Pärleporten? Nej, men Blå porten!

20150607_115250

Efter gårdagens korta joggingtur på M/S Birkas joggingdäck hade vi idag lust att ge oss ut på ett längre joggingpass. Sagt och gjort, det blev en tur från Södermalm, förbi Slussen, Skeppsbron, Kungsträdgården, Strandvägen, över Djurgårdsbron, in till vänster genom Blå porten (även kallad Djurgårdsporten eller Lusthusporten) och där följde vi Djurgårdskanalen, rundade Djurgården och avslutade vid café Blå Porten. En tur på ca 13 km i 13 plusgrader och en blandning av sol och moln på himlen. Miljön präglades av turister, svensk försommarnatur med mycket grönska och blommor i diverse kulörer och så Djurgårdens fantastiska blandning av nöjen, museer, caféer, båtliv, hästar, privata bostäder och ambassader.

20150607_115057

Med anor från Carl Michael Bellmans tid

Ett av våra favoritfik på Djurgården är Blå Porten så självklart vill vi ta med den fikaspaningen under Maskrosjoggarnas paroll. Om ni inte har besökt café Blå Porten så gör det! Där finns ett fantastiskt utbud av fikabröd, smörgåsar och några väl utvalda varmrätter, till exempel husmanskost som köttbullar med sås, lingon och potatis. Man kan sitta inomhus eller i den lummiga innergården. Det är bra att känna till att Blå Porten är ett populärt café och matställe och det brukar vara ganska fullsatt under den varma delen av året.

20150607_113348

Liljevalchs/Gröna Lund

Hållplatsen för dagens spaning går under namnet Liljevalchs/ Gröna Lund och där stannar SL-bussar och spårvagnar på linjen 7N (Djurgårdslinjen).  Invid hållplatsen finns Liljevalchs konsthall, nöjesfältet Gröna Lund och Abba The Museum.

Djurgårdslinjen är den trafik med bland annat äldre spårvagnar som körs på en del av Spårväg City i Stockholms innerstad. Det var tidigare (från starten 1991) en ren museispårväg som kördes under linjenummer 7. Sedan reguljär trafik startade den 23 augusti 2010 på linjen Waldemarsudde – Sergels torg används linjenummer 7N för trafiken med museispårvagnar. Linjen går från Norrmalmstorg i Stockholms city via Strandvägen till Skansen (vissa turer till Waldemarsudde) på Djurgården och körs av medlemmar i Svenska Spårvägssällskapet.