Vem är Lasse i Parken?

DSCF2157

Solen sken även idag, ännu färre moln på himlen jämfört med i går och temperaturen har tagit sig över 20-gradersstrecket. En härlig dag för en fikaspaning med den obligatoriska joggingrundan före.

Dagens runda blev runt Södermalm med start vid Hornstull, ned längs Årstaviken, förbi Årstalundens båtklubb, Skanstull, under Skanstullsbron, Norra Hammarbyhamnen ända bort till Danviksbron, svängde vänster förbi Viking-terminalen, följde Stadsgårdsleden mot Slussen, in på Söder Mälarstrand och efter knappt 10 km var vi framme vid dagens fikaställe Lasse i Parken. Ett riktigt klassiskt utomhusfik (och matställe) med, på sommaren, levande musik på kvällstid.

En krog med anor och taggar

DSCF2153DSCF2154

Den här lilla oasen ligger mellan olika trafikleder men det märker man inte av när man sitter i den lummiga trädgården innanför rödmålade plank. Det k-märkta huset har anor från tidigt 1700-tal och i trädgården finns utrymme för både människor och hundar.

​På menyn finns allt från husmanskost, grillat, sallader, soppa, smörgåsar och hembakt. Återigen hamnar vi i angenäma problem när vi ska välja vad vi ska äta, allt ser mycket inbjudande ut. Men eftersom vi slagit in på någon typ av leverpastejsmörgåsvecka så valde vi det idag också. Och den här leverpastejsmörgåsen hade något extra. Den påminde om ett smörrebröd med en rejäl skiva leverpastej toppad med rostad lök, picklad rödlök och lite gräslök vilket gav en extra touch till helheten. Kaffet var starkt och gott! Har du inte vandrat runt Södermalm och avslutat med Lasse i Parken så gör det. Gärna en varm och fin sommardag som idag.

20150628_113554

Lasse i Parken drivs sedan 2005 som ett familjeföretag. Namnet kommer från den tidigare ägaren Lasse Helgö, han håller numera till på Henriksvik på Långholmen.
I det gamla torpet som caféet är inrymt i drevs krog på undervåningen redan 1740. Det har också varit traditionellt ölkafé till någon gång in på 50-talet. Då kallades det i mannamun för ”Taggen”, vilket kom sig av att ölgubbarna, då de hade speciella ärenden, ibland stack sig på de många rosenbuskarna som växte kring huset.

Högalidsgatan

För att ta sig till Lasse i Parken kan man åka buss till hållplats Högalidsgatan.

20150628_115942

Högalidsgatan är en 1 000 meter lång gata på Södermalm i Stockholm. Högalidsgatan fick sitt namn i samband med namnrevisionen 1885 inför nyregleringen av stadsplanen på västra Södermalm. Man påpekade vid namngivningen att gatunamnet är valt ”med hänsyn till belägenheten eller naturförhållandena”. ”Lid” betyder backe eller bergssluttning. Gatans riktning bryts vid några punkter, dels vid Varvsgatan, dels vid Långholmsgatan och Tobaksspinnargatan.

Invid Högalidsgatan ligger malmgården Kristinehov och Borgarhemmet samt Högalidskyrkan, byggd 1917–1923. Högalidsgatan omsluts i sin östra del av 5–7 meter höga naturstensmurar på båda sidor. De höga murarna skapar ett speciellt och för denna del av Stockholm karaktäristiskt gaturum.