Släpp fångarna loss…

DSCF2228Torsdag den 16 juli och vi fortsätter att upptäcka sommarcaféerna runt om i Stockholm. Den här dagen lyckades vi fånga solskenet på eftermiddagen mellan regnskurarna. En joggingrunda runt Långholmen (ca tre km) på Södermalm avslutades med ett besök hos Café Rastgården.

DSCF2223

En fängslande fika

Att jogga eller promenera runt Långholmen ger en naturupplevelse med vatten, bad, båtklubbar, kolonistugor och så inte minst det gamla fängelset Långholmen. Så här i sommartid finns flera fikamöjligheter på ön och vi valde Café Rastgården som ligger i anslutning till det forna fängelset Långholmen.

DSCF2225

De historiska vingslagen känns och syns i miljön där vi sitter och dricker kaffe och tar en eftermiddagsfika med kanelbulle och cheesecake. Vi kan se de nio rastgårdarna med sina galler och tårtbitsformade, avlånga utrymmen där fångarna rastats genom årens lopp. Numera används rastgårdarna exempelvis till boule.

DSCF2219

Bergsunds strand – en strand med arbetarhistoria

Till Långholmen kan man ta sig till exempel med buss och gå av på hållplatsen Bergsunds strand. Bergsund är ett informellt område på västra Södermalm i Stockholms innerstad vid bron över till Reimersholme. Det omfattar det område som fram till 1929 var platsen för Bergsunds Mekaniska Verkstad. Sedan verksamheten på fabriksområdet avvecklats bebyggdes det med bostäder. 1902 hade Bergsunds Mekaniska Verkstad 1075 anställda och invid fabriken fanns en mängd bostäder för tjänstemän och arbetare. Företaget fick på 1920-talet problem med lönsamheten och lade efter en konkurs och en rekonstruktion slutligen ner sin verksamhet 1929, då hela verkstadsområdet började rivas. 1928 levererade man den nya Liljeholmsbron. En av de sista leveranserna var isbrytaren Västervik i december 1929. Det stora tomtområdet såldes och man började bygga flerfamiljshus i Bergsundsområdet. Många gator i området påminner om den gamla verksamheten i området, såsom Bergsunds strand, Slipgatan, Lindvallsplan och huvudgatan i området Verkstadsgatan.

Sveriges första och sista avrättning

Långholmen är en ö i centrala Stockholm som också utgör en egen stadsdel, bildad 1906. Långholmen är 1380 meter lång och 405 meter bred och har en areal av 36 hektar.  Långholmen var i många år Stockholms fängelseö, här låg fram till 1975 Långholmens centralfängelse och på 1700-talet och tidigt 1800-tal kvinnofängelset Långholmens spinnhus. Långholmens centralfängelse var ett fängelse i Stockholm, beläget på ön Långholmen. På fängelset ägde Sveriges sista avrättning rum, med giljotin, för första och sista gången. Det var Alfred Ander, rånmördare, som 23 november 1910 blev halshuggen. Centralfängelset hade som mest 500 celler för huvudsakligen manliga fångar. Idag innehåller Långholmens gamla fängelse bland annat hotell, vandrarhem, värdshus, folkhögskola, förskola, bostäder och lokaler för hantverk. Långholmen har ungefär 125 bofasta individer.

Öns namn återfinns första gången i ett bevarat dokument från mitten av 1430-talet och det var förmodligen öns långsmala form som gav upphov till namnet.

Långholmens koloniträdgårdar har sin historiska början i ett odlingsland som anlades 1834 av kommendanten vid fängelset, och 1835 fick fler fängelseanställda möjlighet att odla i egna täppor. År 1983 bildades “Långholmens koloniträdgårdar” som idag (2009) förfogar över 66 lotter.

Under 1917 skapades två badplatser längs norra stranden, en för män och en för kvinnor. Dagens Långholmsbadet anlades på 1980-talet och längre österut finns Långholmens klippbad som ursprungligen var dam- och barnbad. Sedan fängelseverksamheten upphörde på 1970-talet har även den västra delen av ön blivit tillgänglig för allmänheten. Numera leder en hophängande strandpromenad runt hela ön. Längs Långholmens södra strand ligger flera båtklubbar och fritidsbåtarna har sina liggplatser längs Pålsundet och Långholmskanalen. På sommaren upplåts en del av båtarnas vinterplatser för husvagnscamping. Året runt dras många turister till ön, vilka bor på vandrarhemmet och lågprishotell som inrättats i de gamla fängelsebyggnaderna.

Kuriosa

På Långholmen havererade ett Jas 39 Gripen den 8 augusti 1993 vid en flyguppvisning under Vattenfestivalen. Orsaken var att flygplanet hamnade i ett läge där strömningen runt vingarna inte påverkades av roderutslagen, något man tidigare bara trott var teoretiskt möjligt. Piloten sköt ut sig och klarade sig oskadd. En person på marken fick brännskador. På haveriplatsen, strax nedanför Västerbron, står numera JAS-minnet, ett konstverk av konstnären Thomas Qvarsebo till minne av haveriet. Skulpturen är utförd i rostfritt stål och föreställer en papperssvala med spetsen i marken. Intill fanns ett träd som bar spår av branden och hettan som uppkom i samband med störtningen. Trädet togs ned 2011.