Maskrosjoggarna på spåret

DSCF2498

Den här veckan har vår maskrosjogg tagit oss runt en del av Stockholm och till ett nytt mål. Följ med på en resa med okänt mål i sann ”på spåret”-anda.

En drake att leka med

Vi börjar med första ledtråden. Solen skiner, det är lördag den 10 oktober och vi har gett oss utanför dörren ned till en nyrenoverad park med bland annat en drake att leka med. Var är vi? Kan du gissa rätt redan här så är du tankeläsare eller har läst detta inlägg nedifrån. Helt ok det också!

DSCF2409

Bland höjder och broar

Ledtråd två. Vi fortsätter upp i en terräng där det finns en mängd små kolonilotter med tillhörande hus. I den här miljön finns det också stora möjligheter för lite styrketräning i kombination med joggingen.

DSCF2450DSCF2454 DSCF2443DSCF2433

Planka på en planka

Ledtråd tre. Omgiven av vatten, husbyggnadsprojekt och en staty kallad ”En berättelse om något vi glömt” av Lena Lervik. Och här finns också en fantastisk möjlighet att planka på en planka.

DSCF2468 DSCF2471

Om taket är för lågt för en kristallkrona

… så går det att sänka golvet. Ledtråd fyra. Vår färd fortsätter längs spårade vägar och nu passerar vi en plats med ett hus där den vackra kristallkronan var för hög, så byggaren Olle Engkvist bestämde helt enkelt att golvet skulle sänkas i hans kontor. Kristallkronan kom från en av stadens biografpalats som skulle byggas om till multibio.

DSCF2485

Längs motorvägar och broar

Ledtråd fem. Nu passerar vi en starkt trafikerad väg och fortsätter över en bro igen. Över vattnet kan vi här skymta såväl Fredhäll som Lilla Essingen.

DSCF2488 DSCF2492 DSCF2489

Målet är nått

Efter en slingrig tur där vi till stora delar följt tvärbanans spår kom slutligen fram till Alvik och besökte ett fabulöst café och bistro vid namn Brioche. Här hittar du ett paradis av fikabröd, smörgåsar, sallader och soppor. De har också ett särskilt frukostutbud på mornarna. Mysig lokal med inredning som passar väl ihop med utbudet och den stämning som Brioche vill förmedla. Mycket trevligt bemötande och trots mycket folk i lokalen var ljudnivån låg och stämningen trivsam. Vi provade brioche med smör och äppelkompott och leverpastejsmörgås. Kan varmt rekommenderas!

DSCF2513 DSCF2509 DSCF2512

Tvärbanan, en efterlängtad tvärförbindelse

Att följa längs tvärbanans spår var enkelt och gav en spännande och blandad mix av delar av Stockholm.  Tvärbanan öppnade för trafik år 2000 och är en arton kilometer lång spårväg som binder samman Stockholms pendeltågs- och tunnelbanenät på tvären, därav namnet. Banan går i en halvcirkel söder, väster och norr om Stockholms innerstad, från Sickla udde via Hammarby sjöstad, Gullmarsplan, Årsta, Liljeholmen, Gröndal, Stora Essingen, Alvik, Ulvsunda, Centrala Sundbyberg och Solna centrum till Solna station.

Alvik

DSCF2518

Alvik är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun. Den tillhör Bromma stadsdelsområde. Stadsdelen Alvik motsvarar det område som gården Alvik omfattade vid 1800-talets början och ligger med Mälaren i öster. Stadsdelen gränsar till Traneberg i norr, Ulvsunda i väster och Äppelviken i söder. Alvik fungerar som en av knutpunkterna för kommunikationer i Bromma och Västerort. Tranebergsbrons västra ändpunkt ligger här och här finns en av Tvärbanans ändhållplatser samt en mindre bussterminal och ett litet köpcentrum. I direkt anslutning till Alviks torg, men i grannstadsdelen Traneberg finns Nockebybanans ena ändhållplats samt station Alvik på tunnelbanans gröna linje.

Alvik har fått sitt namn efter torpet Ahlwijken.

Stearinfabriken vid Alviks strand anlades 1864 där ett stort industrikomplex växte fram. Senare tillverkade man även tvål och såpa i fabriken. År 1920 gick Monténs fabrik samman med Barnängens Tekniska Fabrik där sedan hela verksamheten 1929 flyttade till en nybyggd fabrik här. Vita villan, alldeles vid Mälarstranden, byggdes då om till huvudkontor och är nu den historiska kärnan i det nya kontorsområdet i Alvik tillsammans med den tegelröda fabriksbyggnaden från 1918.

År 1881 anlades av Firma Lars Montén ganska nära den nuvarande idrottshallen SALK-hallen ett tunnbinderi, som fram till 1936 tillverkade laggkärl för tvål- och såpafabrikens produkter, men även smördrittlar och snuskaggar. Huset revs 1978.

När Tranebergsbron blev färdig 1934 började man planera för ombyggnad av Alvik-området.

Alvik har också en tunnelbanestation. Stationen trafikeras av tunnelbana 1 (gröna linjen), Nockebybanan och Tvärbanan.  Alviks tunnelbanestation togs i bruk i oktober 1952, då sträckan Hötorget–Vällingby invigdes.

DSCF2517