Sickla – all inclusive

20150523_120019

Lördag den 23 maj: Vi gav oss av i strålande solsken denna lördag förmiddag med siktet inställt på ett fik som vi fått tips från en av våra trogna läsare. Vi hade satt målet på matcaféet Koloni i Saltsjö Duvnäs. Men SMHI:s väderprognos lurade oss och när vi närmade oss Hammarby Sjöstad och gränsen mot Nacka hade vädret ändrat karaktär. Blåsten tilltog, det mörknade på himlen och regn-dropparna ökade snabbt i omfattning.  Vi var då i höjd med Sickla och efter en snabb utvärdering av väderlek och att café Koloni ska upplevas i solsken så ändrade vi planerna och bestämde oss för att dagens Maskrosjogg fick bli till Sickla. Så kan det gå när vi är ute på äventyr. Koloni får vi ta en annan dag.

Sammanfattningsvis blev sträckan ca sju kilometer och turen gick från Hornstull, längs Hornsgatan, förbi Zinkensdamm, Mariatorget, Slussen, Fotografiska museet och vidare över Danvikstullsbron och sedan kom regnet och då var vi framme vid Sickla köpcenter.

Något besvikna, med tanke på att vi sett fram emot ett somrigt utomhuscafé, gick vi runt i Sickla köpcentrum och spanade efter något fik i gallerian som stack ut på något sätt. Vi noterade att här finns alla stora butikskedjor representerade och så även cafékedjorna. Ett helt vanligt komplett köpcentrum där man kan hitta allt man kan behöva handla men kanske inte särskilt originellt eller unikt. Sickla profilerar sig inte enbart som ett köpcenter utan som ett område med kontor, kultur & nöje, bostäder och olika möjligheter till restauranger och caféer. Alltså ett område som har allt!

20150523_115755

Värt att notera är att man i Sickla kan få en guidad tur genom Sveriges industrihistoria. Sickla är, förutom ett köpkvarter, också en industrihistoriskt viktig plats. Här (och på andra ställen i Sverige) växte det moderna och industriella samhället fram från slutet av 1800-talet till 1900-talets andra hälft. Den guidade turen går genom Sickla och avslutas djupt nere i Atlas Copcos gruva. Det kan vara värt ett besök.

Från industrier till helgavkoppling, kultur och köpcentrum

Sickla är ett område på den västra delen av Sicklaön i Nackas och Stockholms kommuner. Namnet Sickla betyder ungefär ”sidlänt ställe, där vatten framkommer, småträsk”. Det var godset Stora Sickla som gav området sitt nuvarande namn.  Området runt Sickla var sparsamt bebyggt fram till 1700-talet då ett flertal industrier etablerades på marken, bland annat en krutfabrik och beckbränneri vid Svindersviken och Sveriges första kattunstryckeri (1729) vid Sicklasjön. På 1800-talet blev det populärt att ha ett sommarnöje, och välbärgade stockholmare flyttade då in i flera gårdar och hus i området. Antalet industrier växte snabbt i slutet av 1800-talet, med exempelvis Atlas Diesel (idag Atlas Copco), Saltsjöqvarn med flera och sommargästerna sökte sig då längre ut. Tillkomsten av Saltsjöbanan gjorde att utvecklingen i området gick än snabbare.

Under efterkrigstiden uppfördes ett antal bostadsområden kring industrierna, Finntorp, Sickla Strand och Tallbacken uppfördes på 1940-talet och på 1950- och 1960-talet tillkom bostadsområden på höjderna omkring (Ekudden, Alphyddan). Längs Hammarby sjö fanns Sickla park som var en samlingsplats inte minst för många som bodde på Södermalm. På helgerna sökte man sig hit för avkoppling; bland annat så var Sickla park nykterhetsrörelsens stora samlingsplats. Området ansågs överträffa Djurgården i skönhet. De flesta industrierna har idag upphört, och många av de gamla fabriksbyggnaderna har återanvänts. På Atlas Copcos före detta industriområde ligger idag Sickla Köpkvarter.

Saltsjöbanan har haft en hållplats i området sedan 1 april 1894. Hållplatsens ursprungliga namn var dock Sickla djurgård, men namnet blev Sickla den 15 maj 1898.