Nöta skosula i 15 km för att besöka en stjärnbagare

DSCF2342

Efter en vecka med halsont och förkylning inom Maskrosteamet bestämde vi oss denna helg för att ont ska med ont fördrivas. Efter en kort utvärdering av form och hälsa fattade vi beslut om att lördagens tur fick bli till Orminge och ett besök hos Daniel Lindebergs konditori och bageri.

Det här var inte den roligaste joggingturen vi haft under året. Vi utgick från Hornstull, joggade längs Hornsgatan, svängde in på Ringvägen mot Skanstull, vid Eriksdalbadet joggade vi över Skansbron, vidare längs Hammarby allé, Lugnets allé, Sickla kanalgata, Sickla allé och sedan följde vi Värmdövägen ända bort till Orminge. En joggingtur på 15 kilometer. Eftersom vi valde den rakaste vägen så fick vi stå ut med långa tråkiga sträckor längs trafikerade vägar men däremellan också trevliga mindre områden med små centrum och villaområden med blandade varianter av trädgårdar och hus att vila ögonen på.

Vädermässigt var lördagen skön utifrån ett löparperspektiv. Sol och moln blandat, 14 grader, lite höstlikt med fallande gula löv längs vägen och en lätt vind. En skönt avslappnad början på hösten.

“Närmast när det gäller”…

…det är Orminge centrums slogan. Den påminner lite om Enköpings kommuns slogan som är “Sveriges närmaste stad”.  Nåja, Orminge Centrum är från 1971 men genomgick en kraftig ombyggnad 1992-1993. Det är ett centrum med de vanliga butikskedjorna representerade och en blandning av livsmedel, kläder, djuraffär, träningscenter, pressbyrå och systembolag.  Ingen av oss hade sedan tidigare varit i Orminge så området var för oss helt nytt. Den association som vi gjorde till orten medan vi joggade var kopplad till Markoolio som vi vet har sitt ursprung här. Just nu har Orminge Centrum en profilering om att de har öppet längre på söndagar, därav bilden nedan som vi tyckte var lite rolig.

DSCF2340

Från stjärnkrogar till konditori

Vi hade mycket höga förväntningar på dagens fikaspaning. Vi har följt Daniel Lindeberg i hans tidigare projekt med både restauranger och andra caféer så nu såg vi fram emot att besöka hans bageri och konditori på hemmaplan. Våra förväntningar på det här besöket var, som sagt, mycket höga!

DSCF2338

Lindeberg bageri & konditori håller till i en ljus, fräsch och modern lokal men den är avlång och ganska liten. Detta gör att man står i kö längs lokalen (mellan caféborden) för att få beställa och handla. Medan man står i denna kö finns i princip ingen möjlighet att i förväg spana på bröd och bakverk vid disken. Det tog ganska lång tid för varje kund och när man kommer fram gäller det att snabbt utvärdera utbudet och välja. Denna känsla bygger på att det är lite rörigt med kö bakom och vid sidan, lite trängsel och inte helt komfortabelt med logistiken.

Utbudet var stort med såväl matbröd som olika sorters bullar, småkakor och några smörgåsar. I ett vitrinskåp vid sidan om fanns några mycket vackra bakelser i olika form och innehåll. Allting såg fantastiskt inbjudande ut.
Vi bestämde oss för att ta några olika bullar och dela på för att provsmaka lite blandat.

DSCF2332
Sammanfattningsvis kan vi säga att de var goda men inte bättre eller sämre än något annat bageri som vi besökt. Vi kanske borde ha testat bakelserna i stället för att få något utöver det vanliga. Det vet vi inte just nu men lite besvikna var vi och det kan hänga ihop med våra mycket högt ställda förväntningar och att vi faktiskt nu gjort 40 olika utvärderingar under året och flera av våra andra café-besök har definitivt varit något utöver det vanliga (i positiv bemärkelse).

Lindeberg skriver på hemsidan om sitt konditori att det ska kännas trivsamt, barnvänligt och avslappnat. Ja, det kanske det gör men just den här dagen var det mycket folk och det var lite för trångt och stressigt för att vara helt avslappnat. Bra initiativ med  ett ställe som det här i Orminge, fortsätt utveckla det vidare och hitta en mer funktionell lokal!

Orminge

Orminge är ett område i kommundelen Boo i Nacka kommun. Orminge domineras av bostadsområdet Västra Orminge med 2600 lägenheter uppfört 1964-71 på uppdrag av dåvarande Boo kommun. Området har en tidstypisk zonindelning med en uppdelning i tre zoner; en inre grönzon, en mellanzon med bostadsbebyggelse och en yttre trafikzon med bilvägar, parkeringsplatser och ett centrum i utkanten. Området utmärker sig genom en terränganpassad bebyggelse, präglat av låga hus. Kommunens målsättning var att bibehålla landskapets ursprungliga karaktär, och skapa en låghusbebyggelse som kunde anpassa sig till de befintliga villaområdena runtomkring. De flesta husen är antingen två våningar höga lamellhus eller tre våningar höga punkthus.

I Orminge finns också ett centrum (Orminge Centrum) och ett stort vattentorn, som rymmer 12 300 kubikmeter. Tornet är 32 meter högt och stod klart 1971. Det är en betongcylinder, klädd med en trästomme och aluminium utanpå.

Till Orminge kan man åka buss, till exempel från Slussen. En färd på ca 20 minuter.