En skön paviljong i sommarskrud

DSCF2183

SMHI har varnat för att värmen nu ska försvinna ett tag så det gäller att passa på att besöka Stockholms utecaféer när vädret är som bäst. Som till exempel den här söndagen, den 5 juli. Med sol och i princip klart på himlen och med en fläktande och svalkande vind i ryggen begav vi oss ut på en joggingtur även idag. Turen började i Hornstull (som vanligt) och sedan tog vi oss över Västerbron, joggade förbi Fridhemsplan och St Eriksplan, svängde in på Odengatan och följde den hela vägen till Valhallavägen, svängde höger in på Valhallavägen, vid Stockholm Östra svängde vi av vänster  och genade bakom Sophiahemmet och följde Träskportsvägen fram till dagens mål; Harpaviljongen.  En tur på ca 7 km.

Harpaviljongen, naturskönt och personligt

DSCF2179

Harpaviljongen ligger naturskönt med en lummig trädgård fylld med växter och blommor och små fåglar som sitter beredda för ta en tugga på din bulle om du inte är vaksam. Precis som på många andra utecaféer är även hundar välkomna hit.

DSCF2176

Här serveras kladdkaka, efterrättspajer, småkakor, smörgåsar i olika storlekar och med olika pålägg men också varm mat. Vi provade Paltens Club Sandwish, en kanelbulle och två småkakor. Ägarna bakom caféet är noga med att tala om att det mesta som serveras är bakat av dem själva. Allt smakade bra och en extra poäng till mannen i kassan som värmde bullen på eget initiativ några sekunder i mikron. Det gjorde inte upplevelsen eller smaken sämre!

DSCF2171DSCF2175

Restaurang Harpaviljongen byggdes till Olympiska spelen i Stockholm 1912 och då för deltagarna som tillagade sin mat där. Därefter har det varit café och med nuvarande ägare sedan 5 år tillbaka.

DSCF2177

Caféet har inriktat sig på trädgårdsservering men det finns också en inomhusdel om man föredrar det. Trädgården blommar från tidiga våren med mycket vårlökar och sedan med olika sommarblommor genom hela sommaren. Ägarna planterar också mycket blommor under hela säsongen för att gästerna skall kunna njuta av blomsterprakt under hela sommarsäsongen.

Storängsbotten

För att komma till Harpaviljongen kan man åka buss och stiga av vid Tennisstadion eller vid Storängsvägen.

Båda dessa hållplatser ligger i anslutning till de södra delarna av Storängsbotten. Storängsbotten var på 1600-talet fortfarande en vik av Östersjön. På Erland Ströms karta från 1696 finns ”Storängs Lad Wiken” som en sydlig fortsättning av ”Husare Wiken” inritad. Genom landhöjningen har Storängsbotten liksom Lillsjön och Uggleviken blivit torrlagda. Norra delen av området ligger vid södra sidan av Husarviken och rymmer Värtagasverkets gasklockor, och en del äldre industribyggnader, där finns några större grossister bl.a. Martin Olsson, Electrolux och Svanströms, samt ett litet djursjukhus. Södra delen av området är beläget öster om Östermalms IP och väster om Kungliga Tennishallen. S:t Eriks-Mässan bedrevs där från starten 1943 till och med 1970, sedan flyttade mässan till Älvsjö (dagens Stockholmsmässan). Numera används denna öppna plats för evenemang som cirkus och utomhuskonserter. Planområdet för Storängsbotten ligger numera inom Norra Djurgårdsstadens stadsutvecklingsområde och utgör en del av Kungliga Nationalstadsparken.