Vem minns inte Tårtan?

DSCF2364Lördag igen och vi har kommit in i mitten av september. Ljummet väder ute, några moln på himlen och denna eftermiddag går loppet Stockholm halvmarathon av stapeln.  Vad kan väl vara bättre än att värma upp med en kortare maskrosjogg och en trevlig lunch innan loppet (som en av oss deltog i)? Sagt och gjort. Vi gav oss ut på en joggingtur runt Södermalm med start vid Hornstull, ned längs Hornstulls strand och Bergsunds strand, rundade Reimersholme och följde Söder Mälarstrand nästan ända fram till Slussen. På Hornsgatan 32 hittade vi det genuint trevliga caféet Tårtan med anor från det klassiska barnprogrammet ”Tårtan”.

DSCF2359

Inte ett spår av Janos, Frasse och Hilding

Barnprogrammet Tårtan från 1970-talet har blivit en riktig klassiker och serien spelades in i café Tårtans lokaler. I dagsläget är Tårtan ett modernt café med bland annat soppor, smörgåsar, sallader, efterrättspajer, kladdkaka, bullar och småkakor på menyn. Något för alla smaker. Och som tur är såg vi inte ett spår av karaktärerna från serien “Tårtan” (Janos, Frasse och Hilding) hos Caféets representanter.

Vi fastnade för linssoppa och räksmörgås och delade på en morotskaka som efterrätt. Trevligt bemötande, skön lokal med personlig prägel på inredningen och det smakade bra. Vi lämnade caféet med ett leende på läpparna. Vi kan varmt rekommendera en skön promenad genom stan och sedan en fika hos Café Tårtan!

DSCF2345

DSCF2352

Mariatorget

Café Tårtan ligger ganska nära Slussen men kanske ännu närmare Mariatorget så vi väljer att nämna några ord om Mariatorget i denna text.

Mariatorget (innan 1959 Adolf Fredriks torg) är en park på Södermalm i centrala Stockholm. Den är belägen mellan Hornsgatan 31 och S:t Paulsgatan 24. Mariatorget fick sitt nuvarande namn 1959.

Dåvarande Adolf Fredriks torg planerades 1897. Parken mäter 140×80 meter, varav parkdelen är 130×60 meter (0,8 hektar). I centrum av parken ligger bronsfontänen “Tors fiske” av Anders Wissler, rest 1903. Runt fontänen finns grusgångar, planteringar och gräsmattor.

Området ingick tidigare i den stora Daurerska egendomen där Carl Michael Bellman föddes 1740 och växte upp. Torget byggdes i slutet av 1760-talet och fick namn efter Kung Adolf Fredrik. Han tillät namnet under förutsättning att man upphörde med att använda området som avrättningsplats. Adolf Fredriks torg blev istället en omtyckt plats för officiella parader. Här restes på 1770-talet det Sutherska huset som från 1800-talets början kom att hysa den Philipsenska Skolinrättningen. 1875-76 restes S:t Paulskyrkan för stadens första metodistförsamling. Efter att föreningen annonserade ut kyrkan så valde de noggrant mellan många anbud, och fastnade för Stockholms Stadsmission som kommer använda den för olika typer av verksamhet.

Fram till 1 oktober 1905 var torget ett salutorg med 32 stånd. År 1923 föreslog Namnberedningen att torget skulle byta namn till Mariatorget för att undvika förväxling med Adolf Fredriks kyrka som ligger på Norrmalm. Namnbytet skedde dock först 1959, i samband med planerandet av den tunnelbanestation som kom att placeras något hundratal meter söder om torget.

Hösten 2012 invigdes fyra ljudverk med gömda högtalare på Mariatorget. Tre är “Ljudrum” där ljuden är hämtade från de fyra elementen – jord, eld, vatten och luft. De bildar tre avgränsade ljudområden eller ljudrum, två av dem ligger mot Hornsgatan och ett mot Sankt Paulsgatan. Det fjärde ljudverket ligger också mot Sankt Paulsgatan och kallas “Spelrum”, där gungans rörelse ger en rofylld upplevelse.

Mariatorget är en station i Stockholms tunnelbana. Stationen trafikeras av T-bana 2 (röda linjen) och ligger mellan stationerna Slussen och Zinkensdamm. Stationen öppnades den 5 april 1964.