Ingen skugga faller på Stora Skuggan

DSCF2129Spaningen efter sol och sommarfik i Stockholmsmiljö fortsätter.  Även den här joggingturen skedde i solsken med endast några få moln på himlen. Och det finns många oaser att upptäcka i Stockholmsområdet, ett av dem är Stora Skuggan.

DSCF2124

Med solen i ryggen, 16 grader varmt och en luftfuktighet på 63% joggade vi denna lördag, den 27 juni, från Hornstull, längs Hornsgatan mot Slussen, förbi Skeppsbron, Kungsträdgården, Stureplan, Sturegatan, vidare på Lidingövägen, svängde vänster vid Östermalms IP in på Södra Fiskartorpsvägen, Norra Fiskartorpsvägen, Stora Skuggans väg och målet Skafferiet i Ekoparken.  Sammanlagt ca 8 km.

4H-gård, hundar, och fåglar

DSCF2126

När den svenska sommaren visar sig från sin bästa sida, som idag, är den här typen av fik helt fantastiska. Den gamla Dragonladan som inrymmer Skafferiet låg tidigare på Dragongården (nuvarande Kinesiska ambassadens område) och flyttades 1987 till Stora Skuggan. Skafferiet har fika för såväl människor som djur, här välkomnas till exempel hundar och det finns hundkex att köpa till de fyrfota vännerna. Intill Skafferiet finns också en populär 4H-gård som bland annat har svenska lantrasdjur såsom fjällnärako, jämtget, ryafår, åsbohöns och nordsvensk häst, men också kaniner, ponnyhästar och katter.
Stora Skuggan och Skafferiet ligger på norra Djurgården i nationalstadsparken och miljön är fri från vägljud. På sommaren kan man sitta vid bord under ekarna eller på terassen runt huset med vackra träd och blomster runt.

Mumsigt utbud

20150627_121848

Café Skafferiet har ett gediget utbud av såväl varma maträtter som smörgåsar, pajer, sallader och lika många sorters fikabröd. Vi hade svårt att välja mellan de olika, mycket inbjudande, alternativen. Men eftersom vi är barnsligt förtjusta i leverpastejsmörgås så blev det dagens alternativ. En god smörgås på rågbröd och välkomponerad med leverpastej, sallad och gurka. Kaffet var något blaskigt. I övrigt, full pott, kan starkt rekommenderas!

20150627_115158

Avslappnade och värmda av sol och trevlig fika traskade vi till Universitetets tunnelbanestation för att åka hem. Området var helt dött denna lördag och vi såg inga fik i närheten som vi hade kunnat ha som alternativ till Skafferiet. Det skulle varit Pressbyrån vid tunnelbanestationen då (dock ej aktuellt en solig dag som denna).

20150627_123256

Universitetsområdet är inramat av en skulpturpark som heter Terrakotta (konstnärsparet Lindblom) och som anspelar till den italienska benämningen på det brända, ej glaserade rödbruna lergods som använts sedan antiken.  Skulpturparken består av tre delkompositioner varav den första består av ett piazza-liknande utrymme med tolv vridna kolonner i rött och gult tegel som står i en cirkel vid tunnelbanans uppgång.  I dess mitt står en rundformad sockel i rött tegel toppat med ett bronsklot. Verket fungerar utmärkt som mötesplats men även som sittplats för trötta studenter och andra vilosugna bakdelar.

Universitetet

Stockholms universitet är ett statligt universitet i Stockholm. Universitetet har ett naturvetenskapligt och ett humanistiskt-samhällsvetenskapligt område. Inom dessa områden ligger samhällsvetenskaplig, juridisk, humanistisk och naturvetenskaplig fakultet. Universitetet grundades som Stockholms högskola (StHS) 1878. Nuvarande namn och universitetsstatus erhölls den 3 september 1960, då högskolan förstatligades.  En tradition av högre utbildning fanns i Stockholm långt innan Stockholms högskola bildades. Som det främsta exemplet härpå träder Collegium regium, även kallat Academia stockholmensis, fram. Collegium regium var en sorts högskola och grundades av Johan III år 1576. Denna utbildningsanstalt förföll dock när dess professorer flyttades till Uppsala år 1593 och det där återupprättade universitetet.

Stockholms högskola inledde sin verksamhet hösten 1878 med stöd av bidrag från allmänheten och Stockholms stad. Till en början höll man till i förhyrda lokaler och föreläsningar hölls uteslutande i naturvetenskapliga ämnen. De första egna professorerna anställdes under 1880-talet, bland dem Sveriges första kvinnliga professor Sofia Kovalevskaja som var professor i högre matematisk analys. Den förste samhällsvetenskaplige professorn var Viktor Rydberg, professor i kulturhistoria från 1884. Professor Svante Arrhenius erhöll som förste svensk ett Nobelpris, i kemi 1903.

Stockholms Universitets logotype tecknades ursprungligen av hovgrafikern Karl-Erik Forsberg (1914–1995) i samband med att Stockholms högskola blev ett statligt universitet 1960. Märket består av en fackla omlindad av en olivkvist i kombination med tre kronor och en sigill-omskrift. De tre kronorna, en symbol för riket Sverige, har Karl-Erik Forsberg adderat. I universitetets märke illustrerar kronorna det statliga huvudmannaskapet.

Universitetet är en tunnelbanestation i stadsdelen Norra Djurgården i Stockholms kommun. Stationen trafikeras av linje 14 mot Mörby centrum, och används av cirka 10 000 personer under en vanlig vardag. Stationen togs i bruk 12 januari 1975.

DSCF2135