Turné till drakstaden

Sundsvall

I veckan var ena halvan av maskrosjoggarna på turné till Sundsvall, eller drakstaden för att arbeta några dagar. Hela centrum visade sig vara fullt av bjärt målade drakar, stadens symbol.  Sedan 2003 kommer drakparaden fram på våren och intar stadens gator och torg, ursprungligen en idé från Julia Hamrin och UF-företaget Xcited. Draken har efter den stora branden mer och mer blivit stadens symbol.

IMG_0037Av en slump lyckades jag (Gunnar) upptäcka att det under onsdagen anordnades ett lopp, Drakloppet . Loppet erbjuder några olika sträckor att välja mellan och för min del blev det Svarta Draken på 10 kilometer.

Svarta Draken beskrivs vara en tuff bana som utmanar såväl motionär som elitlöpare. Och jag är beredd att hålla med om den beskrivningen. Starten gick på torget. Efter en någon kilometer längs med Selångersån vände banan upp mot Norra Berget. En stigning på 120 tuffa höjdmeter gick på breda löpstigar. Efter hand blev det både stock och sten på smala skogiga och en och annan trappa samt både lite upp och lite ner innan den långa nerförslutan tillbaka till målet.

Banprofil

Utsikten uppe på berget vid friluftsmuseet var värd mödan att ta sig upp. Där fick jag ta del av en magnifik utsikt med hela Sundsvalls stadskärna nedanför.

IMG_0066Min vana trogen hamnade jag bland de allra sista i loppet.  Någon särskilt spännande fikaspaning kan jag inte bjuda på i den här bloggen. Längs banan serverades vätska och energtillskott fokuserade på löpare och i mål fanns enbart vatten.

Stenstan

Sundsvall brann 25:e juni 1888, samma dag som Umeå stad brann ner och stora delar av Lilla Edet brann. I Sundsvall blev 9000 människor bostadslösa. Efter branden fick bara stenhus byggas  i stadens centrum, På ett av stenpalatsen som byggdes, Hirschska huset, placerades en vindflöjel i form av en eldsprutande drake som med tiden skulle bli stadens vapen.