandning av utbud: handarbete, heminredning, kläder för såväl män som kvinnor, hälsokost, livsmedel, apotek, tobaksaffär och diverse olika café- och matställen. Butikerna är högst personliga och få av dem tillhör de stora kedjorna.

En boulevard på en esplanad

Vi upplevde en trevlig liten stadskärna att flanera i och när det gäller fik så valde vi mellan två alternativ, det nyöppnade Princesskonditoriet eller Café Boulevard. Både var mycket inbjudande med trevliga miljöer och stort utbud av lunch- eller fikaalternativ. Vi valde till slut att testa det anrika Café Boulevard på Esplanaden 17.

DSCF2529
Café Boulevard är ett café med bageri och cafédel. Utbudet är en blandning av bakverk, fikabröd, sallader, smörgåsar och några varma lunchrätter. Fiket ger ett något blygt och lågmält intryck, både avseende serveringspersonalen och miljön. Det är en lugn och gammeldags stil i inredningen och en avslappnad känsla bland cafégästerna. Vi valde att testa leverpastejsmörgås respektive ost- och kalkonsmörgås. Helt ok smörgåsar och gott kaffe. Ta en tur till Sundbyberg, flanera längs butiksstråken och ta en fika. En skönt avslappnad småstadskänsla.

20151017_121438

DSCF2525

Sundbyberg

Sundbybergs kommun eller Sundbybergs stad är en kommun i Stockholms län. Kommunen är Stockholms läns och Sveriges till ytan minsta. Gårdsnamnet Sundhby omtalas i källor från 1347. Under slutet av 1700-talet lades tre hemman på platsen samman till ett säteri. Dess ägare Z. J. Strandberg ändrade 1775 gårdsnamnet till Sundbyberg. När Sieverts Kabelverk byggdes uppdagades flera intakta vikingagravar i området. Några lämnades kvar. På Sundbybergs museum förvaras en kropp, samt föremål, från en av gravarna.

Sundbyberg växte fram vid slutet av 1800-talet som en förstad till Stockholm. Första stadsplanekartan är daterad 1870.

Från 1965 ingick Sundbyberg i Solna-Sundbybergs kommunblock. Någon sammanläggning genomfördes dock inte utan Sundbybergs stad ombildades vid kommunreformen 1971 till Sundbybergs kommun.

Sundbybergs centrum är en tunnelbanestation inom Stockholms tunnelbana, belägen i stadsdelen Centrala Sundbyberg.  Stationen trafikeras av T-bana 3 (blå linjen) och invigdes den 19 augusti 1985. Till Sundbyberg kan man också åka buss, tvärbana och pendeltåg.