Med vågsvalp och utsikt över Saltsjön

DSCF2170

Nu gäller det att passa på medan solen skiner och värmen är här. Maskrosjoggarna har den här dagen hittat till en av Stockholms absoluta fikapärlor. Är du ute på Djurgården och solen skiner ska du inte missa Café Blockhusporten.

DSCF2166

Den här lördagen, den 4 juli, hade vi närmare 30-grader varmt och en blå himmel ovanför hjässorna när vi joggade från Hornstull, längs Hornsgatan mot Slussen, över Skeppsbron, Kungsträdgården, Strandvägen, följde Djurgårdsbrunnsviken och lite längre fram Djurgårdskanalen ända bort till Blockhusudden. En tur på knappt 9 km. Med många turister längs vägarna och båtar på väg eller bara vilande kryssade vi oss fram till en mer folktom del av Djurgården.

Ro för själen och mätt i magen

En rofylld plats på Djurgården i Stockholm. Beläget vid havet där stora kryssningsfartyg och alla slags fritidsbåtar passerar.

Vid Café Blockhusudden kan man fika såväl ostsmörgås som strömming på knäckebröd eller prinsessbakelser eller för all del något mer matigt. Vi provade leverpastejsmörgås och inlagd strömming på knäckebröd. Kaffet serveras i kanna som man tar med till sitt bord. Mycket gulligt och trevligt café med en fantastisk utsikt över Saltsjön med båtar som passerar och Nacka Strand på andra sidan.  Och mitt i Stockholms inlopp syns Gustaf Daléns första fyr med den så kallade solventilen från år 1912. Fyren är numera elektrifierad.

DSCF2161

DSCF2165

Caféet har trevlig service men som cafégäst får man en känsla av nybörjare vid serveringen och i kassan, det går lite långsamt och är något oorganiserat men, som sagt, trevligt bemötande. ​

Caféet är baserat på att man kan sitta utomhus i den lummiga trädgården så vid dåligt väder är det stängt.

Blockhusudden

För att ta sig till Café Blockhusporten kan man åka buss 69 till hållplats Blockhusudden.

DSCF2168

Blockhusudden är den östligaste udden av Djurgården i Stockholm. Under Gustav Vasas tid låg här ett blockhus till försvar av Stockholms inlopp. På “Utdrag af Charta år 1791” över Kungliga Djurgården kallas platsen Blåkhusudden. Vid uddens sydsida fanns tullstationen Stora sjötullen från 1600-talet till 1881. Längre upp på udden, på Plommonbacken är det ett myller av välvårdade äldre trähus och högst upp på Blockhusudden byggde Ernest Thiel 1905 en vit villa, konstmuseet Thielska galleriet, efter ritningar av arkitekten Ferdinand Boberg.

Den östra delen av Blockhusudden kallas Plommonbacken med sommarnöjen från 1700-talets slut och 1800-talets början.  Bland de boende på Blockhusudden märks bland andra högermannen Otto Järte under 1900-talets första del.