Snö och soppa

DSC00527 (1)

Vinterunderlag kräver dubbar

I ett vinterlikt Stockholm med en gråmulen himmel, nollgradig temperatur och med dubbskorna på genomförde vi dagens joggingtur. Vi startade i Hornstull, joggade vidare över Västerbron, förbi Fridhemsplan, ST Eriksplan, Norrtull och vidare längs Brunnsviken genom Bergianska trädgården och in i Bergshamraområdet för att nå dagens mål: Kafé Sjöstugan (http://www.kafesjostugan.se/).

Kultur, miljömedvetet och riktigt smarrigt

DSC00525

Kafé Sjöstugan ligger bildskönt vid Brunnsviken i Solna. Kortfattat kan det beskrivas som ett härligt kafé med stort och genomtänkt sortiment i en vacker miljö! Vi började med soppa och avslutade med några sötsaker. Alltigenom mycket gott och trevligt bemötande!

DSC00477

20150124_124026Intressant att veta om Kafé Sjöstugan: En februaridag 2004 brann gamla Sjöstugan ner. Kommunens försäkringar täckte inte kostnaderna för att bygga upp Sjöstugan igen så arbetet med att få tillbaka Kafé Sjöstugan fick ta sig andra former. I dag drivs verksamheten i ett antal byggbaracker som Skanska skänkt.

Betong, koloniträdgårdar och stjärnhus

Bergshamra är en stadsdel i Solna kommunStockholms län. Området speglar en blandning av olika tidsepoker. Det finns flerbostadshus, några äldre villor i södra Bergshamra och ett villaområde i Stocksundstorp. De nuvarande flerbostadshusen i Bergshamra har byggts i ett flertal etapper från 1950-talet till 1990-talet, vilket innebär att stadsdelen utgör en exempelkarta på bostadsarkitektur från andra halvan av 1900-talet.

Området Bergshamra räknar sin historia från Bergshamra gård, som omnämns i Gustav Vasas jordeböcker på 1530-talet men under reformationen drogs in till Kronan. Efter att ha donerats till en privatperson drogs gården än en gång in till staten under reduktionen på 1680-talet. Bergshamra kom att höra till Ulriksdals kungsgård, men uppläts till hovrådet Samuel Bark av änkedrottningen Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp år 1707 som arrendefideikommiss.

Staten övertog senare marken och hade planer på att anlägga en villastad för statstjänstemän i Bergshamra. Planerna övergavs dock. Bergshamra gård revs 1930 och byggnader för Statens centrala frökontrollanstalt och Institutet för husdjursförädling uppfördes. År 1947 köpte Solna mark av staten i syfte att bygga en ny stadsdel i Bergshamra. De första husen som uppfördes var de så kallade stjärnhus som byggdes 1953–55. Bergshamra centrum uppfördes 1961–62. År 1967, i samband med högertrafikomläggningen, öppnades Bergshamraleden. Södra Bergshamra köptes av Solna 1980 och kolonistugeområdet flyttades längre söderut. Under 1980- och 1990-talet byggdes Södra Bergshamra ut. Där har såväl kontor som bostadshus byggts. Bergshamras tunnelbanestation togs i bruk den 29 januari 1978.