Charmigt, rofyllt och personligt

DSCF2267

Äntligen en lördag med strålande sol och i princip en klarblå himmel. Den här dagen behövde vi inte pricka in joggingturen mellan regnskurar. Det var en underbar sommardag som gjord för att beundra Stockholms vatten och några av Stockholms alla öar. Vi tog en tur från Hornstull, över Västerbron, svängde av vänster förbi Socialstyrelsen via Marieberg och ned längs Mariebergsbron vidare över Lilla Essingen och fortsatte mot Stora Essingen via Essingebron. Den här sträckan kan varmt rekommenderas om du vill njuta av Stockholms vackra vyer med mycket vatten.

DSCF2256
På Stora Essingen följde vi Badstrandsvägen ända fram till en riktig cafépärla som vi hittade i denna lugna, stillsamma del av Stockholm. Stora Essingen ger en känsla av uppvuxen och etablerad stadsmiljö som behållit något av en 50-talscharm. Här är fyllt av bostadshus, såväl flerfamiljshus som villor, och en blandning av mindre och större företag. Flera av byggnaderna har en enastående utsikt över Mälaren.

Glöm Stockholmsvitt och avskalat, här är det retro som gäller

DSCF2258

Nåväl, fiket som vi hittade på Stora Essingen heter Delikatessingen och beskriver sig själv som” ett rofyllt vardagsrum”. Och rofyllt är det. Och trevligt. Och att kliva in i Delikatessingen är som att förflyttas bakåt i tiden, påminner mig om att besöka min mormors vardagsrum där tiden stått stilla.

20150801_120706

Vill du ha Stockholmsvitt och avskalat är det här inget för dig. Här är en blandning av möbler, delikatesser, retroprylar och en lekhörna. Man får kryssa sig fram i denna välfyllda men hemtrevliga och avslappnade miljö. Servicen är personlig och mycket trevlig. Menyn består av några maträtter, smörgåsar där du kan kombinera pålägget själv, glass, chokladpraliner och lite blandat godis.

DSCF2262

Missa inte ett besök hos Delikatessingen och landa i ett fik med hemma hos-känsla.  Sitt inne i caféet eller ute på tillhörande uteplats  och njut av en lugn stund!

DSCF2261

Lokalen var ursprungligen Stora Essingens postkontor.  Som gammal postkassör blir jag (Eleonore) varm i hjärtat när jag tänker på att ett gammalt hederligt postkontor kunnat få nytt liv med detta koncept.

Tre moment

På Essinge torg finns en skulptur i brons som heter ”Tre moment” (Ivan Liljander).

20150801_124537

Skulpturen placerades ursprungligen i Järnvägsparken på Tegelbacken 1971, men där bland asfalt, sten och betong kom den inte till sin rätt. Senare beslutades att ”Tre moment” skulle flyttas till Stora Essingen, där man efterfrågat utsmyckning till det centrala torget.

Stora Essingen

Stora Essingen är en ö och en stadsdel i Stockholm, intill Lilla Essingen i Mälaren. Ön är 73 hektar stor. Den är kraftigt kuperad och ön tillhör Kungsholmens stadsdelsområde. Tidigare namn var Hessingen. Stora Essingen tillhörde tidigare Bromma som inkorporerades med Stockholms stad 1916. Fram till 1955 tillhörde den Bromma församling, därefter den nybildade Essinge församling. Essingeöarna räknades förr till Västerort, men ingår numera i Stockholms innerstad.

Cirka 1870 började man bygga arbetarbostäder och sommarstugor här. 1907 började man sälja tomter, men det var först 1929, när Essingebron (lokalbron) invigdes, som det blev någon fart på försäljningen. I den centrala delen av stadsdelen, kring Essingetorget, finns flerfamiljshus, på den norra sidan flera stora kontorshus men i övrigt bebyggelse mest bestående av villor.

Busstrafik till ön har förekommit sedan den 15 december 1928, först med busslinje 56 från Fridhemsplan. Numera trafikerar innerstadsbusslinjerna 1 och 56 ön. Spårvagnstrafik fick Stora Essingen först år 2000, då Tvärbanan öppnades.

En reaktion på ”Charmigt, rofyllt och personligt”

  1. Hej hej! Vad roligt att ni råkade komma till oss här på ön förra helgen! Jag hade bara dagarna innan läst om ert kaféjoggande i lokaltidningen och tänkte att det vore ju roligt om ni kunde hitta till Delikatessingen. Och så gjorde ni det!!! Jag hade ju ingen aning om att det var just ni som kom och åt mackor. Roligt att ni gillade mitt lilla skötebarn till kafé & butik! Och det ska bli skoj att läsa om vilka andra ställen ni hittar under era joggingturer…
    Vänliga hälsningar Kerstin på Delikatessingen

Kommentarer är stängda.