Trädgård, marknad och kultur

DSCF2404

Tvekar vi någon gång över att ge oss ut på våra maskrosjoggar? Den frågan har vi fått några gånger under året. Och svaret är nej, vi har inte en enda gång tvekat eller frågat varandra om vi verkligen ska springa just den här dagen. Däremot har vi ändrat våra tänkta turer i sista minuten (eller till och med på vägen). Och det är en del av upplägget. Vi bestämmer i princip samma morgon vart vi ska bege oss. Ibland har vi en tydlig målbild, ibland en ungefärlig geografisk riktning och sträcka. Allt beror på dagsform, väder, lust och vad vi är nyfikna på.

DSCF2396
Den här helgen har Lidingöloppet gått av stapeln och en del av Maskrosjoggarna tog sig runt de 30 kilometrarna på lördagen. Snyggt jobbat! Och i och med är det något stelt i benen så här dagen efter och dagens maskrosjogg en kort tur, men en mycket naturskön sådan. Häng med till Vinterviken!

20150927_120835

DSCF2394

Söndagen bjöd på en strålande höstdag med solsken och en natur som håller på att göra sig redo och skifta färg i takt med årstidsväxlingen. Vi rörde oss i sakta mak från Hornstull över Liljeholmsbron och ned längs Lövholmsvägen, in på Trekantsvägen, förbi sjön Trekanten och vidare längs Vinterviksvägen fram till Vintervikens Trädgård. En stor och skön trädgårdsoas med mängder av olika aktiviteter och ett säsongsöppet café. Caféet är KRAV-certifierat och på menyn finns smörgåsar med vegetarisk inriktning, bakverk inspirerade av rawfood och viltkorv att grilla själv. Ett trevligt utbud och vi provade grillad smörgås med aubergineröra och tofu. Helt ok att avnjuta i solen med en kopp kaffe. Vi kan starkt rekommendera ett besök i Vintervikens trädgård, det ger njutning för öga och själ.

DSCF2400

Bomber och granater – här har det sprängts!

Vinterviken (äldre stavning Winterviken) är en vik av Östra Mälaren och en dalgång med tillhörande parkområde i stadsdelen Aspudden i Stockholm. Området gränsar till Gröndal.

DSCF2387

Vinterviken domineras av Alfred Nobels anläggningar där olika former av industriell verksamhet bedrivits fram till 1980-talet. De historiska byggnaderna är numera K-märkta och används bland annat för restaurangverksamhet.

Namnet Winterviken är känt från 1600-talet. En väg, som användes på vintrarna när isen låg, ledde från Fittja och Mälaröarna in i Vinterviken och fortsatte över sjön Trehörningen (nuvarande Trekanten) in till staden vid Hornstull. Ända in på 1930-talet fanns i Vintervikens dalgång en liten sjö som hette Långsjön. Den låg mellan Blommensbergsskolan och Nobels dynamitfabrik.

År 1865 köptes hela området av Alfred Nobel som flyttade hit från Heleneborg på Södermalm eftersom verksamheten blev för farlig för allmänheten där. I Vinterviken anlade han en fabrik och testverksamhet för tillverkning av framför allt dynamit. Platsen var vald med omsorg, i en smal dalgång omgiven av höga berg med skog och direkt anslutning till Mälaren. Ett intyg bifogades där ägarna i Vintervikens närhet, Aspudden, Blommensberg, Mörtviken och Örnsberg inte hade något emot att en sprängämnesfabrik byggdes. När köpet var klart, flyttades apparaturen in i ett stall, ett växthus fick bli laboratorium osv. I starten var Alfred Nobel själv VD, driftingenjör, korrespondent, kassör och reklamagent.

DSCF2384

I juni 1868 inträffade en stor explosion i laboratoriet, då 14 arbetare dödades. Olyckan var den största i Vintervikens historia. År 1874 exploderade återigen fabriken och 12 personer omkom. I slutet av 1800-talet beslutade man på grund av olycksrisken att flytta dynamitlagren till ett skogsområde i nuvarande Botkyrka kommun; det fick namnet Vinterskogen och var i bruk ända in på 1970-talet. Tillverkning av sprängmedel fortsatte i Vinterviken till 1921 men Nitro Nobel AB hade viss verksamhet kvar till ända till 1980-talet.

På 1950- och 1960-talen bedrev statliga dåvarande AB Atomenergi viss framställning av kärnbränsle på området.

Aspudden

För att ta sig till Vinterviken kan man till exempel åka tunnelbana till Aspuddden. Aspudden är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Den gränsar till Gröndal, Liljeholmen, Midsommarkransen och Hägersten. Området började exploateras på 1910-talet då Byggnads AB Manhem köpt upp mark som avstyckats från Hägerstens gård. Namnet Aspudden är känt sedan 1772. Det var ursprungligen ett torp som löd under Hägerstens gård, som avstyckats från Årsta gård 1760. Senare delades egendomen i Stora och Lilla Aspudden. Under 1800-talet fanns på Lilla Aspudden blomster- och fruktodlingar. På Stora Aspudden odlades tobak. Åkeriägaren Per Lundkvist köpte marken 1884 och sålde i sin tur till Olsson och Rosenlund som köpte marken 1894 och 1898 fick tillstånd att använda marken för att bygga bostäder. Bolaget valde att stycka av den och sälja till olika byggbolag.
Centrala Aspudden är bebyggt med bostadshus i innerstadsstil med slutna kvarter. Dessa hus uppfördes i jugendstil på 1910-talet. De flesta lägenheter var små; detta var en stadsdel för arbetare. Lägenheterna var större än de i Stockholm men i enrummare kunde 8-10 personer komma att bo i. I regel var de nya invånarna inflyttade från Södermalm. Affärslokaler uppfördes i husens bottenvåningar och en rad verksamheter etablerades. För det ännu tämligen isolerade Aspudden kom dessa butiker att ofta bli det enda alternativet för arbetarna som bodde där. Huvudgatan fick namnet Jarlagatan – idag heter den Hägerstensvägen. Byggandet tog dock inte riktig fart förrän 1911 då Södra Förstadsbanan drogs fram genom området. Spårvägen gick från Liljeholmen via Kilaberg längs med Hägerstensvägen.

Aspuddens tunnelbanestation trafikeras av röda linjen och ligger mellan stationerna Liljeholmen och Örnsberg. Stationen öppnades den 5 april 1964, när första etappen av röda linjen invigdes.