Klänningsateljé, köttbutik och konditori

20150614_112621 (1)

Denna gråa och regniga söndagsförmiddag med 13 grader i luften och en luftfuktighet på 93%  blev veckans maskrosjogg en kortare tur till ett trevligt café som inte är väderberoende.

Vi joggade från Hornstull, längs Årstavikens strandpromenad mot Skanstull. Söndagsförmiddagar brukar innebära fullt med folk längs Årstaviken, i Tantolunden och inte minst vid Eriksdals utegym. Idag var det nästan folktomt. Efter en joggingtur på ca fem km nådde vi dagens mål; Skanstull och Gunnarssons konditori.

Från ödslig bangård till en levande plats med 80-talsarkitektur

Varje gång jag (Eleonore) kommer till denna del av Södermalm tänker jag på hur Södra stationsområdet har förändrats sedan början av 1980-talet och framåt. Området har genomgått en riktig ansiktslyftning med alla nya bostadshus, kontor och uppfräschningen av området generellt sett. Södra station var innan dess, i princip, en enda stor bangård. En ganska ödslig plats både på dag- och kvällstid. Själv minns jag hur jag i mitten av 1980-talet några gånger i veckan efter skolan åkte pendeltåg från Solna station (där jag bodde hos min mamma) till Stockholm södra, gick över den ensliga bangården upp till Tideliusgatan (där min pappa bodde).  Sedan skjutsade jag min pappa, som efter en cancersjukdom satt i rullstol, längs Ringvägen ned till det då ganska nya centrumet Ringen (öppnade 1982) för att handla. Nästan varje gång vid dessa tillfällen ropade han flera gånger ”Kör inte så fort” eller ”Måste du gå så fort”.  Jag hade uppenbarligen högt tempo i stegen redan då och så har det fortsatt!

En 60-årig klassiker mitt i Söders myller

Gunnarssons är ett klassiskt konditori som funnits i  drygt 60 år (etablerades 1931) och som hela tiden varit placerat på Södermalm. Gunnarssons beskriver sig som en naturlig mötesplats för finsmakare och livsnjutare från hela staden. Här finns allt från matbröd, kaffebröd, tårtor och chokladpraliner till smörgåsar och, på sommaren, egentillverkad glass.

20150614_112653

Konditoriets lokal består av två våningar och det kan vara intressanta att veta att konditorimästaren Sven Gunnarson som köpte konditoriet 1946 under en period hade klänningsateljén en trappa upp och sedan köttaffären bredvid. Konditoriet drivs fortfarande av familjen Gunnarsson.

Det här fiket har allt man kan önska av ett traditionellt café; vanliga hederliga bakverk som princess, napoleon, kanelbullar och wienerbröd, småkakor och chokladbitar. Vill man inte ha sötsaker finns det olika sorters smörgåsar, sallader eller pajer. Och sist men inte minst kaffe i ordentliga kaffekoppar med öra som man också kan fylla på med påtår. Det uppskattar vi maskrosjoggare!

20150614_113224

En tullstation som knyter ihop förort och innerstad

Skanstull är ett område på södra Södermalm i Stockholm som förbinder de södra förorterna och den södergående trafiken med innerstaden via tre broar. Namnet Skanstull härrör från Södra skans, en befästningsanläggning som uppfördes 1643-45. Skanstull var ursprungligen en av de tullstationer som fanns vid infarterna till Stockholm fram till mitten av 1850-talet. Ordet skans kommer från de försvarsanläggningar/murar som fanns uppe på berget vid Söderstadion och fortfarande finns den senaste byggda muren (1859) kvar uppe vid Gullmarsplan, nu inbyggd i ett av de nya husen vid Söderstadion. Tullstationen drogs in 1857 och idag finns inget kvar av de gamla tullhusen. Enligt de beskrivningar som finns var det en rätt trist plats med leriga vägar, dåliga träkojor och olika handelsbodar där man gjorde sina inköp. I närheten fanns Galgbacken och kolerakyrkogården.

Idag finns det en tunnelbanestation och en busshållplats med namnet Skanstull. Tunnelbanestationen ligger vid korsningen Götgatan/Ringvägen, och trafikeras av den gröna linjen. Denna station och Medborgarplatsen är de äldsta underjordiska stationerna i tunnelbanenätet. Båda stationer öppnades 1 oktober 1933, denna under namnet “Ringvägen”.

Stationen trafikerades ursprungligen av spårvagnar som gick underjordiskt från Slussen. Tunneln kallas Södertunneln, men banan kallades redan då Tunnelbanan.  År 1950 byggdes stationen om och förlängdes för de nya tunnelbanetågen samt öppnades på nytt 1 oktober 1950, då med sitt nuvarande namn.