Bland betong och Schlaraffenland

DSCF2028

Med en gråmulen himmel och småregn har vi denna lördag, den 2 maj, joggat till Västra Skogen. En tur som vi valde att springa från Hornstull, över Västerbron, vidare över Lilla Västerbron, vänster ned på Lindhagensgatan, passerade Lindhagen, svängde höger längs Hornsbergs strand och sedan vänster över Ekelundsbron och efter några meter längs Karlbergs Kanal var vi framme vid Pampas Marina och Västra Skogen. En tur på knappt fem km.

Västra Skogen är kanske inte en plats man besöker om man inte har ett ärende dit, eller i närheten. Jag (Eleonore) har dock under ett antal år traskat från Västra Skogens tunnelbana till Postterminalen Tomteboda när den fanns och jag hade möjlighet att jobba där vid sidan om studier och annat. Numera finns bland annat Postnords stora kontor, det så kallade Arken en kort bit från Västra skogens t-banestation.

Västra skogen är en plats som består av mycket betong, höghus, Pressbyrå, apotek, Coop Konsum, sushibar, en lokal livsmedelsaffär och en sportbar.  Mitt på torget finns en skulptur värd att betrakta lite extra. Det är ett antal kuddar på hög skapad av konstnären Roland Persson. Skulpturen är från 2001 och kallas ”Schlaraffenland”. Schlaraffenland är ett fantasiland, där man utan ansträngning får alla önskningar tillgodosedda och lättjan är en dygd istället för en synd. Är det kanske det skulptören vill att vi ska associera med Västra skogen?

20150502_132935

Husbåtar, fritidsbåtar, kajaker och kanoter och bästa brunchen

Rör man sig några meter från själva Västra skogens centrum kommer man snabbt ner till Karlbergs Strand och Pampas Marina. Vid Pampas Marina finns såväl fritidsbåtar som husbåtar och all service man kan behöva för sin båt, kajakbutiken Point 65 Kayak Centerpaddling och Kanotcenter Svima Sport AB.

Förutom allt för båtar och dess ägare finns här också det mycket trevliga matstället Sjökrogen. Sjökrogen har både lunch och kvällsservering och på helgerna erbjuds också brunch. Eftersom vår joggingtur inträffade på en lördag så testade vi brunchen. Vilket lyckokast! Här fanns allt man kan önska för en brunch: varmkorv med bröd, lax, sill, pulled pork, korvar, kyckling, sallader, bröd, croissanter, rabarberpaj, tiramisu, våfflor, kladdkaka, osv. Snyggt och fräscht, trevlig personal och mycket gott! Vi blev mätta och glada så det räcker för hela dagenJ.

DSCF2021 DSCF2020

 

DSCF2024

(av någon outgrundlig anledning fick denna skylt vid våffeljärnet mig att tänka på ett solarium / Gunnar)

Från Ingentingskogen till Västra skogen

Västra Skogen är namnet på de höglänta södra och sydvästra, mot Ulvsundasjön belägna, delarna av stadsdelen Huvudsta inom Solna kommun. Bostadsområdet Västra Skogen är till största delen bebyggt med flerfamiljs- och kontorshus tillkomna i slutet av de så kallade rekordåren på 1900-talet och ny bebyggelse under 2000-talet. I Västra skogen ligger bland annat Shells före detta huvudkontor.   Västra Skogen eller Västra Ingentingskogen utgjorde fram till mitten av 1960-talet en bergig och skogig utmark till Nya Huvudsta Municipalsamhälle. Området ägdes ursprungligen av Karlbergs slott och lydde under arrendegården Ingenting. Västra Skogen var till skillnad mot det intilliggande järnvägssamhället Huvudsta, glest bebyggt. Bebyggelsen utgjordes av ett fåtal äldre en- och flerfamiljsvillor, dels på det skogklädda berget, dels invid Gamla Hufvudstavägen (dagens Karlbergs Strand) utefter Ulvsundasjön. På utfylld mark vid stranden fanns en kåkstad med verkstäder, kallad Ekelunds Industriområde.

Sveriges längsta rulltrappa
Västra Skogen inköptes i början av 1960-talet av Solna stad från staten och inkorporerades i stadsdelen Huvudsta. Exploateringen av området skedde 1965–1975, då både Västra skogen och intilliggande centrala Huvudsta byggdes ut till moderna bostadsområden. Då tillkom också dagens gatunät.  År 1922 drogs den första busslinjen från Stockholm till Västra Skogen och Huvudsta utefter dagens Karlbergs Strand.  Västra skogen var den skog som låg väster om Karlbergs ägor och arrendegården Ingenting, därav namnet. Västra Skogen blandas ofta ihop med den egentliga Ingentingskogen, vilken dock låg nordost om Västra Skogen och till största delen offrades för järnvägens utbyggnad och etableringarna av Polisskolan och Statens Bakteriologiska anstalts anläggning under 1900-talets första hälft.

Västra skogens tunnelbanestation ligger längs den blå linjen och togs i bruk den 31 augusti 1975. Här finns tunnelbanans och även Sveriges längsta rulltrappa, 66 meter lång med 33 meters stigning i höjdled.

DSCF2026

(stenen var blöt / Gunnar)