En midsommardagsjogg med inslag av amfibiebuss

DSCF2099

Midsommardagen den 20 juni och vi hade bestämt oss för att ge oss ut på en maskrosjogg i Stockholms innerstad. Vädret kan beskrivas som typisk svensk sommar. 13 grader och regn i omgångar under i stort sett hela dagen. Nåja, vi begav oss ut för en skön joggingtur och med låga förväntningar på att hitta öppna fik. Det var ju trots allt midsommardagen. Och mycket riktigt, det mesta var stängt inne i centrala Stockholm men turister fanns det gott om och vi fick en mycket spännande och spontan upplevelse med Stockholms (och Nordens) enda amfibiebuss.

Djurkyrkogård och Starbucks

För att kort beskriva dagens tur så började vi vid Hornstull, sprang längs Hornsgatan mot Slussen, via Skeppsbron, Kungsträdgården och sedan följde vi Strandvägen till Djurgårdsbron.

DSCF2073

DSCF2084
När vi kom dit stod amfibiebussen och tog ombord passagerare. Nyfikna som vi är hoppade vi på bussen och fick en spännande guidad tur med den specialbyggda bussen som klarar både vatten och land. En mycket udda och rolig upplevelse som vi kan rekommendera! Efter 75 minuters busstur var vi tillbaka på Djurgårdsbron och fortsatte springa längs Djurgårdskanalen, runt Hundudden, förbi Djurkyrkogården, Kaknästornet, Diplomatstaden, Strandvägen och avslutade vår tur på Stureplan.  Det blev sammanlagt ca 14 km.

DSCF2095DSCF2097

Har du inte besökt Djurkyrkogården på Djurgården så gör det. En fantastisk plats där allt från fåglar till hundar, katter och hästar ligger begravna. Djurkyrkogården har en 100-årig historia och ligger väl dolt i ett lummigt skogsparti men ändå tillgängligt för besökare.

Vid Stureplan kunde vi snabbt konstatera att det mesta var stängt, både runt Stureplan och inne i Sturegallerian. Vi testade därför det relativt nyöppnade Starbucks på Kungsgatan 2. Ett ok ställe med en fyllig standardmeny á la Starbucks koncept med såväl olika kaffealternativ som smörgåsar och fikabröd. Kaffet var dock något blaskigt och smörgåsarna bleka i smaken.

20150620_13510320150620_134908

Från ruckel och plank till anrik saluhall

Östermalmstorg är Stockholms stadsdel Östermalms centrum, hit leder Sibyllegatan, Nybrogatan från Nybroplan, Humlegårdsgatan från Stureplan och Storgatan från Narvavägen/Djurgårdsbron. Mest kända byggnad vid torget är Östermalms saluhall från 1888. Under torget ligger tunnelbanestationen med samma namn. Torget finns med på de tidiga regleringskartorna från mitten av 1600-talet och anlades som ett typiskt axialtorg. Fram till 1880-talet hette det Ladugårdslandz Torget och därefter Östermalmstorg, 1932 blev namnet officiellt.

Från 1797 finns beskrivningar av torget som stort och öde och ännu i mitten av 1800-talet fanns här, liksom på hela dåvarande Östermalm mest ruckel och plank. Runt torget låg många livsmedelsbutiker. År 1888 invigdes Östermalms saluhall och torget fick dagens utseende. Länge var Östermalmstorg genomkorsad av Storgatan och under 1900-talet hårt trafikerat av både biltrafik och busstrafik, numera är torget trafikfritt med daglig torghandel.

Östermalmstorg är en station inom Stockholms tunnelbana som trafikeras av röda linjen. Stationen invigdes den 16 maj 1965, cirka ett år sedan första etappen av Röda linjen öppnats för trafik. Flera olika konstnärer har bidragit till utsmyckningen av stationen. Särskilt märks dock Kvinnosaken, freds- och miljörörelsen, Siri Derkerts reliefer som blästrades på spårväggarna av betong.