Maskrosjoggarna ute i skogen

Varv på varv på varv – Täby Extreme

Den här veckan har Maskrosjoggarna gjort en annorlunda tur jämfört med tidigare veckor. Vi har deltagit i loppet Täby Extreme Challenge. Ett lopp för ultralöpare med tre sträckor att välja mellan: 50 miles (80,47 km), 100 miles (160,93 km) eller 200 miles!

Denna strålande lördag, den 18 april och med runt 12 plusgrader i luften var vi ca 200 glada ultralöpare som stod startklara kl.10.00 på morgonen vid Ensta krog i Täby.
Medan vi stod där och väntade på starten kom det några löpare och sprang förbi oss och alla började applådera. Det visade sig att de som sprang förbi var delar av det gäng som sprang sträckan 200 miles (ca 320 km). De hade startat redan på fredag morgon kl.10.00 och nu 24 timmar senare sprang de på lätta steg förbi oss som väntade. De hade sprungit i ett dygn och såg hur pigga ut som helst.  Helt galet imponerande. I jämförelse kändes våra personliga mål som korta sträckor i det här sammanhanget.

Ultralöpare, tussilago och vitsippor

Loppet genomförs genom att löparna springer ett antal varv runt en bana på ca 11,5 km. Jag (Eleonore) hade i förväg bestämt mig för att springa tre varv och vara nöjd med det. Det var trots allt första gången jag provade den här typen av lopp och min utmaning var att inte tröttna utan att faktiskt ha tillräckligt med pannben för att springa tre varv på samma sträcka.

2015-04-18_15.53.48

Gunnar har sprungit det här loppet tidigare och han siktade på sträckan 50 miles (sju varv på ovan nämnd bana). Nu är ju planer en sak, verkligheten en annan,  så det blev bara fem varv. Bansträckningen var en riktigt skön sträcka i det centrala skogspartiet i Täby med start och mål vid motionsgården Ensta krog. I vårlig miljö med både vitsippor och tussilago var vi ett gäng avslappnade och lugna ultralöpare som i varierande tempo avverkade det ena varvet efter det andra. Längs banan möttes vi av boende som var ute för att heja på oss. En familj hade till och med arrangerat en egen liten vätskekontroll, inklusive gräddade våfflor. Ett riktigt trevligt lopp helt enkelt.

Det här med att springa varv på varv på varv har sina utmaningar men också sin charm: som löpare får man springa i mål och bli applåderad varje gång ett varv är avklarat och det känns riktigt bra! Det vanliga är ju annars att man går i mål endast en gång och möjligtvis får applåder då.

Buffé med energipåfyllnad

Sist men inte minst ska vi så klart också skriva några ord om fikat vid denna begivenhet. Ett lopp för ultralöpare som springer i flera dygn kräver sin utfordring. Och uppdukat på bordet som vi passerade vid varje varvning fanns allt man kan behöva fylla på sin kropp med: kaffe, buljong, energidryck, frukt, gelégodis, korv, mos, köttbullar, ostmackor, choklad, russin, nötcréme, etc. Med trevliga funktionärer och ett engagerat team som arrangerat detta så kan jag bara ge högsta betyg till såväl arrangemang som mat och dryck vid varvning och målgång.

Hoppla pållen!

Ensta är ett villaområde (stadsdel) i Täby Kommun, utanför Stockholm.  Ensta Krog öppnades på 1680-talet utefter landsvägen mellan Stockholm och Finland och var under 1700-talet en av de större gästgivargårdarna i landet. Ensta Krog fungerade även som tingsplats för Danderyds skeppslag. Numera utgår ett antal av kommunens motionsleder från Ensta krog och Friluftsfrämjandet har lokaler där.

När vi åkte till TEC åkte vi Roslagsbanan och klev av vid stationen Galoppfältet, vid Täby galopp. Täby Galopp är Skandinaviens största galoppbana och ligger i Täby kommun norr om Stockholm. Banan invigdes den 28 augusti 1960 av kung Gustaf VI Adolf och ersatte den nedlagda banan Ulriksdal i Solna. Vid Täby Galopp finns två hinderbanor, en träningsbana, dirttrackbana och en gräsbana. Banan ägs av galoppsportens gemensamma organisation Svensk Galopp. 2011 tecknades avtal om att sälja marken till JM Bygg och Skanska, som avser att bygga ca 4000 lägenheter på marken. Galoppen kommer senast 2015 att flytta till en ny anläggning i Upplands-Bro kommun.