Storslagen trädgård med vacker lyra

DSCF2331Sol, sol, sol… hela veckan har det varit högtryck och så även denna söndag när vi har genomfört den 38:e maskrosjoggen. Denna gång till en före detta sommarbostad som sedan 1960-talet tillhandahåller en naturskön caféverksamhet.

DSCF2315

Vi joggade från Hornstull, över Liljeholmsbron, följde Hägerstensvägen ända fram till Mälarhöjden där vi fortsatte längs Mälarhöjdsvägen och slutligen höger in på Ålgrytevägen. Efter ca sju kilometer var vi framme vid dagens mål: Konditori Lyran.

En blandning av arkitekturer och årtionden

Att upptäcka Stockholms olika delar till fots kan vi verkligen rekommendera. Dagens sträcka reflekterade vi över de olika former av arkitektur och utveckling av stadsdelarna som vi passerade. Vi har sett flerfamiljshus från olika årtionden, villaområden, olika typer av centrum och vi har förflyttats fram och tillbaka mellan miljonprogramsutseende, 30-talsfunkis, lummiga villaområden och 80-talsbyggnader som hämtat inspiration från den traditionella stenstaden och en postmodernistisk arkitekturstil med varierad byggnadshöjd, sadeltak med brant lutning och betongtakpannor och variationsrika fasader av tegel eller puts.

Vem kommer ihåg Gula Tidningen?

Konditori Lyran ligger några minuters promenad från Bredäng centrum. Ingen av hos har någon särskild relation till Bredäng. Men medan vi joggade längs Ålgrytevägen kom jag (Eleonore) på att jag i de yngre tonåren faktiskt besökt en spåkvinna som höll till på Ålgrytevägen. Den här händelsen utspelar sig tidigt på 1980-talet och på den tiden fanns den fantastiska annonstidningen Gula Tidningen som var dåtidens motsvarighet till Blocket. Där fanns alla typer av annonser, såväl seriösa som mindre seriösa. I vilket fall som helst så hittade jag en spåkvinna via Gula Tidningen och hon höll till på Ålgrytevägen. Och vem vill inte veta hur ens framtid ska bli? Särskilt när man är i de yngre tonåren och tror på både astrologi och numerologi. Jag och en kompis samlade mod och åkte iväg till Bredäng för att få veta hur våra liv skulle bli. Det var ett högst mediokert men spännande besök i ett av radhusen på Ålgrytevägen. Och spådomen var på nivån att den lika gärna kunde vara hämtad från ett av de kortfattade horoskopen som dagligen går att läsa i dags- och veckopressen. Ett minne att le åt så här 30 år senare.

Från spådamer till dagens fikaspaning…

Att vara på Lyran

Lyran byggdes 1867 som sommarbostad åt Carl och Fredrika Limnell vilka hörde till huvudstadens mer kända personligheter. De umgicks med sångare, författare och konstnärer och höll musikfester och litterära salonger i stort format. Uttrycket ”Att vara på Lyran” lär ha sitt ursprung i de fester som Carl anordnade på husets punchveranda.

DSCF2321

Byggnaden i sig är värt ett besök bara det. Ett urläckert hus med gott om utrymme för fikabesökare inomhus inklusive en väl tilltagen punchveranda där man kan ta del av en underbar utsikt över Mälaren. Trädgården är generöst tilltagen och mycket inbjudande en solig sommardag.

Lyran erbjuder såväl smörgåsar som lunchmat och har ett gediget utbud av fikabröd. Vill du ha stort utbud med hög kvalitet och många valmöjligheter så är Lyran stället för dig!

DSCF2328

Sedan sommaren 1997 har Lyran ett eget bageri där allt av konditoriets kaffebröd bakas. Lyran berättar på sin hemsida att deras specialitet är förutom hembakat kaffebröd fortfarande räksmörgåsen. Så vi testade helt enkelt att luncha på varsin räksmörgås och ja, de var lika goda som de såg ut och som utlovats.  Lyran är verkligen ett konditori av hög klass och i en miljö med naturreservat runt omkring och Mälarhöjdsbadet och Mälarhöjdens friluftsteater alldeles intill.

DSCF2326

Bredäng hette tidigare Jakobsberg

Bredäng är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. 2013 bodde 9 981 personer i Bredäng.

Hela området tillhörde en gång i tiden Sätra gård, och namnet Bredäng kommer från ett torp med namnet Bredäng, byggt på 1780-talet men som brann ned 1961. Lantbruk bedrevs här fram till 1949.

Jakobsbergs gård var från början också ett torp under Sätra gård, torpet har legat här sedan 1600-talet. Från början hette torpet Ulvgrytet, men döptes i modern tid om till Ålgryte. Mellan 1926 och 1956 hette stadsdelen Jakobsberg. 1957 uppgick stadsdelen i Sätra, men från 1962 blev den på nytt en egen stadsdel. Man ville då också ha ett nytt namn för att inte förväxlas med Jakobsberg i Järfälla kommun, och namnet Bredäng valdes.

Bygget av det moderna Bredäng påbörjades den 1 september 1962, de första husen uppfördes vid Ålgrytebacken med inflyttning sommaren 1963. Bygget fortsatte sedan fram till 1975. Mellan 1963 och 1965 byggdes 3900 lägenheter, flest treor. Nästan hälften av dessa uppfördes av kommunala fastighetsbolaget Svenska Bostäder. Mellan 1965 och 1967 uppfördes 300 radhus och kedjehus. Bredängs centrum invigdes 1965 med femton butiker, ett EPA-varuhus, två banker, apotek, postkontor och frisör. Bredäng har också en simhall och bibliotek och en campingplats, Bredängs camping, finns i västra delen av Bredäng.

Stora skivhus på 8 till 9 våningar dominerar stadsdelen. Dessa är byggda med femtio meters avstånd med park eller lekplats och parkering mellan husen. Miljön kring den centrala stadsdelen är till stor del bevarad. Bredängs bostadsbestånd har på senare år rustats upp och nya bostäder med annan upplåtelseform än hyresrätter har byggts. Bredäng ingick i den så kallade Storstadssatsningen för att motverka sociala problem som till exempel segregation.

Bredäng är en tunnelbanestation på röda linjen inom Stockholms tunnelbana mellan stationerna Mälarhöjden och Sätra. Stationen öppnades den 16 maj 1965.