Fruntimmersvecka varje dag i Fruängen

DSCF2374Dagens joggingtur slingrade sig från Hornstull, över Liljeholmsbron, ned via Liljeholmen och förbi sjön Trekanten, vi fortsatte via Vinterviken, joggade förbi Örnsberg, Västberga och efter ca åtta kilometer var vi framme vid Fruängen. Nyfikna stannade vi vid Fruängen för att kolla in denna förort med historia från 1950-1960-tal. På vägen dit passerade vi såväl villor som flerfamiljshus och gatunamnen i Fruängen domineras av olika kända kvinnonamn som till exempel Elsa Brändströms gata, Ellen Keys gata och Eva Bonniers gata.
Fruängens centrum är ett klassiskt utomhus centrum med de vanliga butikerna som brukar finnas i ett centrum: Systembolaget, apotek, spel- och tobaksaffär, livsmedelsbutiker och några klädesbutiker. Vi strosade runt en stund och kollade korvkiosken, grillrestaurangen, Pressbyrån och kebabstället innan vi hittade Café Koppen.

Café Koppen

DSCF2372

DSCF2371

Café Koppen Konditori och Bageri erbjuder fullt sortiment. Bakom disken fanns allt att välja på: köttbullssmörgås, focaccia, bullar och bakverk och lunchrätter. Caféet har gott om utrymme och en blandning av gäster som speglar mångfalden bland Fruängens invånare. En skönt trivsam och avslappnad känsla inne på caféet. För vår del blev det en smörgås och kaffe denna lördag.  Café koppen har också ett engagemang kring stickning och välkomnar alla som vill träffa stickintresserade varje tisdag eftermiddag.

DSCF2370

Fruängen

Fruängen är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Stadsdelen bildades 1 februari 1948. Namnet kommer från torpet Fruängen som lydde under Västberga gård och låg vid Gamla Södertäljevägen. Torpet revs i början av 1960-talet i samband med att det moderna Fruängen byggdes. I Fruängen finns även ett av de större stadsdelscentrumen i denna del av Stockholm (Fruängen med angränsande stadsdelar). Fruängens centrum byggdes 1961.

Tunnelbanestationen Fruängen invigdes 5 april 1964.

Kuriosa: Fruängens IF bildades 1960 av Bengt Oscarsson, klubbens förste ordförande. Från början var det nog tänkt att föreningen skulle bli en kvartersklubb med lokala värvningar runt Doktor Widerströms Gata, men snart var hela Fruängen engagerad. Ishockey, fotboll, bandy, basket och brottning har varit några av idrotterna inom klubben, som genom åren har fostrat flera elitidrottare: en svensk mästare, två världsmästare, en olympisk bronsmedaljör och en allsvensk fotbollsspelare.