Med träningskläder i lyxgalleria

20150830_123455Söndagens maskrosjogg blev lite mer improviserad än vi tänkt. Avsikten var att jogga en längre sträcka till någon av Stockholms närförorter. Men eftersom en av del av maskrosjoggarna dragit på sig en förkylning fick det bli en kortare, men ack så trevlig tur, genom Stockholms innerstad.

Vi joggade i sakta mak från Hornstull, ned till Söder Mälarstrand och följde den vackra sträckan längs Riddarfjärden mot Slussen. Längs vattnet finns en mängd fartyg att betrakta medan fötterna trampar på. Det är en blandning av privata flytande bostäder, fritidsbåtar och fartyg som erbjuder såväl hotell som restauranger och nattklubbar. Vid Slussen svängde vi av mot Gamla Stan och följde Skeppsbron med ett myller av turister och olika turistbåtar. Vi fortsatte över Strömbron, genom Kungsträdgården och in på Hamngatan upp till Sveavägen och joggade de sista metrarna fram till Hötorget. En sträcka på ca sju kilometer.

Stort utbud…svårt att välja!

Hötorget har vi, precis som de flesta Stockholmare, besökt många gånger och att göra en fikaspaning här var inte helt enkelt för oss. Runt Hötorgets tunnelbanestation finns en mängd olika matställen, inklusive saluhallar, internetcafé, hamburgerkedjor och caféer. Vi valde till slut det lyxiga alternativet att fika i gallerian Mood Stockholm. Det visade sig vara ett bra val så här på söndagen vid lunchtid.

Det är inne att bära träningskläder

Vi kände oss något udda när vi gick omkring med våra träningskläder i denna fashionabla galleria där stilen andas lyx och flärd och butikerna avlöser varandra med olika exklusiva märken. Men som flera av er läsare säkert sett så är det högst ordinärt att Stockholmare går omkring med träningskläder, oavsett om de ska träna eller inte. Så vi kanske inte var så udda…snarare tvärtom.

Själva gallerian är trevlig och lugn och riktigt skön att flanera i. Den följer sin stil och det känns lite som att vandra genom ett levande livsstilsmagasin som riktar sig till kvinnor och män som vill vara inne och där val av märke är en viktig del av livet.  Miljöerna är inbjudande, avslappnade och matställena erbjuder allt från smörrebröd till tapas, såväl asiatiskt som hamburgare, juicebar och champagnebar och välsorterade caféer. Mood beskrivs på gallerians hemsida som en plats för njutning och det kan vi nog hålla med om. Det var njutningsfullt att sitta och fika i denna miljö en stilla söndag i slutet av augusti.

20150830_121606

Vad valde vi att fika då? Valet föll på det kombinerade bageriet och fiket Bröd & Salt. Bröd & Salt har ett stort sortiment med matbröd, smörgåsar och fikabröd. Vi testade danskt rågbröd med ägg och kaviar respektive fralla med ost och skinka och så delade vi på en underbart smakrik och fyllig mandelbulle. Smarrigt,  bra service och ett extra plus i kanten för att man själv kunde fylla på kaffekoppen.

20150830_115454

Hötorget var från början en by

Hötorget är ett torg på Norrmalm i Stockholms innerstad, vid Kungsgatan, mellan Drottninggatan och Sveavägen. Vid Hötorget finns Konserthuset uppfört mellan 1923 och 1926. Torgets södra sida förändrades kraftigt genom Norrmalmsregleringen, när Hötorgscity byggdes under 1960-talet.

Under tidig medeltid låg här en by vid namn Väsby som var stor och inflytelserik. När Kungsgatan sprängdes fram genom Brunkeberg hittades flera skelett, rustningar och mynt i sluttningen efter begravda Väsbybor. Namnet Hötorget är känt sedan 1640-talet. Hötorget har i många år varit en torghandelplats, men den 1 januari 1914 förbjöds av sanitära skäl all torghandel på Hötorget med färskt, rått kött av nötkreatur, får, svin eller häst. Senare samma år blev det också förbjudet att på torget sälja färskt och flått vilt, plockat fjäderfä, saltad eller rökt fisk, kokta skaldjur, smör, ost, bröd, mjöl och gryn samt lagad mat. Många av livsmedelsförsäljarna flyttade då till de olika saluhallarna. Kvar fanns dock trädgårdsmästare, grönsaks- och blomsterförsäljare samt några år till även fiskhandlare. Redan 1856 hade man bestämt att handeln med ved och timmer, hö och halm, skulle upphöra på Hötorget och flyttas till Norrmalmstorg.

Bostadsbebyggelse från 1700-talet och 1800-talet med bodar och hantverkslokaler omgav Hötorget ända fram till omkring år 1920. Jernkramhandlaren John Wall öppnade sin första järnhandel här 1856. På 1880- och 1890-talet inrättade Paul U. Bergström butiker i flera hus runt torget och år 1916 byggdes det nuvarande stora PUB-huset.

Konserthuset med sin blå fasad uppfördes 1923-1926. Det är en arkitektonisk tanke att den imponerande klassiska kolonnfasaden förlades mot det folkliga myllrande torget och inte mot den breda Sveavägen. Framför konserthuset, på Hötorgssidan, står Carl Milles staty Orfeusgruppen. Till det första Framtidsmötet som den ideella föreningen Globträdet arrangerade 1986 avsatte Stockholms gatukontor en plats på Hötorget nedanför Stockholms Konserthus där en ask planterades som fick heta Framtidsträdet. Framtidsträdet är en mångkulturell mötesplats som förenar gamla och nya symbolhandlingar.

Hötorgets tunnelbanestation ligger i anslutning till torget. Den trafikeras av gröna linjen och öppnades den 26 oktober 1952, då med namnet Kungsgatan. Den 24 november 1957 fick stationen det nuvarande namnet.