På turné i Masrike

Grundidén med Maskrosjoggarna är att vi joggar runt till olika delar av Stockholm inom SL-kortsavstånd, så att vi kan ta oss hem efter joggingturen med kommunala färdmedel. I konceptet ingår också att vi i  den stadsdel vi besöker också utvärderar möjligheten till en fika eller lunch.

20150515_163823

Den här gången, Kristi himmelsfärdshelg (14-15 maj 2015), har vi varit på resande fot och därför blir dagens reportage i formen av Maskrosjoggarna på turné. För andra gången hittills sedan projektet startades i januari är vi utanför SL-kortets räckvidd. Den här gången har vi varit i dalarna och besökt Rättvik.  Varför hamnade vi just i Rättvik denna helg? Jo, jag (Eleonore) har stora delar av släkten i närheten av Rättvik så vi passade på att hälsa på 98-åriga mormor Tilda, 93-åriga farmor Ines, kolla om det hänt något nytt på bygden, titta till fritidshuset och spana på hur det går med de lokala initiativen som av och till dyker upp med ambitioner och välvilja för landsbygdens utveckling. Och sist men inte minst fick också löparskorna följa med!

Elljusspår att lita på

Att jogga längs Rättviks gator går ganska fort med tanke på ortens storlek så vi fortsatte från Rättviks centrum längs Järnvägsgatan, in till vänster vid rondellen och fortsatte på Backavägen tills vi kom fram till elljusområdet som ligger vid Jarlstugans friluftsgård. Där fortsatte vi och joggade längs ett prydligt och väl skyltat elljusspår. En trevlig skogstur som omväxling för oss asfaltblommor.

20150515_101652

Med känsla för chokladpraliner och nostalgi

Efter skogsturen joggade vi in i Rättvik och på Storgatan hittade det personliga och charmiga fiket Södergårdens Café och Chokladhus. Södergårdens Café erbjuder glass, fikabröd, sallader, smörgåsar och pizza. De har också valt att profilera sig med hemmagjorda chokladpraliner och nostalgi. Skyltar, inredning och viss del av utbudet speglar en50-talsnostalgi och här kan du till exempel hitta 50-talsgodis som Nickel, Dixi gräddkola och Salta katten.

20150515_163128

Vi valde räksallad från menyn och den var riktigt bra gjord, bra fördelning med sallad, ägg och rikligt med räkor. Tillbehör som knäckebröd och en mycket smakrik dressing. Liten lokal med udda möbler och på sommaren kan man sitta ute på gården bakom huset. Väl värt ett besök om du har vägarna förbi Rättvik.

20150515_155741

Rättvik

Rättvik är kyrkby i Rättviks socken och ingick efter kommunreformen 1862 i Rättviks landskommun. I denna inrättades för orten 25 november 1910 Rättviks municipalsamhälle som upplöstes med utgången av 1965. Orten ingår sedan 1971 i Rättviks kommun och är centralort.

Sedan slutet av 1800-talet är Rättvik en populär turistort och kulturlivet lockar fortfarande många turister från hela världen.

Rättvik är känt internationellt för sin folkmusik och hade till och med 2012 en gymnasial folkmusikutbildning som då lades ner.

Maria Bloms prisbelönta film Masjävlar utspelar sig i Rättvik och trakterna runtomkring.