Lugn och ro och bästa fikabrödet

DSCF2299Lördagen den 15 augusti, solen strålade från en klarblå himmel och i Stockholm varvades kulturfestivalen med årets Zombiewalk och Midnattsloppet. Som maskrosjoggare kunde vi ta del av alla dessa aktiviteter i sina olika skeenden under dagen. Efter att ha utvärderat en kort stund under morgonen enades vi om att ge oss ut längs gröna linjen söderut. Vi joggade via Hornsgatan mot Zinkensdamm, svängde upp på Ringvägen och följde den till Skanstull, sprang över Skansbron, via Gullmarsplan, Globen och följde Nynäsvägen fram till dagens mål: Skogskyrkogården. En lagom lång joggingtur på knappt sju kilometer.

Framme vid Skogskyrkogården vandrade vi runt en sväng på den rofyllda och vackra kyrkogården. Har du inte varit på Skogskyrkogården kan vi varmt rekommendera en promenad mellan gräskullarna, betrakta de olika formerna av begravningsplatser och inte minst den spännande arkitekturen på anläggningen.

Bakgården, litet men naggande gott

DSCF2309

På en bakgård precis bredvid tunnelbanestationen ligger Enskede Bakgård. Ett pyttelitet fik och bageri men med de mest fantastiska hembakade brödet. Av våra fikaspaningar så här långt måste vi nog säga att Bakgården har de bästa kanelbullarna och wienerbröden. Helt grymma! Även mackorna fick klart godkänt. Bakgården är som sagt ett litet krypin med några sittplatser inne men de har också en uteplats som med fördel kan användas för en fika i solen. Missa inte heller urvalet av koppar.

DSCF2301

DSCF2307

DSCF2304

Kyrkogård med anor

Skogskyrkogården är Sveriges arkitektoniskt viktigaste begravningsplats, invigd 1920. Den ligger i stadsdelen Gamla Enskede inom Stockholms kommun. Hela anläggningen betraktas som ett av de viktigaste verken inom modern arkitektur och upptogs 1994 på Unescos världsarvslista.

DSCF2294

Begravningsplatsen skapades 1915–1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Området var då ett tallbevuxet rullstensåsområde med några sandtag i norr. Arkitekterna utgick från naturens naturliga förutsättningar och skapade ett landskapsrum med sakral känsla med fem mindre begravningskapell, varav tre finns samlade i den sammanbyggda anläggningen Skogskrematoriet. Själva gravplatserna är till största delen ordnade i kvarter inne i tallskogen. Här finns också en minneslund och en monumental kulle, Meditationslunden, samt en urngård i det fria för placering av gravurnor. Skogskyrkogården förvaltas av kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms kommun. Under sommarhalvåret erbjuds regelbundet guidade turer av Stockholms stadsmuseum.

DSCF2292

Begravningsplatsen är med sina 100 000 gravplatser störst i landet, räknat i antalet gravplatser.

Skogskyrkogården är en station i Stockholms tunnelbana längs gröna linjen mellan Sandsborg och Tallkrogen. Stationen ligger i stadsdelen Gamla Enskede i Söderort inom Stockholms kommun. Den är belägen i anslutning till begravningsplatsen Skogskyrkogården.

Stationen invigdes 1 oktober 1950 och benämndes då Kyrkogården, vilket ändrades till Skogskyrkogården i november 1958.