Solen sken på förmiddagen… dags för strandhäng

DSCF2249Väderberoendet är slående när vi utvärderar vart vi ska jogga, särskilt så här i sommartid när vi gärna vill besöka utomhuscaféer. Så denna lördag, den 25 juli, visste vi att ett kraftigt nederbördsområde skulle komma in över Stockholm senare under dagen och hålla i sig under stora delar av söndagen. Så vi tänkte att det gäller att passa på att springa och att fika medan solen är framme. Vilket den också var denna lördag förmiddag. En fantastiskt skön löptur med start i Hornstull, över Västerbron, ned mot Stadshuset längs Norr Mälarstrand och sedan följde vi Kungsholms strand bort till dagens mål Hornsbergs strand.

Denna uppfräschade stadsdel som är långt ifrån den mörka och ensliga industri som jag minns från slutet av 1990-talet när jag (Eleonore) bodde på Kungsholmen och ofta joggade runt Kungsholmen. Varje gång jag joggade förbi Hornsbergs strand, vanligtvis på kvällstid, ökade jag på stegen för att fort komma ifrån den mörka och ensliga platsen. Det var i princip ett grustag och industrier på den tiden och på kvällstid helt folktomma kvarter. I dag är det svårt att tänka sig att denna fantastiska strandmiljö med pontoner, bänkar och badstegar som kan användas av solande och badande människor tidigare varit ett industriområde. Här finns nu en mängd nybyggda bostadshus, kontor och med det en mängd lunchställen och fik som erbjuder en blandning av pizzaställen, asiatiskt, japanskt, hälsoinriktat, grillat, lokalt bageri och mer ordinära cafékedjor med standardutbud.

20150725_113311

Vi ville känna på sol- och badkänslan när vi nu besökte Hornsbergs strand med strålande sol på himlen och vi fastnade för det enkla men trevliga fiket Josefins glass & café. Här kan man välja mellan varmkorv, dricka, kaffe, mjukglass, kulglass, pinnglass, kanelbullar eller muffins. Och idag passade det perfekt med en kaffe och kanelbulle vid vattnet. Ett café som är 100% väderberoende och hur trevligt som helst när det är varmt och solen skiner.

20150725_113408

Strandgatan blev Hornsbergs strand

Hornsbergs strand är ett bostadsområde som ligger på nordvästra Kungsholmen, belägen i stadsdelen Stadshagen utmed Ulvsundasjön. Gatan Hornsbergs strand fick sitt namn 1888, innan dess hette den Strandgatan vid Ulvsundasjön. Namnet kommer från egendomen Stora Hornsberg vid Ulvsundasjön, vars ägare var riksrådet Gustaf Horn. Horn lät uppföra en ståtlig byggnad och en renässansträdgård. Upp till gården ledde en lång allé som sträckte sig i nord-sydlig riktning strax sydväst om dagens Lindhagensgatan.

DSCF2248

Från industri till moderna bostäder

Omkring 1750 började området industrialiseras. Den första industrin på platsen var en bomullsfabrik som efterträddes av ett sockerbruk, det kallades under 1800-talet Hornsbergs sockerbruk. I slutet av 1800-talet revs de flesta byggnader för att bereda plats för Stora Bryggeriet som invigdes 1892, brygghuset i rött tegel finns kvar än idag. Sedan dess har många industrier varit etablerade här, bland annat läkemedelsföretag, sand- och grusupplägg samt ett av de sista; Hornsbergs asfaltverk som flyttade till Västberga hösten 2008.

Hornsbergs villastad var ett område som skapades 1887 av Tomt AB Hornsberg, men blev aldrig någon större framgång. För området upprättades en ny stadsplan och den nya villastaden gavs romantiska kvartersnamn som Tillflykten, Lyckan, Kojan, Paradiset och Lustgården. Vägarna hade namn som Rosenstigen, Jagarstigen, Ulvstigen och Lärkstigen. På en idealiserad reklamillustration syns trädgårdsstaden från Ulvsundasjön. Mot stranden ligger en bred kajskodd promenad och området visas som en grönskande kulle med stadens gråa hyreskaserner i bakgrunden. Ändå var det inte många som nappade och bara några få hus byggdes. Idag finns bara några av kvartersnamnen kvar.

Strandliv, bostäder och kontor

Projektet Hornsbergs strand/Kojan är ett bostadsområde som planlades i början på 2000 och ingick i stadsutvecklingsprojekt Nordvästra Kungsholmen. Tidigare kvarteret Kojan omvandlades från industriområde till ett bostadsområde och en strandpark på en utfyllnad i Ulvsundasjön. Byggstarten fördröjdes i flera år på grund av problemet med bullerstörningar från Essingeleden som ligger öster om området. År 2007 började byggnadsarbeten och år 2012 var området vara helt färdigt.

För att ta sig till Hornsbergs strand kan man åka tunnelbana till Stadshagen eller ta buss (om man inte föredrar att cykla, jogga eller gå).