KRAV-certifierat och kultur hos Koloni

20150621_134946 (1)

I ett midsommarstängt Stockholm får man leta för att hitta guldklimparna till fik som är öppna och den som söker finner.
Vi gav oss ut på en maskrosjogg även idag, söndag den 21 juni, och efter vårt förra, mindre lyckade försök att ta oss till Koloni i Saltsjö-Duvnäs, så lyckades vi idag.
Trogna läsare kommer ihåg hur vi den 23 maj fick ändra våra planer mitt under pågående joggingtur på väg till Koloni. Den gången började regnet ösa ned och vi valde att spana på fik i Sickla i stället.

Dagens väderlek var perfekt för ett besök vid matkafé Koloni i Saltsjö Duvnäs. Vi hade växlande molnighet på himlen när vi joggade längs Hornsgatan, förbi Slussen, över Danviksbron, vidare längs Värmdövägen, in genom ett underbart villaområde längs Ängsvägen, Parkvägen, Salsjöbadsvägen och slutligen följde vi Strandpromenaden tills vi nådde dagens mål: Koloni. En sträcka på ca 12 km. På vår väg mot Slatsjö-Duvnäs stegade vi oss fram i, för oss, helt nya områden och vi fick ta intryck av såväl magnifika villor som köpcentrum och hyreshus längs vår väg.

DSCF2113

Kravtänk och konst

Väl framme med solen skinande från en ganska klar himmel kunde sitta ute i den trädgårdsmiljö som omger Koloni. Sammanfattningsvis gav Koloni trevlig service, härlig sommarmiljö och en meny som visar på ett modernt och genomtänkt innehåll med varmrätter, sallader, smörgåsar och kaffebröd. Hela upplägget är också baserat på ekologiskt innehåll och att matkaféet är KRAV-certifierat. Vi valde salladsalternativet med varmrökt lax med picklad gurka & fänkål, rostade hasselnötter och rött ris respektive polkabetor, äpple, smulad getost, svensk kyckling, pumpakärnor och vinägrett. Mycket goda smaker i bägge salladerna!

2015-06-21_15.01.38

Koloni finns inte bara i Saltsjö-Duvnäs utan också inne i centrala Stockholm. Gemensamt för Kolonis serveringar är att de ligger i anslutning till platser med en spännande kulturell verksamhet, utställningar, evenemang eller liknande. I Saltsjö-Duvnäs har Koloni funnits sedan 2001 och matkaféet ligger intill Olle Nymans Ateljéer & Konstnärshem.

Saltsjö-Duvnäs

Saltsjö-Duvnäs är ett villaområde på Sicklaön i den mellersta delen av Nacka kommun i Stockholms län, vid Skurusundet. Duvnäs har rötter från medeltiden och bevarar flera värdefulla gårdsbyggnader och enstaka äldre hus från 1700- och -1800-talen. Saltsjöbanans station i Duvnäs öppnade 1893, vilket öppnade upp för villabebyggelsen som sedan dess präglar området. Bland villorna finns många välbevarade exempel på påkostade byggnader från 1910- och 1920-talen.

I slutet av 1750-talet anlände industrimannen Robert Finlay till Duvnäs och lät uppföra Duvnäs nedre gård som fortfarande är bevarat. Gården är idag bostäder, men uppfördes som industrihus åt Finlay som tillverkade nålar och hade en smedja för tillverkning av lås. Affärerna slutade i konkurs och Finlay lämnade Duvnäs 1771. Under 1800-talet växlade ägarna, bland annat köpmännen Jacob Dubbe (1823-44) och Jacob Adolf Hägg (1844-63). Familjen Hägg sålde 1863 till Robert Küsel .  På den övre gården föddes konstnären Olle Nyman, som var barnbarn till Robert Küsel. Olle Nyman kom att stanna kvar i Saltsjö-Duvnäs och hans ateljé liksom gårdsbyggnaderna ägs idag av en stiftelse och idag bedrivs utställningsverksamhet på gården.

Saltsjö Duvnäs var ett av flera villasamhällen som växte fram längs den nya Saltsjöbanan.  Området har många välbevarade villor från den första utbyggnadsperioden, 1908-25. Byggnaderna speglar tidens arkitektoniska trender, speciellt nationalromantik och jugend är rikligt representerat. De nationalromantiska villorna kännetecknas av stora tunga volymer med stora, ofta brutna, takfall spröjsade fönster med små rutor. I många fall klädda med träpanel, målat i gult och rött eller mörkbrunt laserade.

I området finns en järnvägsstation på Saltsjöbanan som invigdes den 8 juli 1893. Från början var namnet Dufnäs, men 1895 ändrade man till det nuvarande efter påtryckningar från Kungliga järnvägsstyrelsen. Stationshuset finns kvar, i stort sett i originalskick. Här fanns från början expeditionslokaler samt sju rum och tre kök för järnvägens personal. I dag finns Stazione, en italiensk restaurang, i huset.