I Victorias och Daniels fotspår

Kungligt och naturskönt

DSCF2015

Lördag förmiddag den 25 april och Maskrosjoggarna har återigen besökt en av Stockholms stadsdelar. Den här gången har vi rört oss i kungliga miljöer med mycket historia och vacker natur.

Vädermässigt var det ca 12 plusgrader i luften. Med moln och sol om vartannat och en skön känsla av vår på väg mot sommar med en natur i full färd att byta färg och vi kunde se många ljusgröna knoppar på träden vi passerade.

Vi tog utgångspunkten från Hornstull och joggade längs Hornsgatan mot Slussen, vidare förbi Gamla stan, över Regeringsgatan, Sveavägen ut mot Norrtull, passerade Stallmästaregården , in i Hagaparken, fortsatte längs Brunnsviken, passerade  Haga slott där kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor och strax intill nådde vi dagens mål Frösundavik. En joggingtur på knappt 10 km som bjöd på en mix av stadskänsla och natur.

Väl framme vid Frösundavik testade vi Sturebadet Haga som erbjuder såväl träning och SPA-tjänster som lunch och/eller kaffe. Gymmet är snyggt och prydligt och alla tänkbara träningsmaskiner och lösa vikter finns att tillgå.

2015-03-19_13.04.40

När det gäller fika-/lunchmöjligheter är det inte mycket att välja på i Frösundavik så här på en lördag, antingen Sturebadet Haga eller Radisson Blu Royal Park Hotel. Bägge alternativen erbjuder trevliga lunchalternativ med inriktning på hälsotallrik hos Sturebadet Haga och mer husmanskostinriktad meny i hotellet.

Frösundavik ligger både bild- och naturskönt med utsikt mot Brunnsviken och med Hagaparken som en fantastisk miljö runt omkring. Geografiskt ligger platsen lite avsides och ska man åka kollektivt hit så får man vara beredd på en busstur (buss 70) som slingrar runt halva Solna innan man når Frösundavik.

Från sommarboställe till regemente

Frösundavik är ett område i Solna kommun. Frösundavik var ursprungligen torpet Snåltäppan och lydde under Lilla Frösunda. På 1700-talet förvandlades det till sommarboställe och på 1780-talet bebyggdes det mera ståndsmässigt. År 1917 köpte svenska staten området Frösundavik för att etablera en ny förläggning för Svea ingenjör-regemente. Armén byggde sedan en stor militäranläggningen med bland annat bataljonskasern, kanslihus, matsal, sjukhus, marketenteri, stallar och förråd.  Byggnaderna uppfördes i klassicistisk stil och var alla slätputsade i gulbrunt kulör med röda snickerier. År 1970 flyttade Svea Ingenjörregemente från “Frösunda östra” till Södertälje, och därefter avvecklades successivt den militära verksamheten. År 1985 förvärvade Solna kommun Frösundaviksområdet av staten, därigenom gjordes området tillgängligt för allmänheten. Samma år köptes stora områden av SAS som uppförde sitt nya huvudkontor här. De kvarvarande militärbyggnaderna bevarades och upprustades samt tillbyggdes.